Διάλογο ζητά τώρα η κυβέρνηση.

Σε κυβερνητικό αλαλούμ οδηγεί η αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Ενώ τη Δευτέρα η διυπουργική σύσκεψη υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο αποφάσιζε πως «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα της κατασκευής XYTA στην Κερατέα», την Πέμπτη η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη καλούσε τους κατοίκους σε διάλογο και… καλύτερη ενημέρωση.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «να φρουρούν σε καθημερινή βάση 400 αστυνομικοί δύο μηχανήματα επί δύο μήνες» και ζητούσε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να «πάρουν οριστικές αποφάσεις για το θέμα». Ως επιστέγασμα ήρθαν τα παράπονα του γενικού γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σπύρου Κρικέτου, ο οποίος τόνισε πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει, η πολιτεία είναι απούσα και έχουν βάλει μπροστά τους αστυνομικούς, αλλά δεν αφορά την αστυνομία η δημιουργία ΧΥΤΑ…».
Ένας κρατικός μηχανισμός υπό σύγχυση είναι ακόμα μία επιτυχία του κινήματος των πολιτών στην Κερατέα, οι οποίοι διεκδικούν την προστασία του τόπου τους από την καταστροφή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν. Την Τετάρτη, ημέρα της μεγάλης πορείας στην Αθήνα, σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια στην Κερατέα και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Λαυρίου, στην περιοχή Οβριόκαστρο, με δύο πολίτες τραυματίες, μεταξύ αυτών και ένας 65χρονος ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες τραυματίστηκε από ευθεία βολή δακρυγόνου. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή έγινε και πάλι αποπνικτική από τα δακρυγόνα και τα χημικά, ενώ κατέφθασε και το ελικόπτερο της αστυνομίας εγκαταλείποντας την «επίβλεψη» της πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Την Πέμπτη ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού οδηγήθηκε στον ανακριτή για παλαιότερα επεισόδια (8 Φεβρουαρίου) με τις κατηγορίες της έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών υλών. Ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων εφόσον δεν στοιχειοθετήθηκε καμία από τις κατηγορίες.

Μετά τα ΜΑΤ, διάλογος
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση επιχειρεί έναν ελιγμό καλώντας σε διάλογο μέσω της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία μέσω ραδιοφωνικού σταθμού απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση προς όλους να χαμηλώσουν οι τόνοι. Επεσήμανε πως πραγματοποιείται «ανοιχτός διαγωνισμός για όλες τις μοντέρνες τεχνολογίες στη διαχείριση των απορριμμάτων στον οποίο μπορούν όλοι να στείλουν τις προτάσεις τους» καταλήγοντας πως μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Κερατέας δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για το θέμα.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο διορισμένος περιφερειάρχης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, τόνιζε πως οι αρχαιολογικές εκθέσεις και οι τοπογραφικές εργασίες έχουν τελειώσει, εξηγώντας ότι οι πολεοδομικές μελέτες θα αρχίσουν στη δεύτερη φάση του έργου.

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!