Αρχική κοινωνία εργασία Οι Θεσσαλονικείς εκδότες πρωτοπορούν

Οι Θεσσαλονικείς εκδότες πρωτοπορούν

Σε αξιοποίηση της νομοθεσίας που έχει φροντίσει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εργοδοτών προχωρούν οι εκδότες της Θεσσαλονίκης. Με πρόφαση τον περιορισμό δραστηριοτήτων, προσπαθούν να επιβάλλουν μείωση αποδοχών, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του νόμου 3846/2010.

Συγκεκριμένα η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος που εκδίδει την εφημερίδα Αγγελιοφόρος και το περιοδικό Close-up εμφανίζεται μέσα στον Αύγουστο να ζητά από τους εργαζόμενους εφαρμογή εκ περιτροπής απασχόλησης. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο του κ. Λοβέρδου έχει τη δυνατότητα να το επιβάλει -αν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων- για διάστημα έξι μηνών. Η πρόταση που εμφάνισε περιλαμβάνει περικοπή αποδοχών κατά 12,5% και μείωση ωραρίου κατά μία ώρα. Βέβαια, για όσους αντιλαμβάνονται το είδος της εργασίας στον τύπο, όπου τα ωράρια και η παρεχόμενη εργασία είναι ρευστά, μπορεί ο εκδότης να βγάζει άνετα τις εκδόσεις του με μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς και λιγότερες αμοιβές, δηλαδή με αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Την ίδια περίοδο το εκδοτικό συγκρότημα των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη εμφανίζει προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και… δανεισμό από τους εργαζόμενους, μέσω παρακράτησης μέρους των ετήσιων αποδοχών τους (5,5%) τα οποία θα επιστραφούν τον Ιούνιο του… 2012. Μάλιστα η εκδότρια πρότεινε αυτά να περικοπούν από τους μισθούς των επόμενων πέντε μηνών και από το δώρο Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί σε περικοπή των μισθών του επόμενου εξαμήνου 12,5% (τυχαίο δεν νομίζω… που λέει και το γνωστό διαφημιστικό σποτ)! Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει αυτές τις προτάσεις, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει και τα σωματεία των συντακτών, των τεχνικών και των υπαλλήλων. Να σημειωθεί ότι σέρνονται φήμες για εξαγορά του Αγγελιοφόρου από την εκδότρια της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δανείσουν τον εργοδότη τους για να κάνει εξαγορές! Μάλιστα τη στιγμή που τους ζητιέται να περικόψουν τις αποδοχές τους, έχουν καθυστερήσεις πληρωμών που ξεπερνούν τις 20 μέρες.
Οι προθέσεις των εκδοτών της Βόρειας Ελλάδας έρχονται να προστεθούν στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του τοπικού παραρτήματος του τηλεοπτικού σταθμού Star και στην απόλυση 12 εργαζομένων του καναλιού Ωμέγα TV, που δημιουργούν ένα εντελώς νέο εργασιακό τοπίο στα ΜΜΕ της πόλης, με δανεικούς και μαύρους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στα δυο εκδοτικά συγκροτήματα εμφανίζονται αποφασισμένοι και σε συντονισμό να μην επιτρέψουν την εφαρμογή καμιάς περικοπής μισθών και απώλειας θέσης εργασίας.
Ν.Τ.

 

Σχόλια

Exit mobile version