Αρχική διεθνή Ο Γιούσεφ και οι ισραηλινές νομικές επινοήσεις

Ο Γιούσεφ και οι ισραηλινές νομικές επινοήσεις

Ο Γιούσεφ Χάμπας είναι υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΜΚΟ Παλαιστινιακές Επιτροπές Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Addameer, μέλος της PNGO (του Παλαιστινιακού Δικτύου Μη κυβερνητικών Οργανώσεων) και πολλοί Παλαιστίνιοι νεολαίοι τον γνωρίζουν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σιρίγιετ Ραμάλλα, του σημαντικότερου αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού της Ραμάλλα.

Ο Γιούσεφ έχει επισκεφτεί πολλές χώρες του κόσμου μιλώντας για την παλαιστινιακή υπόθεση. Είχε έρθει στην Ελλάδα το 2008 όπου συμμετείχε στο πρώτο Resistance Festival και πολλοί διεθνείς αλληλέγγυοι, ανάμεσά τους και αρκετοί από την Ελλάδα, τον γνώρισαν στην Παλαιστίνη, καθώς ήταν υπεύθυνος της καλοκαιρινής κατασκήνωσης αλληλεγγύης των Παλαιστινιακών Επιτροπών Υγείας που διοργανώθηκε στη Δυτική Όχθη.
Η διεθνής και τοπική δραστηριότητά του φάνηκε επικίνδυνη και εκφοβιστική για τους Ισραηλινούς που αφού τον συνέλαβαν και τον απελευθέρωσαν στη συνέχεια του απαγόρευσαν την έξοδο από την Παλαιστίνη. Η χώρα που ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, δεν ενοχλήθηκε ούτε πιέστηκε για αυτή την παραβίαση στοιχειώδους ελευθερίας από τους συμμάχους τους στην Ε.Ε. που υπερηφανεύονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απαγόρευση εξόδου κράτησε όλη την προηγούμενη χρονιά και η κινητοποίηση παλαιστινιακών και διεθνών οργανώσεων δεν ήταν αρκετή για να την άρει. Στη χρονιά αυτή, όμως, ο Γιούσεφ παντρεύτηκε και τώρα η γυναίκα του, η Μάριον, η οποία είναι Γαλλίδα που ζούσε στην Παλαιστίνη, είναι έγκυος και βρίσκεται στη Γαλλία. Ξανά η έκκληση για την άρση της απαγόρευσης εξόδου υπογράφηκε από εκατοντάδες ανθρώπους και οργανώσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Επιτεύχθηκε συμβιβασμός για την περίπτωσή του με τις Ισραηλινές Αρχές λίγες μέρες πριν από τη δίκη την οποία εύλογα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε θέατρο δίκης, καθώς θα γινόταν χωρίς κατηγορία και αποδείξεις στα Ιεροσόλυμα όπου ο Yousef, ως κάτοικος της Δυτικής Όχθης, απαγορεύεται να πάει. Ο συμβιβασμός όριζε ότι ο Γιούσεφ μπορεί να φύγει στο εξωτερικό, αλλά δεν θα μπορεί να επιστρέψει για δύο χρόνια! Αν και η περίπτωση αυτή φαίνεται ασήμαντη μπροστά σε αυτά που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι, είναι ενδεικτική γιατί: Είναι άλλη μια παραβίαση εναντίον Παλαιστίνιου που ασχολείται με την διεθνή αλληλεγγύη και καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δυνατότητα του Ισραήλ να χρησιμοποιεί με όποιο τρόπο θέλει την εξουσία του πάνω στα σύνορα της Παλαιστίνης. Επιπλέον, είναι περιττό να πούμε ότι αυτή η περίπτωση δείχνει ξανά την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προωθήσουν την πιο στοιχειώδη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη. Η ανησυχία ότι το Ισραήλ δεν θα τηρήσει τη συμφωνία είναι έντονη.
Στην πολύ δραματικότερη περίπτωση της απεργίας πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων τους προηγούμενους μήνες, το Ισραήλ έχει ήδη παραβιάσει συμφωνίες που αφορούσαν τη μη ανανέωση της διοικητικής κράτησης κρατουμένων. Και αυτό την ίδια στιγμή που άλλοι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, μάλιστα ένα από αυτούς ο Akram Rikhawi βρίσκεται στην 85η μέρα της απεργίας και διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.
Όσοι είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον Γιούσεφ ξέρουμε ότι θα συνεχίσει τα καθήκοντά του για τη διεθνή αλληλεγγύη όπου και αν βρίσκεται και του ευχόμαστε καλή δύναμη για άλλη μια φορά.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

 

Σχόλια

Exit mobile version