Αρχική πολιτισμός Οπτικοακουστική γνωριμία με τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ

Οπτικοακουστική γνωριμία με τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ

Εκδηλώσεςι για τα 50 χρόνια από το θάνατο του διάσημου συγγραφέα.

Έρνεστ Mίλερ Χέμινγουεϊ. Διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, γεννημένος το 1899 στο ΄Οουκ Πάρκ του Ιλινόις. Η περιπέτεια της ζωής του ξεκινά από νωρίς, καθώς σε ηλικία 19 χρόνων κατετάγη στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό ως εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου και τραυματίζεται στο αυστροϊταλικό μέτωπο. Μετά την ανάρρωσή του πηγαίνει στο Παρίσι, εργάζεται ως ανταποκριτής εφημερίδας, ενώ παράλληλα δημοσιεύει τη συλλογή Τρεις ιστορίες και δέκα ποιήματα. Η καθιέρωσή του στη λογοτεχνική γραφή γίνεται χρόνια αργότερα με τα έργα: Ο ήλιος ανατέλλει πάντα, Άντρες χωρίς γυναίκες αλλά και με το Αποχαιρετισμός στα όπλα, ένα έργο στηριγμένο στη βιωματική ιστορία του πολέμου που δημοσίευσε το 1929, στη Φλόριδα.
Λάτρης του απρόβλεπτου και της περιπέτειας πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετέχοντας στην απόβαση της Νορμανδίας και στην απελευθέρωση του Παρισιού. Αγαπούσε το κυνήγι, ταξίδευε συχνά σε πολλά μέρη του κόσμου, με αγαπημένο προορισμό του την Κούβα, όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Το 1954 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ είχε ήδη κερδίσει και το Βραβείο Πούλιτζερ για το έξοχο μυθιστόρημα Ο γέρος και η Θάλασσα. Το 1961, σε ηλικία 63 χρόνων, για λόγους που ακόμη παραμένουν «σκοτεινοί», αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Αυτό, μέσες-άκρες, είναι το βιογραφικό του Χέμινγουεϊ, ενός συγγραφέα που ταυτίστηκε με το γράψιμο, θεωρώντας το «μια μεγάλη ηδονή που μονάχα ο θάνατος μπορεί να τη σταματήσει». Ο ίδιος δεν πολυμιλούσε για το έργο του, αρνιόταν μάλιστα με επιμονή να εντοπίσει σύμβολα και συμβολισμούς στη γραφή του: «Είναι ήδη αρκετά δύσκολο το να γράφεις βιβλία και ιστορίες, δεν είναι ανάγκη να σου ζητάνε να τα εξηγήσεις κι από πάνω. Επίσης, κλέβεις μ’ αυτό τον τρόπο τη δουλειά απ’ τους άλλους. Εάν πέντε-έξι καλοί ερμηνευτές μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν έτσι, γιατί να τους αποθαρρύνω εγώ; Διαβάστε ό,τι γράφω για την απόλαυση του πράγματος. Ό,τι άλλο ανακαλύψετε εκεί, θα είναι το μέτρο των αναγνωστικών σας εφοδίων», δήλωνε σε μια από τις συνεντεύξεις του σε Αμερικανό δημοσιογράφο.
Αφορμή γι’ αυτό το συνοπτικό βιογραφικό του Χέμινγουεϊ είναι τα πενήντα χρόνια από το θάνατό του τα οποία θα τιμηθούν δεόντως από τα θεσμικά ιδρύματα και λογοτεχνικούς φορείς ανά την οικουμένη. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αφιέρωμα που ετοίμασε Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ το οποίο και θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί της Ένωσης (Μασσαλίας 22).
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη ζωή και το έργο του Χέμινγουεϊ μέσα από φωτογραφίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Το πρωτότυπο αρχειακό υλικό προβάλλει πτυχές από την πολυτάραχη ζωή του Αμερικανού συγγραφέα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου ο Χέμινγουεϊ επηρεάστηκε και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του.
Η έκθεση εστιάζει στους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του, ενώ σκιαγραφεί παράλληλα το πώς αυτός εμπνεύσθηκε το αφηγηματικό του έργο. Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολεμικές του ανταποκρίσεις μέχρι τα Σαφάρι στην Αφρική, τις ταυρομαχίες στην Ισπανία και την παραμονή του στην Κούβα, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έχει ενσωματώσει σε κάθε έργο του τις εμπειρίες από τις ανά τον κόσμο περιηγήσεις του.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το οπτικό αφιέρωμα εντάσσονται μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό που με τίτλο Ο δικός μου Χέμινγουεϊ που θα γίνει 29 Σεπτεμβρίου και στην οποία δέκα Έλληνες συγγραφείς θα μιλήσουν για τον Αμερικανό συγγραφέα, καθώς και την επιρροή που άσκησε στο λογοτεχνικό τους έργο. Επίσης, θα γίνουν και οι προβολές ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και του έργο του Χέμινγουεϊ καθώς και των ταινιών Αποχαιρετισμός στα όπλα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο.
Σ.Μ.

 

Σχόλια

Exit mobile version