Αρχική διεθνή Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή κρατουμένων

Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή κρατουμένων

Αποφυλακίστηκαν άλλοι 550 Παλαιστίνιοι/ες

Το Ισραήλ προχώρησε στην αποφυλάκιση άλλων 550 Παλαιστινίων κρατουμένων την Κυριακή, κατά τη δεύτερη φάση της ανταλλαγής με αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη. Οι ποινές των κρατουμένων αυτής της φάσης κυμαίνονταν από μερικούς μήνες έως 18 χρόνια.
Έξι γυναίκες ήταν μεταξύ όσων αποφυλακίστηκαν, από τις 11 που παρέμεναν στις ισραηλινές φυλακές.
Επίσης, αποφυλακίστηκαν 55 ανήλικοι από τους 164 που -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF- βρίσκονταν έγκλειστοι.
506 από τους αποφυλακισθέντες είναι από τη Δυτική Όχθη, 40 από τη Γάζα, 2 από την Ιερουσαλήμ και 2 είναι Ιορδανοί υπήκοοι.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Σύλλογος Yποστήριξης Kρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer είχε εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι:
«Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις (IOF) έχουν συλλάβει σχεδόν 470 Παλαιστίνιους από τις 18 Οκτωβρίου 2011, όταν 477 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα τον Iσραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ […]
Αυτό το κύμα συλλήψεων αποκαλύπτει ότι η συμφωνία ανταλλαγής δεν απέτρεψε την ισραηλινή πολιτική κράτησης Παλαιστινίων. Αντιθέτως, οι ισραηλινές φυλακές ξαναγεμίζουν με τον ίδιο σχεδόν αριθμό των Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο. Ακόμα όμως και οι αποφυλακισμένοι Παλαιστίνιοι δεν ήταν ασφαλείς από παρενοχλήσεις, αφού οι IOF έκαναν συχνά επιδρομές στα σπίτια τους.
Ανάμεσα στους 470 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν μεταξύ 18/10 και 12/12 είναι περίπου 70 παιδιά και 11 γυναίκες. […]
Στόχο συλλήψεων αποτέλεσαν μέσα σ’ αυτό το διάστημα και οι πολιτικοί ακτιβιστές. Περίπου 150 φερόμενα ως μέλη κομμάτων συνελήφθησαν, ιδιαιτέρως αυτά που σύμφωνα με τις IOF δραστηριοποιούνται στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Οι IOF συνέχισαν να συλλαμβάνουν και ανανέωσαν τα διοικητικά εντάλματα κράτησης των μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Δύο μέλη του συνελήφθησαν από τις 18 Οκτωβρίου, ανανεώθηκαν οι διοικητικές εντολές κράτησης 6 μελών του και ένα μέλος του καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση».
Ως Σύλλογος Ιντιφάντα είχαμε επισημάνει σε ανακοίνωσή μας (15/10) ότι: «Χωρίς να θέλουμε σε καμιά περίπτωση να υποτιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όσο υφίσταται κατοχή, ανά πάσα στιγμή οι φυλακές μπορούν να ξαναγεμίσουν με άλλους τόσους κρατούμενους, ενδεχομένως δε και με τους ίδιους!»
Επίσης το Addameer επισημαίνει, σχετικά με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, ότι το 65% των κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν στη β΄ φάση, θα έβγαιναν έτσι κι αλλιώς μέχρι το τέλος του 2012, ενώ 100 από αυτούς θα αποφυλακίζονταν μέχρι τα τέλη Γενάρη.
Αντίθετα παραμένουν κρατούμενοι 122 Παλαιστίνιοι που έχουν συλληφθεί πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993.
Ενώ 5 γυναίκες παραμένουν κρατούμενες και έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.
Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση της ανταλλαγής κρατουμένων είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία της παλαιστινιακής αντίστασης αφού, ανεξαρτήτως από το αν συνεχίζονται οι αθρόες συλλήψεις, από το αν δεν αποφυλακίστηκαν κάποιοι ηγέτες (όπως ο Άχμεντ Σααντάτ, ηγέτης του PFLP, που μπήκε στον 34 μήνα απομόνωσης) και κάποιοι κρατούμενοι θα αποφυλακίζονταν έτσι κι αλλιώς, εν τούτοις επετεύχθη η απελευθέρωση κρατουμένων που αλλιώς δεν επρόκειτο ποτέ να βγουν από τη φυλακή.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version