Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Οι ανδριάντες των σκουπιδιών

Οι ανδριάντες των σκουπιδιών

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου.
Δύο χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, της βδομάδας που πέρασε, με τίτλους Τρύπιο ταμείο στον Δήμο Θεσσαλονίκης και Ο στρατός… θα καθαρίσει!, δείχνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχουν υποστεί και θα υποστούν πάνω στην προκρούστεια κλίνη του Μνημονίου οι καλλικρατικοί δήμοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, του οποίου η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της γνωστής διαχείρισης του απερχόμενου κ. Παπαγεωργόπουλου, που δεν είναι βέβαια ο μοναδικός «κακοδιαχειριστής», απλώς είναι ο πρωταθλητής.
Η «μαύρη τρύπα» του Δήμου Θεσσαλονίκης φτάνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ, που σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που υπεξαιρέθηκαν.
Η ανακοίνωση για το βάθος της «μαύρης τρύπας» έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του πάλλευκου ανδριάντα του «Αειμνήστου», που στοίχισε στους δημότες της πόλης πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ!
Στην ομολογουμένως μεγάλη σύναξη, «όσων μαζί τα φάγανε», όπως σχολίασε παρατηρητής της σύναξης, ο κ. Μπουτάρης στο χαιρετισμό του είπε :«Υποκλίνομαι στον μεγάλο αυτό Έλληνα». Η εποχή Μπουτάρη ανοίγει με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του «Εθνάρχη» της δεξιάς παράταξης και τους διαπαραταξιακούς ανδριάντες τόνων σκουπιδιών που κοσμούν, εδώ και περίπου ένα μήνα, τους δρόμους της πόλης!
Η αντιδημαρχία Ανακύκλωσης(;) -μόλις 2% στον Δήμο Θεσσαλονίκης- και Καθαριότητας του δήμου, είναι σε αδιέξοδο. Από τα 73 απορριμματοφόρα, μόνο τα 7 έως 15 -κατά περίπτωση- βγαίνουν για περισυλλογή, λόγω έλλειψης πόρων για ανταλλακτικά. Η κατάσταση  επιβαρύνεται και από την παλαιότητα των οχημάτων τα οποία, σημειωτέον, παρ’ όλο που κυκλοφορούν στους δρόμους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Σε πολλά σημεία του δήμου η αποκομιδή γίνεται μια φορά τη βδομάδα. Το πρόβλημα θα έχει βάθος χρόνου, με δεδομένη και την ομολογημένη αδυναμία του δήμου για προμήθεια νέων και συντήρηση των υπαρχόντων οχημάτων.
Η νέα διοίκηση διά του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Στάθη Αβραμίδη (Δημοκρατική Συμμαχία – Μπακογιάννη), πριν προλάβει ν’ αναλάβει είχε δηλώσει και αργότερα διαψεύσει ότι θα ζητήσει τη συνδρομή ιδιωτών. Στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την ευγενική του χορηγία να συνδράμει με στρατιωτικά οχήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο αθώα και ιλαροτραγικά, όπως παρουσιάζονται. Ένα γενικό σχέδιο απαξίωσης των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων είναι σε εξέλιξη, με τελικό στόχο να εκχωρηθεί τόσο η αποκομιδή όσο και η διαχείριση στους ιδιώτες.

 

Σχόλια

Exit mobile version