Αρχική πολιτική Ο Βενιζέλος έβγαλε τη… μάσκα

Ο Βενιζέλος έβγαλε τη… μάσκα

Εντάξει λοιπόν, εφόσον τα συγκροτήματα ήθελαν να τα ακούσουν από το στόμα του νέου εκλεκτού, του υπουργού με το ειδικό πολιτικό βάρος, τα άκουσαν και το… ευχαριστήθηκαν.

Βέβαια, στον ελληνικό Τύπο δεν διαβάσαμε κανένα ρεπορτάζ όπως αυτό στους New York Times, όπου παρουσιάζεται το φιάσκο της παρθενικής συμμετοχής του Βενιζέλου στο Eurogroup: «Υποτίμησε την απογοήτευση των ομολόγων του, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλει να διαπραγματευθεί το Μεσοπρόθεσμο… υπήρξε σθεναρή αντίδραση και προσάρμοσε τη δεύτερη τοποθέτησή του… στο ανακοινωθέν παραμερίστηκε…».
Μάλλον αυτό το κλίμα επιχείρησε να αποδώσει με το καλοκάγαθο ύφος μεγαλοπρέπειας στην ομιλία του κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, όπου ο αντιπρόεδρος προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τι άλλο έλεγε, δηλαδή, ένα χρόνο τώρα ο Παπακωσταντίνου; Βέβαια, ο νέος είχε το θράσος να τα φορτώσει στον προηγούμενο. Ότι, λέει, δεν τα είχε συμφωνήσει κι αναγκάστηκε ο ίδιος να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλοπάτια του υπουργείου, για να καθαρογράφει τις παραγγελίες της τελευταίας στιγμής που απαίτησε χωρίς πολλά – πολλά η τρόικα. Αναμενόμενο το βαρύ κλίμα επανήλθε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ως ώρας, Αθανασιάδης και Ρομπόπουλος δηλώνουν «όχι», Σαλαγιάννης, Αντωνίου, Κουρουπλής δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους. Ζόρικα… Κι ο Βενιζέλος δηλώνει στη Βουλή πως δεν μπορεί να αποκλείσει και νέα μέτρα!
Τα πιο κραυγαλέα μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο είναι τα εξής:
– Το αφορολόγητο μειώνεται από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ. Στο ενδιάμεσο επιβάλλεται συντελεστής 10%, από 12.000 και πάνω έκτακτη εισφορά από 1-5% ως το 2015. Παράδειγμα: εισόδημα 25.000 το χρόνο, μόνο από αυτές τις ρυθμίσεις επιβαρύνεται με 900 ευρώ το χρόνο!
– Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για τα νοικοκυριά, μόνο για φέτος, αναμένεται νέα αύξηση κατ’ έτος. Εξισώνεται ο φόρος με το πετρέλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις, διαχέοντας άμεσα τις αυξήσεις στους καταναλωτές.
-Μειώνονται οι ελαφρύνσεις από τις δαπάνες των νοικοκυριών για νοίκια, φροντιστήρια, κατανάλωση κ.λπ.
-Εκτοξεύεται ο ΦΠΑ στο 23% για την εστίαση, αυξάνει ο φόρος στα φτηνά τσιγάρα, αύξηση 10% και στα τέλη αυτοκινήτων.
– Προβλέπεται χαράτσι 300 ευρώ για επαγγελματίες, όπου τσουβαλιάζονται κι όσοι εργάζονται ως μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
– Μειώνεται το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ για τα ακίνητα, θίγοντας τη μοναδική οικογενειακή κατοικία που, παραδοσιακά, κατέχουν πολλοί στα λαϊκά στρώματα.
– Περικόπτονται επικουρικές συντάξεις, κοινωνικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, εφάπαξ συνταξιούχων, ακόμα και το ΕΚΑΣ, θεσπίζεται κεφαλική εισφορά σε μισθούς και συντάξεις «υπέρ ανέργων», ενώ ακολουθεί το μεγάλο τσεκούρι στους μισθούς με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
– Ιδρύεται Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει με διαδικασίες εξπρές τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα συμμετέχουν -δήλωσε ο υπουργός- ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε. κι ένας από την Ευρωζώνη «ως παρατηρητές, εφόσον το επιθυμούν». Αν μη τι άλλο ο αντιπρόεδρος έχει χιούμορ…
Μ.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version