Αρχική συνεντεύξεις κοινωνία Οι αγρότες άρχισαν να ξυπνάνε

Οι αγρότες άρχισαν να ξυπνάνε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Στέργιου Λίτου στον Βαγγέλη Σπάθα

 

Το αγροτικό μπλόκο του Προμαχώνα, από τα πιο δυναμικά και αποφασιστικά των αγροτικών κινητοποιήσεων, «προκάλεσε» ακόμα και τις προκλητικές απειλές της Κομισιόν. Κυρίως οι νέοι αγρότες, κόντρα στις κομματικά ελεγχόμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έδωσαν τον αγωνιστικό τόνο, προέβαλαν διεκδικήσεις και αιτήματα και προσπάθησαν να ανατρέψουν την οργανωμένη συκοφαντική επίθεση.

Ο Δρόμος βρέθηκε την τελευταία μέρα των κινητοποιήσεων στον Προμαχώνα και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Στέργιο Λίτο, πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας. Μια συζήτηση που δείχνει την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες και αναδεικνύει τις δουλείες του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών;

Φέτος οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν διαφορετικές από άλλες χρονιές. Υπήρχαν πολλά κωλύματα αγροτοσυνδικαλιστών. Είδαμε για πρώτη φορά να κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις και να μη ζητούν οικονομική ενίσχυση, παρά την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουμε. Είχαμε τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της διεκδίκησης. Πολλά μπλόκα έβαζαν μέσα το κομματικό στοιχείο.
Αυτό πιστεύω είναι τεράστιο λάθος, γιατί όλοι βγάζουν το ίδιο χρώμα βαμβάκι, το ίδιο χρώμα ντομάτα.
Τα κόμματα και τα χρώματα ας είναι για τους 300 που είναι στη Βουλή. Εμείς όλοι είμαστε αγρότες. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τους Αδέσμευτους Αγρότες.

Το μπλόκο του Προμαχώνα άντεξε πιο πολύ από όλα…

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Προμαχώνας ήταν το μοναδικό πραγματικό μπλόκο σε όλη την Ελλάδα. Οι άλλοι δεν είχαν μπλόκα με την έννοια του αποκλεισμού. Ναι μεν έκλειναν, αλλά τα ΙΧ και τα φορτηγά περνούσαν από παράπλευρους δρόμους.

Η συμμετοχή στο μπλόκο ήταν ικανοποιητική;

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλο τον κόσμο που αγκάλιασε τη φετινή κινητοποίηση, αλλά όπως είπαμε στον Μπόλαρη και στον Καρχιμάκη, αν δεν λάβουν μέτρα, αν δεν κάνουν πράξη όσα λένε, ο κόσμος του χρόνου σίγουρα θα είναι τριπλάσιος.

Πρόσφατα συναντηθήκατε με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Περιμένετε να αλλάξει κάτι;

Τα λόγια είναι καλά, αλλά θέλουμε να δούμε την πράξη. Το καλοκαίρι φτάνει, ξεκινά η νέα σεζόν. Θέλουμε να δούμε σε τι τιμές θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι.
Όλοι τρώμε κοτόπουλα που είναι ταϊσμένα με μαλακό σιτάρι από Ουκρανία, γιατί ελληνικό μαλακό σιτάρι δεν υπάρχει. Αυτά τα γνωρίζουν οι καταναλωτές; Γνωρίζουν ότι όλα τα γάλατα εισάγονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία; Καθίστε εδώ να δείτε πόσα φορτηγά με γάλα περνάνε καθημερινά από το Προμαχώνα.

Σχόλια

Exit mobile version