Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ούτε Ψωμιάδη, ούτε Μπόλαρη

Ούτε Ψωμιάδη, ούτε Μπόλαρη

Σε συμμετοχή στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες καλεί τους πολίτες η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα.

Τα στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας κρίνουν ως θετικό το ποσοστό του 3,64% που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, σε μια περιφέρεια που η εκλογική της βάση χαρακτηρίζεται διαχρονικά από συντηρητικές επιλογές. Παράλληλα, θεωρούν ότι τα πανελλαδικά αποτελέσματα αποτελούν πλήγμα στο δικομματισμό και προβλέπουν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων, σκληρών μέτρων που θα πλήξουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Σχετικά με το β γύρο των εκλογών, δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν στηρίζουν κανέναν από τους δύο διεκδικητές της Περιφέρειας και καλούν τους πολίτες να βρουν τον πλέον πρόσφορο, κατά την άποψή τους, τρόπο για να καταδικάσουν και τους δύο.
Αναλυτικά το κείμενο των πολιτικών συμπερασμάτων της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας έχει ως εξής:
«Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που μας τίμησε με την ψήφο του την πρώτη Κυριακή. Μπορεί τα ποσοστά αποχής να ήταν υψηλά, όμως τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο δικομματισμός δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα.
Για την παράταξή μας οι εκλογές ήταν μια από τις μάχες που δίνουμε στον αγώνα για να αλλάξει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι προς σοσιαλιστική κατεύθυνση. Γι’ αυτό θα συνεχίζουμε να παλεύουμε και να είμαστε παρόντες, τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και σε όλα τα μέτωπα που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Θα αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα του ίδιου του θεσμού του Καλλικράτη, προτάσσοντας πάντα την εναλλακτική μας πρόταση για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανέφερε ότι από αύριο θα συνεχίσει “τη δουλειά του”, και αυτό πρακτικά σημαίνει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την κοινωνία. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Δεν εφησυχάζουμε, σκοπός μας παραμένει να ανατρέψουμε μαζί με όλους τους δυσαρεστημένους πολίτες την κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου και των εφαρμογών της.
Στον πρώτο γύρο διακηρύξαμε ότι το μέλλον της Τ.Α. και των αιρετών περιφερειών είναι αλληλένδετο με το Μνημόνιο. Το ίδιο λέμε και τώρα.
Σχετικά με τη στάση της παράταξής μας στο β’ γύρο των εκλογών θέλουμε να καταθέσουμε τα εξής:
1. Γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες και των δύο υποψηφίων περιφερειαρχών.
• Γνωρίζουμε τον βίο και πολιτεία του κ. Ψωμιάδη και την πολιτική ευθύνη του κόμματος που τον στηρίζει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ακόμη, γνωρίζουμε την εθνικιστική, σκοταδιστική και ξενοφοβική τοποθέτησή του σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Γνωρίζουμε την εμπλοκή του στην κακοδιαχείριση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και εξ αυτού τις διώξεις που έχει υποστεί από τη Δικαιοσύνη.
• Από την άλλη, ο κ. Μπόλαρης ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, έχει ψηφίσει και στηρίξει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και δεν έχει δηλώσει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει την εφαρμογή του Μνημονίου, ασκώντας με συνέπεια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, η ανάδειξή του από το κυβερνών κόμμα, το οποίο ευθύνεται τόσο για την υπάρχουσα κρίση της χώρας, όσο και για την υποταγή στην τρόικα, δεν αφήνει αμφιβολίες για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης της Περιφέρειας. Το δίλημμα του πρωθυπουργού για το νόημα της ψήφου στις εκλογές αυτές δεν επιτρέπει αυταπάτες.
2. Είναι γνωστά τα καλπονοθευτικά συστήματα που εφάρμοσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. για να νοθεύουν τη θέληση του λαού και να τον εκβιάζουν με πλαστά διλήμματα. Έτσι και με το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη διαιωνίζεται η λογική του δικομματισμού. Συγκεκριμένα, ο τρόπος εκλογής τόσο των συμβούλων όσο και του περιφερειάρχη με τη συμμετοχή στο β’ γύρο των δύο πρώτων, αποτελούν εκλογικό εκβιασμό και βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το δημοκρατικό τρόπο ανάδειξης των αιρετών με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που έχουμε προτείνει και αναδεικνύει τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο από τη συνέλευση των αιρετών συμβούλων.
3. Η παράταξή μας απέναντι σ’ αυτό τον εκβιασμό και συνυπολογίζοντας όλα όσα έχουμε αναφέρει, δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Καλεί τους πολίτες να βρουν τον πλέον πρόσφορο, κατά την άποψή τους, τρόπο για να καταδικάσουν και τους δύο.
Ο τρίτος κοινωνικός γύρος, στον οποίο θα είμαστε παρόντες, θα είναι νικηφόρος για το λαό, στο βαθμό που όλες και όλοι πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας συμμετέχοντας σε όλους τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες».

 

Σχόλια

Exit mobile version