Η καλοκαιρινή «πληγή» της ξαπλώστρας και της ομπρέλας χτυπά και πάλι τις παραλίες της Ελλάδας. Το δικαίωμα παραχώρησης των αιγιαλών αποφέρει έσοδα στους Δήμους και μια καλή «μπίζνα» για τους επιχειρηματίες που πουλάνε σκιά και ξεκούραση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραλιών που έχουν γεμίσει ασφυκτικά (και παράνομα) από ομπρέλες και ξαπλώστρες, αφαιρώντας ουσιαστικά ζωτικό χώρο από τους πολίτες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες αυτές, ή που έρχονται με τη δική τους ομπρέλα στην παραλία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Ψαρομούρας» κοντά στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο, για την οποία υπήρξε συγκεκριμένη καταγγελία από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου σε επιστολή της προς τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται πως ο εκμισθωτής της παραλίας, κατά παράβαση του νόμου και των όρων εκμίσθωσης, τοποθετεί ομπρέλες και ξαπλώστρες σε όλο το μήκος της ούτως ή άλλως μικρής παραλίας, σε πολύ μικρή απόσταση από το κύμα με συνέπεια να υπάρχει ελάχιστος ζωτικός χώρος για τους λουόμενους, που δε θέλουν να δαπανήσουν χρήματα (από 6 έως 8 ευρώ) για ενοικίαση του σχετικού εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της καταγγελίας της, η Οικολογική Παρέμβαση διαμαρτύρεται και ζητά τον άμεσο έλεγχο του εκμισθωτή της παραλίας διότι κάνει καταχρηστική χρήση του χώρου, εις βάρος των εκατοντάδων λουομένων που την επισκέπτονται καθημερινά και έχουν δικαίωμα να βρίσκουν ελεύθερο χώρο. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες παραμένουν διαρκώς στημένες, σε μεγάλη έκταση και σε πολύ μικρή απόσταση από το κύμα, κατά παράβαση του νόμου και εις βάρος του δημόσιου αγαθού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν για πρώτη φορά φέτος υπάρχουν τόσες πολλές στημένες ξαπλώστρες σε αυτήν τη μικρή παραλία.
Το έγγραφο της καταγγελίας έχει επίσης ως αποδέκτες την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!