Αρχική διεθνή Ούγκο Τσάβες:Ένα μέτωπο αγώνα στο Ίντερνετ

Ούγκο Τσάβες:Ένα μέτωπο αγώνα στο Ίντερνετ

Του Ραφαέλ Ρίκο Ρίος

Στο Al  Presidente Nο 354,(ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή άμεσης επικοινωνίας του προέδρου Τσάβεζ με τους πολίτες, που εγκαινιάστηκε ραδιοφωνικά το 1999, επεκτάθηκε στην τηλεόραση το 2000, και αναμεταδίδεται από τότε και στο εξωτερικό) ο πρόεδρος Τσάβες έκανε μια ανακοίνωση-έκπληξη: «Ετοιμάστε μου ένα μέτωπο αγώνα στο Ίντερνετ».

Το Ίντερνετ ως μέτωπο αγώνα

«Σε κάποια γωνιά στο προεδρικό μέγαρο του Μιραφλόρες θα ήθελα να είχα έναν υπολογιστή, μια δική μου σελίδα, για να επικοινωνώ με εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά σε όλο τον κόσμο». Ο Τσάβες ζητά να χρησιμοποιήσουμε το Ίντερνετ για να εξαπολύσουμε μια επικοινωνιακή επίθεση. «Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας Βενεζουελάνος αμόρφωτος τεχνολογικά. Πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή και να κατακτήσετε τη γνώση, για να ενωθείτε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Βενεζουέλας». Επέμεινε πως το Ίντερνετ είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης, και πως δεν έχει καμία πρόθεση να το απαγορεύσει, το αντίθετο μάλιστα! Από την επικράτηση της μπολιβαριανής επανάστασης οι χρήστες του Ίντερνετ αυξήθηκαν κατά 900 %. Σύμφωνα με το Latino Barometro, στην ερώτηση «Έχεις χρησιμοποιήσει καμιά φορά το Ίντερνετ», η Βενεζουέλα έχει τον υψηλότερο δείκτη σε όλη τη Λατινική Αμερική (53%). «Αυτό δεν το αναφέρει κανείς και διαδίδεται τάχα πως θέλουμε να απαγορέψουμε το Ίντερνετ, πως θέτουμε περιορισμούς, ενώ αντίθετα έχουμε ως στρατηγική να δίνουμε εξουσίες στο λαό και η πιο σπουδαία από αυτές είναι η γνώση».

Μεταφορά εξουσίας στις τοπικές κοινότητες και τεχνολογίες επικοινωνίας

Η μπολιβαριανή κυβέρνηση έδωσε νέα ώθηση στο Σχέδιο Infocentro, αντικειμενικός στόχος του οποίου είναι να δημιουργήσει κοινοτικούς χώρους στη βάση των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (TIC), για να στηρίξει την οργάνωση και διάρθρωση των κοινωνικών δικτύων, στη διαδικασία ενίσχυσης της λαϊκής εξουσίας και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Στη διάρκεια του προγράμματος Al  presidente εγκαινιάστηκαν 24 νέα σημεία Infocentro, που μαζί με τα υπάρχοντα φτάνουν τα 668. Συνδέονται με το Ίντερνετ με το σύστημα GNU/Linux και ελεύθερο Software για την οργάνωση και διάρθρωση, για την επικοινωνία και τη διοίκηση των κοινοτήτων.

Επίσης διαθέτουν κλιματιζόμενους χώρους με ειδικό εξοπλισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη φάση εγκατάστασης των σημείων Infocentro στις κοινότητες που έχουν την απαιτούμενη υποδομή, για να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τη λαϊκή εξουσία, κι αυτό είναι ένα ποιοτικό προχώρημα του νέου κοινοτικού μοντέλου.

«Τα σημεία Infocentro βοηθούν τις κοινότητες που επεξεργάζονται τα δικά τους ηλεκτρονικά δελτία ειδήσεων να κοινοποιούν διάφορα γεγονότα και να χρησιμοποιούν τα μέσα επικοινωνίας για να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση, για να μη βομβαρδίζονται τα παιδιά και οι κοινότητες με αρνητικές “αξίες” που δηλητηριάζουν το μυαλό», είπε ο Τσάβες. «Δεν φτάνει να συμμετέχουμε στις πορείες ή στις διαδηλώσεις, δεν φτάνει να ψηφίζουμε στις εκλογές, χρειάζεται να εξοικειωθούμε με τη χρήση του κομπιούτερ, πρέπει να εξοικειωθούμε με τη νέα γνώση, πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ και όλα τα θαυμαστά νέα εργαλεία που μας είναι απαραίτητα για να προωθήσουμε την πολιτιστική, ηθική και οικονομική απελευθέρωση της Βενεζουέλας».

Η μπολιβαριανή κυβέρνηση πασχίζει να οργανώσει ένα δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που να πολλαπλασιάσει τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική, να ενισχύσει τη συμμετοχική σε βάρος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας έναν ενεργητικό και ουσιαστικό ρόλο στις οργανωμένες κοινότητες στα πλαίσια των επιλογών της κυβέρνησης της χώρας. Η συμμετοχική δημοκρατία αναζητά μορφές αμεσοδημοκρατικές. Οι Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (TIC) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, σαν εργαστήρια προετοιμασίας του νέου μοντέλου του κράτους. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει αποτελεσματικό όπλο για τις κοινότητες και για τη δημόσια εξουσία, βοηθώντας στην οργάνωση, στην επικοινωνία και στη διαχείριση.

Σχόλια

Exit mobile version