Αρχική πολιτική Οι μετατοπίσεις του ΚΚΕ

Οι μετατοπίσεις του ΚΚΕ

Οι δηλώσεις της Αλέκας γεννάνε εικασίες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα πως τυχόν έξοδος από το ευρώ, σε αυτή την συγκυρία, θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, αιφνιδίασαν. Λειτούργησαν ως αναπάντεχο. Δεν πρόκειται για φραστικό ατόπημα, αλλά για μετατόπιση ουσίας στην πολιτική του ΚΚΕ  Παράλληλα τα δημόσια σχόλια, για την δήλωση, που γράφτηκαν από ’δω και από ’κει, αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά ότι υπάρχει έλλειμμα, άγνοια, στερεοτυπία και επιδερμικότατα στις προσεγγίσεις των δημοσιολογούντων. Οι εικασίες, οι πρόχειρες ερμηνείες, οι φτωχοπροδρομικές επιβεβαιώσεις και πάνω από όλα οι εύκολες κριτικές περίσσεψαν αυτές τις ημέρες. Το πολιτικό σκηνικό, περίπλοκο, δυσπρόσιτο και ακατανόητο στον κοινό νου, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.
Το ΚΚΕ, αργά αλλά μεθοδικά, εισέρχεται στο χώρο της τρέχουσας πολιτικής. Γίνεται το ίδιο πιο πολιτικό. Μπαίνει σε τροχιά ανοίγματος (όχι όπως τη φαντάζονταν ή θα την ήθελαν πολλοί), αποφασίζει να εκτεθεί σε διλλήματα επικαιρότητας, να χαράξει τακτικές. Η οχύρωση πίσω από τη γενικολογία, τον αφορισμό, η επίκληση αρχών και γενικών αληθειών, ενώσω χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις, θα συνεχίσουν να υπάρχουν βεβαίως. Πλάι τους, όμως, θα υπάρξουν και τα συγκεκριμένα βήματα μετασχηματισμού.
Τα σήματα εκπέμπονταν από καιρό. Το ΚΚΕ, όχι μόνο το μελετάει, αλλά το υλοποιεί με τον τρόπο του. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, υπαγορευμένες από τρέχουσες πολιτικές ανάγκες. Θα τροποποιηθούν τα αντιπολιτευτικά όρια του ΚΚΕ, και θα αναδειχτούν πιο εύγλωττα τα στρατηγικά πλάνα του. Η συγκυρία δίνει ευκαιρίες, οι κυβερνητικές αλλαγές που προοιωνίζονται, η αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος, οι ζυμώσεις γύρω από την συνταγματική αναθεώρηση κ.λπ.
Τα ιδεολογικά του ΚΚΕ –παλιομοδίτικα και κακοβαλμένα στην συγκυρία– δεν είναι αυτά που ορίζουν αποκλειστικά το πλαίσιο της πολιτικής του ανάπτυξης. Η αυξομείωση της επιρροής του, εξαρτάται, από την στάση του στα σημαντικά κομβικά πολιτικά ζητήματα. Τη θέση που το ίδιο έχει επιλέξει στην ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Εν ολίγοις, αφορά τα στρατηγικά του. Αυτά φαίνεται πως θα επανεκτιμηθούν.
Η αλλαγή θέσεων βεβαίως, προϋποθέτει κόστος, εσωτερικό κυρίως (με την μορφή διαφωνιών) που το ΚΚΕ είναι διατεθημένο να υποστεί. Ωστόσο, οι μετατοπίσεις δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτές. Οι μανιχαϊστικές αξιολογήσεις, για το αν οι θέσεις του βοηθούν ή όχι τον Παπανδρέου, θα κυριαρχήσουν. Για παράδειγμα, ελάχιστοι διαβάζουν σήμερα τις δηλώσεις Παπαρήγα, ως μήνυμα προς τον Παπανδρέου, πως το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να τον υποστηρίξει σε παιχνίδια εκβιασμών προς τη Μέρκελ που γίνονται με όπλο την έξοδο από το ευρώ.
Το ΚΚΕ θα χρειαστεί να πολιτικοποιήσει βαθύτερα τις πρακτικές, τον κόσμο του, τις ίδιες του τις αναφορές, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το τεράστιο φορτίο των αντιθέσεων που θα προκύψουν.
Κ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version