Αρχική πολιτική αριστερά Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο

Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΕΔΑ

Τι προηγούμενες μέρες συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΕΔΑ και συζήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα και τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΚΕΔΑ εκτιμά ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, πρώτη φορά μετά το ’58 που κόμμα της Αριστεράς κατακτά αυτή την κοινοβουλευτική θέση, είναι γεγονός που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην Αριστερά στη χώρα μας και αντικειμενικά ενισχύει τη λαϊκή πάλη για βαθύτερες κοινωνικές αλλαγές.
Πάνω από 1.650.000 συμπολίτες μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επικρότησαν τον καθαρό αριστερό πολιτικό λόγο του, έδωσαν σαφή εντολή για κατάργηση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και απαίτησαν μια προοδευτική-φιλολαϊκή πορεία του τόπου με πρωταγωνιστικό το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι νέες κοινοβουλευτικές δυνατότητες που έδωσε η λαϊκή ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να οργανωθεί καλύτερα και να ενισχυθεί αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ενάντια στο λαό, για την υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών του κατακτήσεων.
Η μαχητική προσπάθεια εντός και εκτός Βουλής για την υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άξονας της αντιπολιτευτικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η μαχητική μας παρουσία στη Βουλή, αλλά κυρίως η μαχητική μας παρουσία στην κοινωνία, η αποφασιστική ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων και αγώνων για την επίλυση μικρών και μεγάλων λαϊκών προβλημάτων.
Η ΚΕΔΑ εκτιμά πως οι βασικές άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να είναι:
α) Η δημιουργία δομών και υποστηρικτικών μηχανισμών, ώστε να εξασφαλίζεται η ενιαία και τεκμηριωμένη παρουσία συνολικά της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή, με βάση τις θέσεις και τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να επιδειχθεί για τους νεοεκλεγέντες βουλευτές.
Οι βουλευτές μας πρέπει με τη στάση και τη δράση τους να δώσουν, έμπρακτα, στο λαό την εικόνα του αριστερού βουλευτή.
β) Είναι άμεση ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να πρωτοστατήσει στην οργανωμένη δραστηριοποίηση του εργατικού και του λαϊκού γενικότερα κινήματος για την απόκρουση της “μνημονιακής” πολιτικής και να βρεθεί ενεργός συμπαραστάτης στις πολύμορφες εστίες κοινωνικής αντίστασης.
Βασικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια θα παίξουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με την αγωνιστική τους παρουσία και με την ικανότητά τους να κινητοποιήσουν τα μέλη και τους ψηφοφόρους.
Προϋπόθεση σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η ενιαία παρουσία και στάση όλων των σχημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα.
Τέλος, σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε “νέο ενιαίο πολιτικό φορέα”, η ΚΕΔΑ εκτιμά ότι η πρόταση αυτή είναι πολιτικά λαθεμένη.
Είναι βαθιά λαθεμένη η λογική πως “οι οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναντίστοιχες” με τη μεγάλη “εισροή” νέων δυνάμεων στις γραμμές του, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο Κόμματος σε καμιά χώρα του κόσμου που να μετέτρεψε ποτέ τη συνολική του πολιτική επιρροή σε οργανωμένη δύναμη.
Γιατί το ενωτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε με επιτυχία τόσες σκληρές πολιτικές μάχες, που μας ανέδειξε αντιπολίτευση και ηγετική δύναμη της Αριστεράς, πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο κόμμα και μάλιστα με τόση βιασύνη;
Με ποιο κριτήριο κρίνουμε τις οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καμιά απόφαση τεσσάρων συνδιασκέψεων γι’ αυτό το θέμα, δεν έχει υλοποιηθεί;
Πώς εμποδίζονται οι νέες δυνάμεις να ενταχθούν και να προσφέρουν με την υπάρχουσα δομή και δεν εμπόδισε “η δομή” να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τόσες νέες δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια;
Δεν αντιλαμβάνονται οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης πως η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του εγχειρήματος κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς;
Η ΚΕΔΑ θα υποστηρίξει σθεναρά τις απόψεις της στις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν γι’ αυτό το ζήτημα και θα επιδιώξει την εφαρμογή των αποφάσεων των προηγούμενων Συνδιασκέψεων σε μια κατεύθυνση να αναζητηθεί η νέα πορεία που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

 

Σχόλια

Exit mobile version