Αρχική διεθνή ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Παράδειγμα ιδιωτικοποιημένης «ανάπτυξης»

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Παράδειγμα ιδιωτικοποιημένης «ανάπτυξης»

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η ουγγρική κυβέρνηση σε τρεις νομούς της χώρας (5/10) μετά την τοξική πλημμύρα κόκκινης λάσπης από εργοστάσιο αλουμίνας που κατέκλυσε αρκετές πόλεις και προκάλεσε θανάσιμα εγκαύματα σε κατοίκους τους.

Οι απώλειες μέχρι στιγμής είναι 4 νεκροί (δύο γυναίκες, ένα παιδάκι 3 ετών και ένας νεαρός), 6 αγνοούμενοι και τουλάχιστον 120 τραυματίες.
Δεκάδες τόνοι  κονιάματος χύθηκαν στον ποταμό Μάρσαλ για να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση της τοξικής λάσπης. Η τεράστια οικολογική καταστροφή απειλεί τον Δούναβη και τους παραποτάμους του.
Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει  35,3 εκατ. κυβικά πόδια  λάσπης  και έχουν απλωθεί σε 40 τετρ. χλμ. Η λειτουργία του εργοστασίου ανεστάλη και η εταιρία διατάχθηκε να επισκευάσει την κατεστραμμένη δεξαμενή, απ’ την οποία διέφυγε η τοξική λάσπη.
Λίγο αργά δεν είναι; Όταν η ουγγρική κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε το πρώην κρατικό εργοστάσιο και δέχτηκε να δημιουργήσει συνθήκες «ευνοϊκού κλίματος για τους επενδυτές», ασφαλώς γνώριζε ότι αυτά είναι τα παρεπόμενα της «ελεύθερης οικονομίας» και της πιστής εφαρμογής των οδηγιών των χρηματοπιστωτικών κύκλων.
Τέτοιου είδους «ανάπτυξη» προγραμματίζουν και για την Ελλάδα…

 

Σχόλια

Exit mobile version