Αρχική διεθνή Οι φόροι που δεν πληρώνουν οι επιχειρήσεις

Οι φόροι που δεν πληρώνουν οι επιχειρήσεις

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί καταβάλλουν το 40 τοις εκατό του εισοδήματός τους για φόρους, οι πιο ισχυρές επιχειρήσεις του κόσμου δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα, αν συνυπολογίσουμε τις φοροελαφρύνσεις και τις φοροαπαλλαγές.

Στην πράξη, δώδεκα από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες –στις οποίες περιλαμβάνονται η Wells Fargo, η Exxon Mobil, η General Electric και η Verizon– με κέρδη 175 δισεκατομμύρια δολάρια κατέληξαν να έχουν αρνητικό φορολογικό συντελεστή 1,4 τοις εκατό, για τα έτη 2008 έως 2010.
Σε αυτή την περίοδο, 300 από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες της χώρας κατέβαλαν φόρους ύψους 18% κατά μέσο όρο, 78 επιχειρήσεις κατέβαλαν μηδενικούς φόρους και 30 είχαν αρνητικό φορολογικό συντελεστή, παρότι τα προ φόρων κέρδη που τσέπωσαν ήταν 160 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την οργάνωση Πολίτες για τη Φορολογική Δικαιοσύνη. Και ιδού η πλήρης αντίθεση: ο χρόνος που αφιέρωσε η Εφορία στον έλεγχο επιχειρήσεων αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων έχει μειωθεί κατά 33% από το 2005, ενώ ο χρόνος ελέγχου των επιχειρήσεων αξίας μικρότερης των 10 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αυξηθεί κατά 30%. Την ίδια στιγμή, η Rachel Porcaro, ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών που βγάζει 10 δολάρια την ώρα δουλεύοντας ως κομμώτρια στο Σιάτλ, ελέγχθηκε από την Εφορία γιατί έβγαζε πολύ λίγα λεφτά. Το εισόδημά της, 18.992 δολάρια, ήταν τόσο χαμηλό που το κράτος υπέθεσε ότι κάπου έκρυβε μετρητά.
του CHRIS «99%»

 

Σχόλια

Exit mobile version