Αρχική κοινωνία εργασία Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πάτρας ενάντια στους εργολάβους

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πάτρας ενάντια στους εργολάβους

Η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας συναντά ισχυρές αντιδράσεις. Του Γιώργου Κατερίνη

Δεύτερη ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων πραγματοποιήθηκε μετά από μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στις 10 Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται σθεναρά στην προσπάθεια του δημάρχου να προχωρήσει, μέσω των γνωστών Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στην κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «ξεπούλημα της καθαριότητας στους μεγαλοεργολάβους». Ο Δήμος Πατρέων, προσπαθώντας να υλοποιήσει την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής (9 Αυγούστου) για την κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή του Φλόκα, αναλαμβάνει να γίνει ο πρώτος δήμος της χώρας που θα εκχωρήσει δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε ανακοίνωσή τους τα πέντε σωματεία των εργαζομένων του Δήμου, απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκαν από το δήμαρχο και τις κατηγορίες περί «εκτροπής» που αυτός εκτόξευσε εναντίον τους μετά την πρώτη ματαίωση του Δ.Σ. στις 5/10, θέτουν την ουσία της αντίδρασής τους:
«Ξεκαθαρίζουμε ότι στόχος μας δεν είναι το σταμάτημα της λειτουργίας της πόλης, δεν είναι το μπλοκάρισμα του Δημοτικού Συμβουλίου γενικά. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το έγκλημα κατά της πόλης. Να εμποδίσουμε τη θηλιά στο λαιμό του λαού της πόλης και τη νομοθέτηση των απολύσεων με το ξεπούλημα της Καθαριότητας. Να εμποδίσουμε τον πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτή μας η θέση είναι μια τεράστια προσφορά των εργαζομένων του Δήμου στον λαό της πόλης».

Υλοποίηση των επιλογών της τρόικας
Ο δήμαρχος της Πάτρας, Γιάννης Δημαράς, επικαλούμενος το αδιέξοδο που υπάρχει με την διαχείριση των απορριμμάτων, σπεύδει να υλοποιήσει την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με εργολάβους.
Μιλά για υποχρεωτική κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του εργοστασίου, ενώ κινδυνολογεί για πολλαπλασιασμό του κόστους αποκομιδής αν δεν προωθηθεί η συγκεκριμένη λύση. Επιπλέον, κατηγορεί τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλο, ότι προωθούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένου εργολάβου για το εργοστάσιο των στερεών αποβλήτων. Και για να αποστασιοποιηθεί των ευθυνών που επωμίζεται με την προώθηση αυτής της επιλογής, μιλά για άλλα 19 Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Ελλάδας που έχουν ψηφίσει υπέρ των ΣΔΙΤ.
Στον αντίποδα των δηλώσεών του δημάρχου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου επισημαίνει ότι «τα σκουπίδια γίνονται η Νο1 επιχείρηση από την οποία ξεκινά η ιδιωτικοποίηση τομέων που ώς σήμερα διαχειρίζονται οι δήμοι» και θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα για την ίδια την επιλογή αυτή: «Από τη συγκεκριμένη επιλογή “ξεχνιέται” ότι χωρίς διαχωρισμό στην πηγή, χωρίς επεξεργασία, χωρίς επανάκτηση υλικών (αδρανή και σκουπίδια) και χωρίς συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση, κανένας σχεδιασμός δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Κυρίως, όμως, “ξεχνιέται” ότι ο μη δημόσιος χαρακτήρας του έργου, ενταγμένος στον υπάρχοντα περιφερειακό σχεδιασμό, σημαίνει δραματικές αλλαγές στην ίδια τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστω όπως την ξέραμε έως σήμερα».

Καλούν σε συγκρότηση μετώπου
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ανέδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους το ζήτημα, επισημαίνουν κι άλλες πλευρές της πολιτικής που ακολουθεί η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή. Όπως το ότι ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, δεν έχει υπάρξει μείωση των τελών αυτά τα χρόνια που οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 30%. Κι ακόμα ότι επιλέχτηκε η «φάμπρικα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» για την ενοικίαση 500 εργαζομένων στον Δήμο με μισθούς πείνας και μάλιστα τώρα που οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι τρεις μήνες η Δημοτική Αρχή αποποιείται των ευθυνών της.
Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουν την αντίθεση που διαμορφώνεται ανάμεσα στη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και τα συμφέροντα της κοινωνίας, καλώντας ταυτόχρονα σε συγκρότηση μετώπου με όλους τους φορείς της πόλης ενάντια στην πολιτική αυτή.

 

Σχόλια

Exit mobile version