Αρχική κοινωνία Οι φασίστες του Παρεμπόριο-Stop

Οι φασίστες του Παρεμπόριο-Stop

Ακροδεξιοί, Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ ενάντια στους μετανάστες μικροπωλητές,  Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Σακλαμπάνης

Τη Νύχτα των Κρυστάλλων, μέρα μεσημέρι στον κεντρικότερο πεζόδρομο της χώρας, προσπάθησαν να εφαρμόσουν, το προηγούμενο Σάββατο (10/4) φασιστικές ομάδες υπό το μανδύα των επιχειρηματιών που πλήττονται από το εμπόριο των μεταναστών. Πέντε-έξι τύποι, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι το ΛΑΟΣ, βρέθηκαν στην Ερμού με στόχο να τρομοκρατήσουν και να προπηλακίσουν μετανάστες, οι οποίοι πωλούσαν την πραμάτεια τους, με το επιχείρημα πως ήθελαν να κινηματογραφήσουν τους «υπαίτιους της κρίσης»(!) και να καταθέσουν το υλικό για τη μήνυση, που έχουν κάνει εναντίον του δημάρχου της Αθήνας και… παντός υπευθύνου για την κρίση που μαστίζει την αγορά.

Με πρωτεργάτη τον αγανακτισμένο έμπορο Παναγιώτη Δούμα κι έναν ακόμη σαραντάρη με μπλούζα «Hellas», οι ακροδεξιοί αρχικά προκάλεσαν, βρίζοντας και κραυγάζοντας ρατσιστικές φράσεις, κυνηγώντας, στη συνέχεια, τους μετανάστες, οι οποίοι έφυγαν τρέχοντας υπό το φόβο της σύλληψης.

Με φράσεις «are you mafia?» (είσαι από τη μαφία;), «go home, monkey» (πήγαινε στην πατρίδα σου, μαϊμού), «φύγετε, μαζεύτε τα», «έξω, αλήτες», «πουλάνε ακόμη και οδοντογλυφίδες προκειμένου να μας διαλύσουν», το φασιστικό γκρουπ βγήκε παγανιά υπό τα έντρομα βλέμματα των περαστικών, παίρνοντας το νόμο στα χέρια του.

Ένας από αυτούς, μάλιστα, ξεπερνώντας τα όρια της γραφικότητας, τρέχοντας, φώναζε «αέρα» και διάφορες άλλες κραυγές, γεγονός που φανερώνει την ψυχική ανισορροπία του φαντασμένου φασίστα-τραμπούκου.

Οι αηδιαστικές και εξωφρενικές για τη «δημοκρατική Αθήνα» εικόνες με μαύρους να τρέχουν να σωθούν από φασιστοειδή, δυστυχώς, δεν είναι πρωτόγνωρες. Απλά, το περασμένο Σάββατο, η θρασύτητα της προαναγγελθείσας επίθεσης (είχαν ανακοινώσει την «παρέμβασή τους») είχε και τη βοήθεια της δημοτικής αστυνομίας! Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο βίντεο, που έχει τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης και του κυνηγητού, τουλάχιστον ένας αστυνομικός του δήμου της Αθήνας τρέχει μαζί με τους ακροδεξιούς αντί να τους σταματήσει εξ αρχής και να καλέσει την αστυνομία.

Μηνυτές και τιμητές της αγοράς

Εκτός από το γκρουπ που συμμετείχε στη ρατσιστική κίνηση του Σαββάτου, σημαντικό είναι να δούμε, παράλληλα, ποιοι έχουν υπογράψει τη μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Αθηναίων. Μεταξύ άλλων, μέλη του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής και μία υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του 2002 με την Ντόρα Μπακογιάννη!

Πρώτος (και καλύτερος) ο οργανωτής του πογκρόμ, Παναγιώτης Δούμας. Ακολουθούν οι Παναγιώτης Καπράλος, Μαριάννα Σαμούχου (υποψήφια το 2002 με τη Ν.Δ.), Γιώργος Σοφρωνάς, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (Χρυσή Αυγή), Ιωάννης Γιαννάκενας (ΛΑΟΣ), Δημήτρης Κρητικός (τέως γενικός διευθυντής στο Κανάλι 1 Πειραιά), Γιώργος Ρεκατσίνας, Ιωάννης Βαρελογιάννης.

Ποιοι είναι οι «αγανακτισμένοι»

Σε παλιότερο ρεπορτάζ του Δρόμου, αναλύσαμε την τάση των ακροδεξιών ομάδων να «εκσυγχρονιστούν» με στόχο να γίνουν πιο αποδεκτοί από την κοινωνία, αφήνοντας πίσω παλιούς συμβολισμούς και τακτικές. Επισημαίναμε, παράλληλα, πως πρότυπα γι’ αυτούς αποτελούν κινήσεις από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και την Αριστερά και τις οργανώσεις πολιτών. Κάπως έτσι και αντιγράφοντας τη Κίνηση Πολιτών κατά των Διοδίων (Διόδια-Stop), ακροδεξιοί με φασιστικές αντιλήψεις και υποστηριχτές του Χίτλερ, υπό το μανδύα του «αγανακτισμένου-επιχειρηματία», οργάνωσαν την ομάδα Παρεμπόριο-Stop.

Με την πρώτη ματιά, διαπιστώνεται η άριστη σχέση των ακροδεξιών γκρουπ και μικρότερων κομμάτων με την κοινοβουλευτική ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, η οποία να υπενθυμίσουμε συγκυβερνά τούτο τον τόπο με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ζητά συμμαχία για τις δημοτικές εκλογές με τη Ν.Δ.!

Βασικός εμπνευστής και υπεύθυνος επιχειρήσεων της Πρεμπόριο-Stop εμφανίζεται ο Παναγιώτης Δούμας του Χαραλάμπους, μέλος Δ.Σ. της ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής. Με πορεία από την… εξωκοινοβουλευτική ακροδεξιά μέχρι το ΛΑΟΣ, είναι φανερό πως ο Δούμας διατηρεί άριστες σχέσεις με το Νο 2 του κόμματος, Μάκη Βορίδη. Όπως κάθε παιδί που γνώρισε τη φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνίας, πήγε σχολείο στο Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο Αθηνών και από εκεί στη Γερμανία, για σπουδές στη Νομική. Το 1985, γίνεται μέλος της νεολαίας της φασιστικής ΕΠΕΝ (Εθνική Πολιτική Ένωση), εκεί όπου γνώρισε τον Βορίδη και μαζί αποτελούσαν τα κύρια γρανάζια της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του ακροδεξιού Ελληνικού Μετώπου, με το οποίο πολιτεύτηκε, από το 1998 μέχρι το 2004, σε δημοτικές και εθνικές εκλογές. Από το 2005, ακολουθώντας την πορεία του Μάκη Βορίδη, ο αγανακτισμένος από το παρεμπόριο Παναγιώτης Δούμας, παίρνει μετεγγραφή για το ΛΑΟΣ (ανήκει στην ΟΚΕ Εμπορίου), με την υποστήριξη του οποίου πολιτεύθηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών το 2002. Επαγγελματικά, ο Δούμας διαθέτει κατάστημα για ευτραφείς στο κέντρο της πόλης. Με τόση λιτότητα, πώς να πουλήσει ο άνθρωπός;

Υπαρχηγός της Παρεμπόριο-Stop και συνιδρυτής ο γνωστός από τη δράση του με τη Χρυσή Αυγή Δημήτρης Ζαφειρόπουλος. Το όνομά του «έπαιξε» πολύ στα ΜΜΕ λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, όταν ο Καρατζαφέρης τον κάλεσε να είναι υποψήφιος με το ΛΑΟΣ στο νομό Αχαΐας. Οι αντιδράσεις, όμως, από την ίδια τη Χρυσή Αυγή και τα σενάρια περί εκβιαστικών φωτογραφιών, τις οποίες διέθετε η τελευταία, ακύρωσαν τη συμμετοχή του.

Έκτοτε ο Ζαφειρόπουλος, εκδότης του ακροδεξιού εντύπου «Ελεύθερος Κόσμος» και αρθρογράφος, παρέμεινε απλά αγανακτισμένος, στερούμενος το βουλευτικό μισθό. Αν τα πράγματα είχαν κυλήσει διαφορετικά, τότε οι πολίτες θα πλήρωναν το συγκεκριμένο κύριο για να αγορεύει στη Βουλή…

Υπεύθυνος Τύπου εμφανίζεται ο επίσης ακροδεξιός Βαγγέλης Χανιώτης, συγγραφέας του βιβλίου «Μάχη Ιδεών», από τις εκδόσεις Λόγχη, τακτικός συνεργάτης του «Ελεύθερου Κόσμου». Ο Χανιώτης χαίρει εκτίμησης από το ΛΑΟΣ μέχρι και τη Χρυσή Αυγή, γεγονός που αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, το οποίο προλόγισε ο φυλακισμένος σήμερα για την επίθεση στην Πανόρμου εναντίον των μελών της κίνησης Aπελάστε το Ρατσισμό, Δημήτρης Παπαγεωργίου. Νομική υπεράσπιση στον Παπαγεωργίου (εκδότη-δημοσιογράφο εθνικιστικού περιοδικού) έχει αναλάβει το ΛΑΟΣ, έπειτα από απαίτηση του προέδρου του (βρέθηκε και φωτογραφήθηκε μαζί του μέσα στις φυλακές). Σημαντικό είναι το γεγονός, επίσης, πως ο Χανιώτης φέρεται να είναι θαυμαστής του Χίτλερ, όπως προέκυψε από την ανταλλαγή απόψεων με παρευρισκόμενους, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του.

Νομικός σύμβουλος της ρατσιστικής ομάδας είναι ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος – εκ των δικηγόρων του Παπαγεωργίου, μαζί με τους Τάσο Δημητρακόπουλο και Θανάση Πλεύρη, βουλευτή του ΛΑΟΣ και γιο του ιδρυτή της 4ης Αυγούστου, Κωνσταντίνο Πλεύρη. Τα βιβλία του τελευταίου έχουν εκδοθεί από την εταιρία Λόγχη, η οποία εξέδωσε και το βιβλίο του υπεύθυνου Τύπου της Παρεμπόριο-Stop. Στην ίδια εταιρία μπορεί κανείς να αγοράσει βιβλία του Παττακού, όπως και μπλούζες με εθνικιστικά και ακροδεξιά σύμβολα και συνθήματα.

Την… έκπληξη από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή έκανε το πρωτοεμφανιζόμενο στις εκλογές του 2009 κόμμα «Δημοκρατικοί», το οποίο είχε μεγάλη (για τα δεδομένα του) προβολή και από τα ΜΜΕ. Έτσι, στην «επιτροπή ακτιβισμού» συμμετέχει ο γραμματέας του κόμματος, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά, στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Γρανάζι, δηλαδή, του σύγχρονου καπιταλισμού. Ο ίδιος στο βιογραφικό του αναφέρει με… περηφάνια πως έχει λάβει μέρος σε ασκήσεις εφεδρείας και διοργανώσεις του ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα είναι έφεδρος εν εφεδρεία λοχαγός.

Σχόλια

Exit mobile version