Μέσα στο κατάμεστο βαγόνι, ένας νεαρός, ψηλός, με πολύ κοντό κούρεμα, και δυνατή φωνή, εκλιπαρεί τους επιβάτες για βοήθεια. Έχει, λέει, ένα μικρό παιδί που το έχουν εξετάσει οι τάδε και τάδε καρδιοχειρούργοι στο Ωνάσειο, επικαλείται και κάποια δημοσιεύματα στον τύπο, αναφέρει και την Καθημερινή, και πρέπει να πάει στην Αγγλία για να νοσηλευτεί, αλλά δεν έχουν βοήθεια από πουθενά.

Πουλάει τρία στιλό για 50 λεπτά, υπενθυμίζοντας στους επιβάτες ότι αυτοί δεν χρειάζονται τα στιλό, ενώ αυτός χρειάζεται τα χρήματα. Πριν καλά-καλά τελειώσει τον τυποποιημένο λόγο του, ορισμένες νεαρές γυναίκες έχουν αρχίσει να ψάχνουν στα πορτοφόλια τους. Παρατείνει λίγο την προώθησή του στο επόμενο βαγόνι για να προλάβουν οι κοπέλες να βρουν τα ψιλά. Σε μια αχτίνα 3-4 μέτρων, 5 ή 6 γυναίκες τού δίνουν κέρματα χωρίς να πάρουν τα στιλό. Αξιοπρόσεκτο. Λίγα βήματα πίσω του ακολουθεί ένας πραγματικά εξαντλημένος και καχεκτικός τύπος, απροσδιορίστου ηλικίας που μιλάει με φωνή που βγαίνει με το ζόρι και εκλιπαρεί επίσης για βοήθεια, για τον εαυτό του, για να φάει, όπως λέει, γιατί είναι άστεγος και πεινασμένος. Κανένας και καμία δεν κάνει την ίδια κίνηση. Ο νεαρός που προηγείται, υγιέστατος απ’ ότι φαινόταν, εξαντλεί τα φιλάνθρωπα αισθήματα των επιβατών επειδή αναφέρεται σε ένα παιδάκι που μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρχει. Ο άντρας που είναι ασθενικός, μπασμένος και σερνάμενος, δεν έχει καμία τύχη, αφενός γιατί έπεται, αφετέρου γιατί η πραγματική δυστυχία, μπροστά σου, είναι αποκρουστική, απωθητική. Η νοητή είναι πιο εύκολα αποδεκτή, ακόμα κι αν δεν είναι καθόλου αληθινή.
Άστεγοι, άρρωστοι, ναρκομανείς και ξένοι διεκδικούν πιο δύσκολα τη φιλανθρωπία. Και η φιλανθρωπία, έτσι και αλλιώς αξιοθαύμαστη ειδικά όταν προέρχεται από μεροκαματιάρηδες ανθρώπους, έχει κι αυτή τις προδιαγραφές της.

 

Ένας «άλλος» πολιτισμός!

Humayun Anwar και Wakar Ahmed τους λέγανε,
19 ετών και 33 ετών, Πακιστανοί

Η ανιδιοτελής και αυτοθυσιαστική πράξη των δύο νεαρών «λαθρομεταναστών» που έχασαν τη ζωή της προσπαθώντας κόντρα στο θάνατο που ερχόταν ολοφάνερα με ταχύτητα και όγκο οτομοτρίς, να διασώσουν ένα ζευγάρι εγκλωβισμένων πάνω στις γραμμές του τρένου, στο Κρυονέρι, είναι η μέγιστη πράξη φιλανθρωπίας της δεκαετίας αν όχι του αιώνα! Δείγμα ενός βαθύτερου πολιτισμού, μιας κουλτούρας άγνωστης στον θολωμένο από τον καταναλωτισμό και την παραπληροφόρηση πολίτη της Δύσης. Μια πράξη ανωτερότητας, αλληλεγγύης και αλτρουισμού, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, θάφτηκε κάτω από τα λύματα που εκβράζουν ακατάπαυστα οι υπουργοί-οχετοί του μνημονίου σε βάρος απλών και αθώων ανθρώπων άλλου χρώματος επιδερμίδας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους εξαθλιωμένους μικροαστούς που ανέχονται και υποθάλπουν τα φασιστικά αποβράσματα που κυκλοφορούν σαν λυσσασμένα τσακάλια στις γειτονιές και τα σχολεία. Κοστουμαρισμένες εκκενώσεις μιας κατώτερης κουλτούρας, που καμία σχέση δεν έχει με τον πολιτισμό που γεννήθηκε σ’ αυτό τον τόπο και έριξε άπλετο φως στην οικουμένη.

Ανθελληνίζων,
Γκαούρ

Υ.Γ. Προσοχή! Για όσους θέλουν και μπορούν
να βοηθήσουν οικονομικά.
Αριθμός λογαριασμού: Εθνική Τράπεζα 662/610130-57,
στο όνομα NADEEM QAISER LATIF (θείος του 19χρονου
και παιδικός φίλος του Wakar)
IBAN: GR9501106620000066261013057
(Οι πληροφορίες προέρχονται από τον δημοσιογράφο
Νίκο Άγκο της Αυγής)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!