Αρχική πολιτική Γιάννης Θεωνάς: Οι εκλογές της 6ης Μάη και ο ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Θεωνάς: Οι εκλογές της 6ης Μάη και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο λαός ζητά ανατροπή και ορίζει προκλήσεις για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο ότι μια Ριζοσπαστική Αριστερά συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να αναδειχτεί σε κυβερνητική εξουσία. Ο λαός με κάθε τρόπο (οργή, αγανάκτηση, καταδίκη) εκφράζει την ετοιμότητά του να ανατρέψει τις υποταγμένες στους τροϊκανούς κυβερνήσεις και πολιτικές.
Ήδη από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρόταση για τη συγκρότηση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ενός μετώπου το οποίο θα μπορέσει να διατυπώσει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο την εναλλακτική πρόταση και να προωθήσει τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό επίπεδο. Είναι μια πρόταση που αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τις ίδιες τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.
Δυστυχώς, με ευθύνη άλλων (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ΜΑΑ ως ένα βαθμό) δεν έχει συγκροτηθεί ο πυρήνας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα αποτελούσε πόλο έλξης για άλλες δυνάμεις που αποδεσμεύονται οριστικά από το δικομματισμό και τις επιλογές του.
Ωστόσο και παρά τις αρνήσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε συνεργασία με ορισμένες νέες δυνάμεις που αναδείχνει η κρίση (Eνωτική Κίνηση, Κοινωνική Αριστερά, Νέος Αγωνιστής, Ριζοσπάστες Οικολόγοι, ΕΔΗΚ), με συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους που συνδέονται με την αναγκαία εναλλακτική πολιτική πρόταση.
Θεωρώ ότι η υποστήριξη στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, σ’ αυτές τις εκλογές, είναι υποχρέωση κάθε αριστερού και προοδευτικού πολίτη, επειδή στέκεται ενάντια στο μνημονιακό τόξο και όχι μόνο. Επειδή προωθεί με τις προτάσεις και το πρόγραμμά του, ανάμεσα στα άλλα:
• Την ανατροπή και ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων και δεσμεύσεων που συνδέονται μ’ αυτά και απαιτεί την απομάκρυνση της τρόικας από τη χώρα.
• Την αναστολή, αρχικά, των πληρωμών του χρέους προς τους διεθνείς τοκογλύφους, με ανοιχτή την προοπτική για την παύση πληρωμών και τη μονομερή διαγραφή του, χωρίς να μας νοιάζει αν βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε από το ευρώ και την Ευρωζώνη.
Για μας η απάντηση στο δίλημμα «Λεφτά για μισθούς συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους δανειστές» είναι δεδομένη: προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας.
Την αναδιανομή του πλούτου, τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου, την επιβολή ειδικής εισφοράς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.
Την επαναφορά των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων στην προ των μνημονίων εποχή.
Την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας. Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση των ανέργων.
Την προώθηση ασπίδας κοινωνικής προστασίας (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση) και την υπεράσπιση της δημόσιας υπηρεσίας και των δημόσιων αγαθών.
Την αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή μας και την εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, στη βάση της αλληλεγγύης, του διεθνισμού και της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας της χώρα μας.
Αποφάσισα να βοηθήσω την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή στη Β΄ Αθήνας, γιατί εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ:
• Έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις υπέρ του λαού και του τόπου και είμαστε αποφασισμένοι.
• Έχουμε δίκιο, άρα έχουμε και τη δυνατότητα.
• Θα την αξιοποιήσουμε!
• Κι ακόμη περισσότερο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αριστερή πολιτική δύναμη που με συνέπεια και ειλικρίνεια θεωρεί τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναγκαία προϋπόθεση για μια αριστερή ριζοσπαστική πολιτική και για τη διαχείριση της επόμενης μέρας.
• Σ’ αυτή τη βάση θα δώσουμε νόημα στις εκλογές της 6ης Μάη.

 

 

Γιάννης Θεωνάς, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Αθήνας

Ο Γιάννης Θεωνάς, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Αθήνας, γεννήθηκε το 1940 στη Νάξο. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά και μία εγγονή. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής του ΟΤΕ, του οποίου υπήρξε υπάλληλος για 30 χρόνια.
Υπήρξε γενικός γραμματέας της ΕΣΑΚ, ενώ ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στον ΟΤΕ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (μέλος της Ε.Ε. του) και της ΓΣΕΕ (μέλος της Ε.Ε. και Γενικός Γραμματέας).
Οργανώθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ (26 χρόνια μέλος του), αναδείχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού του Γραφείου.
Εκλέχτηκε για δύο θητείες ευρωβουλευτής, το 1994 και το 1999. Παραιτήθηκε τον Γενάρη του 2001, μετά την αποχώρησή του από το ΚΚΕ.
Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του 1994 στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από ακροδεξιό που συνδέονταν με ναζιστικές οργανώσεις της Γερμανίας.
Ο Γιάννης Θεωνάς, ως στέλεχος της ΚΕΔΑ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου το 2001, της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι μέλος της Γραμματείας του.

Σχόλια

Exit mobile version