Αρχική πολιτική αριστερά Οι πολίτες αποφασίζουν για την Ξάνθη

Οι πολίτες αποφασίζουν για την Ξάνθη

Μια γόνιμη κι ελπιδοφόρα πρωτοβουλία σε ένα περιβάλλον δυστοκίας και εσωστρέφειας

Την Κυριακή, 26/11, στην πόλη της Ξάνθης ο Ν. Ανταμπούφης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πολίτες για την Ξάνθη και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Δήμο της Ξάνθης καλούν σε Συνέλευση Πολιτών για τη συγκρότηση εκλογικού σχήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών. Η Συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 11:00  στο ξενοδοχείο Elisso. Το εισηγητικό κείμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όσον αφορά τον τρόπο που θέτει τα ουσιώδη πολιτικά επίδικα και όσον αφορά την έμφαση στην ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Παραθέτουμε εκτεταμένα αποσπάσματα:
«Οι δημοτικές εκλογές που έρχονται δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση και τις προοπτικές του Δήμου Ξάνθης, αλλά εξαρτώνται από τη γενική πολιτική κατάσταση στη χώρα, καθώς και από τις θεσμικές παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αναφορά στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως είναι τα μνημόνια, αποτελεί αναγκαίο στοιχείο μιας ρεαλιστικής πολιτικής στους δήμους η οποία εκθέτει τις δήθεν “ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές Κινήσεις” που λαμβάνουν σαφή θέση με την πολιτικότατη ουδετερότητα και μουγγαμάρα τους. Η κρίση, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και τα μνημόνια διαλύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταλύουν την όποια ανεξαρτησία της. Ο οικονομικός της στραγγαλισμός οδηγεί στην ακύρωση του ρόλου της στην αλληλεγγύη και την κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για σαφή κεντρική επιλογή και όχι αναπόφευκτη εξέλιξη. Σε αντίθεση με δημάρχους που θεωρούν ότι η κρίση είναι και ευκαιρία ή αναπτύσσουν συνεταιρισμούς με τους απανταχού Φούχτελ, προσβλέπουμε σε μια Δημοτική Αρχή που συμπαρίσταται στις επιλογές των πολιτών και είναι προπύργιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η άσχημη κατάσταση στους δήμους δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση και τα μνημόνια, αλλά και στην επί δεκαετίες νομή τους από αιρετούς-επαγγελματίες οι οποίοι απαξιώνουν τους θεσμούς πολιτευόμενοι υπέρ προσωπικών στόχων ή (και) υπέρ τοπικών συμφερόντων. Υποβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πεδίο στήριξης κυβερνητικών ή στενά κομματικών επιλογών, αυθαιρετώντας ενάντια στη θέληση των πολιτών.
Σήμερα γίνεται φανερό ότι το λεγόμενο Παρατηρητήριο αποτελεί ωμή παρέμβαση για τη χειραγώγηση των δήμων και των τοπικών αποφάσεων. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Καλλικράτη οδήγησε σε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο δήμου με τοπικές στρεβλώσεις. Σε όλα τα παραπάνω οφείλει να απαντήσει κάθε επίδοξος διεκδικητής του δήμου και να μην κρυφτεί πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία του ή τον αυτοδιοικητικό προσανατολισμό των εκλογών.
Φορέας της ριζικής αλλαγής στον Δήμο Ξάνθης είναι οι πολίτες με τις πρωτοβουλίες και τον εθελοντισμό τους. Εργαλείο της είναι η συμμετοχικότητα με δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό, ανοικτές διαδικασίες και όρος υλοποίησής της η εμπιστοσύνη της Δημοτικής Αρχής στην κρίση των πολιτών και η συνεργασία της με τις οργανωμένες τους δομές.
Προσδοκούμε ένα δήμο που δίνει προτεραιότητα στο περιβάλλον με συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με απόρριψη κάθε μοντέλου καύσης. Επιδιώκουμε την εξασφάλιση φθηνού νερού για κάθε οικογένεια με εξυγίανση και τακτοποίηση της ΔΕΥΑΞ και έλεγχό της σε βάθος χρόνου. Επιδιώκουμε την επέκταση των δομών αλληλεγγύης ώστε να καλύπτουν όλους όσοι έχουν ανάγκη. Η ενίσχυση και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας με τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμούς ανέργων, ο σχεδιασμός της ενεργειακής συμπεριφοράς του Δήμου, ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός και ο οικονομικός επανέλεγχός του, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία μιας εναλλακτικής πρότασης για τον Δήμο Ξάνθης. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διατήρηση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του Δήμου μας και στο ουσιαστικό άνοιγμά του απέναντι σε όλους τους συνδημότες μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Για όλα τα παραπάνω αντλούμε γνώσεις και εμπειρίες από όσα για δεκαέξι χρόνια προσέφερε η Δημοτική Κίνηση Πολίτες για την Ξάνθη.
Η αλλαγή στον δήμο μας δεν θα πραγματοποιηθεί με τη συσπείρωση διαχειριστών της εκλογικής ψήφου, με τη μετακίνηση και τον προσεταιρισμό “παραγόντων” ή με την αλλοτρίωση και τη χειραγώγηση της ψήφου εξαθλιωμένων κοινωνικών ομάδων. Το νέο στον Δήμο Ξάνθης έρχεται μέσα από την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση των πολιτών του».

Σχόλια

Exit mobile version