Αρχική εκτός κατηγορίας Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης

Μια πρόταση δράσης

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης (ΟΠΙΚ) δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2011, μετά από ένα σεμινάριο 18 ωρών πάνω στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας, στο οποίο επιμορφώθηκαν όσοι σήμερα αποτελούν μέλη της. Η ΟΠΙΚ έχει ως επίκεντρο μια πρώην «ένδοξη» γειτονιά της Αθήνας με έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της πόλης: τη Φωκίωνος Νέγρη. Σήμερα οι κάτοικοί της υποστηρίζουν ότι είναι πιο πυκνοκατοικημένη και από το Χονγκ Κονγκ και ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών. Δεν ξέρω εάν τα παραπάνω ήταν οι αιτίες ή το έναυσμα για να σχηματιστεί η ΟΠΙΚ. Πάντως η γέννησή της συνδέεται με τη συγκυρία. Η ελληνική κοινωνία μέσα στην πολύμορφη κρίση που την ταλανίζει προσπαθεί να σχηματίσει μια νέα ταυτότητα και γι αυτό χρειάζεται ένα νέο αφήγημα.
Η κρίση εμφανίζεται πιο βαθιά στην πόλη της Αθήνας.
«Τούτες τις δύσκολες ημέρες του διχασμού και της αβεβαιότητας, που η συνύπαρξη γίνεται δύσκολη […]
Η Αθήνα για να επιβιώσει πρέπει να αποκτήσει πρόσωπο, πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω από την πόλη που μας ταλαιπωρεί με τις ελλείψεις της και μας φοβίζει με την βία», έγραψε ο Δ. Ψυχογιός (Athens Voice, 11.04.2012) με την ευκαιρία της Ημερίδας που οργάνωσε η ΟΠΙΚ στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου της Αθήνας, το Σάββατο 7 Απριλίου 2012.
Η Ημερίδα της ΟΠΙΚ, όπου τα μέλη της παρουσίασαν τη δουλειά τους, στέφτηκε με επιτυχία.
Την παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα και από αυτά 40 δήλωσαν ότι θέλουν να δουλέψουν μαζί μας. Η ιστοσελίδα της ΟΠΙΚ (https://sites.google.com/site/opikdomain/home) δέχτηκε 2.184 επισκέψεις. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δύναμη της Προφορικής Ιστορίας να κινητοποιεί ανθρώπους, να παράγει ιδέες και να φωτίζει το μέλλον. Επιπλέον, στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας που οι απρόσωπες «αγορές» προσπαθούν να χειραγωγήσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση έχουμε ανάγκη από μια ανθρωποκεντρική ιστορία. Μια ιστορία που να μιλάει για τους «απλούς» ανθρώπους. Τα εργαλεία για μια τέτοια προσέγγιση μας τα παρέχει αφειδώς η Προφορική Ιστορία.
Τα μέλη της ΟΠΙΚ είναι κάτοικοι της περιοχής, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, με καλές σπουδές, αλλά και μεταπτυχιακοί από άλλες γειτονιές. Εθελοντές, σε μια δουλειά αρκετά δύσκολη αλλά πολύ δημιουργική.
Επιδιώξαμε τη συλλογικότητα. Μερικές φορές «σκοντάψαμε», γιατί δεν είχαμε την απαιτούμενη παιδεία, αλλά τα καταφέραμε να συνυπάρξουμε, να μάθουμε να ακούμε τους άλλους: μια δεξιότητα εντελώς απαραίτητη για τη συλλογή προφορικών μαρτυριών.
Η ΟΠΙΚ πήρε μέρος και στο Συνέδριο που έγινε στο Βόλο (25-27 Μαΐου) με τις τρεις θεματικές ομάδες της: Δεκαετία 1940, Καθημερινή Ζωή και Μετανάστευση.
Το Φθινόπωρο θα οργανώσουμε ένα νέο σεμινάριο για τα νέα μας μέλη και ευελπιστούμε ότι θα φτιαχτούν νέες ομάδες και ότι θα συνεχίσουμε πιο δραστήρια τη δουλειά μας.

 

Σχόλια

Exit mobile version