Αρχική πολιτική Ουκρανία: Οι Έλληνες κινδυνεύουν, η Ελλάδα… αρμενίζει

Ουκρανία: Οι Έλληνες κινδυνεύουν, η Ελλάδα… αρμενίζει

Η παρέμβαση του Δρόμου της Αριστεράς κατάφερε να προκαλέσει μια ρωγμή στην αδιαφορία

 

Μήνες ολόκληρους επισημαίνουμε την ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία. Μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών σιωπούν εκκωφαντικά. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων έχουν αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς και στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής πολλές γραπτές εκκλήσεις για βοήθεια και έχουν εκθέσει την κατάσταση προφορικά μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση, πέρα από φραστικές διαβεβαιώσεις περί αγάπης, κατανόησης και ηθικής συμπαράστασης που μοιράζονται ανέξοδα.

Στην πράξη, ο Ελληνισμός δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα από τους αρμόδιους παράγοντες που διέκοψαν κάθε επιχορήγηση που έδινε το ελληνικό κράτος στην ομογένεια. Έκοψαν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που στήριζαν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια και στα πρότυπα σχολεία και αρνήθηκαν να θέσουν σε εφαρμογή το νόμο για την παραχώρηση του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς στους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας. Αποκλεισμός που εντάθηκε εν καιρώ πολέμου και κορυφώθηκε με τη μεταφορά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ, 350χλμ. μακριά, όπου για να πάει κανείς, εκτός από χρόνο και χρήματα, χρειάζεται να περάσει και από αναρίθμητα στρατιωτικά μπλόκα!

Από την ολιγόλεπτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, στη Μαριούπολη, τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι σήμερα, καμία ενέργεια δεν έγινε από την ελληνική κυβέρνηση για να στηριχτεί ο Ελληνισμός, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι ο πόλεμος διεξάγεται ανηλεής μέσα στην περιοχή που βρίσκονται οι πόλεις και τα χωριά που κατοικούν οι Έλληνες.

Τις τελευταίες μέρες, σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στα ελληνικά χωριά Στύλα και Σταρομπέσεβο, ενώ σε πολλά ελληνικά χωριά, όπως το Σαρτανά των επτά χιλιάδων Ελλήνων, είναι οχυρωμένες δυνάμεις των εμπολέμων που προτιμούν τις κατοικημένες περιοχές για κάλυψη. Το Ντονιέτσκ συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ όλοι οι δρόμοι ελέγχονται από στρατιωτικές μονάδες. Μερικές πόλεις με ελληνικές κοινότητες, όπως το Σλαβιάνσκ είναι μισοάδειες. Πριν από λίγες ώρες κυκλοφορούσαν φήμες για κατάληψη των ελληνικών χωριών Γιάλτα και Μάνγκους. Στην στρατοκρατούμενη και περικυκλωμένη Μαριούπολη, χιλιάδες κάτοικοι φεύγουν εσπευσμένα, ενώ χιλιάδες άλλοι εισρέουν από περιοχές όπου δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε νερό, ενώ σε κοντινή από την πόλη απόσταση ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Η εγκατάλειψη των 100.000 Ελλήνων της Αζοφικής Θάλασσας από την Ελλάδα είναι ανατριχιαστική.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της σύρραξης, η παρέμβαση του Δρόμου της Αριστεράς (30/8/14) με την ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο, τους βουλευτές, τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους κοινωνικούς φορείς, φαίνεται ότι κατάφερε να προκαλέσει μια ρωγμή στην αδιαφορία που όλοι επιδεικνύουν, ασχολούμενοι μόνο με τις ευρύτερες γεωπολιτικές παραμέτρους, αλλά καθόλου με την τύχη της Ελληνικής Ομογένειας.

Ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο εξήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης και αλληλεγγύης στον Ελληνισμό, ορισμένα έντυπα, όπως Το Ποντίκι, αναδημοσίευσαν την επιστολή, πολλά σάιτ στο Διαδίκτυο και τοίχοι στο Facebbok κοινοποίησαν την έκκληση-καταγγελία και πολλοί πολίτες έστειλαν μέιλ ή τηλεφώνησαν στα γραφεία των υπουργών για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν άμεση παρέμβαση του κράτους.

Χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ακόμα, πληροφορηθήκαμε ότι κάτι, επιτέλους, πάει να κινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξαντλημένοι και αποδυναμωμένοι οι φορείς της ομογένειας δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να επισκεφτούν οργανωμένα τα ελληνικά χωριά, να καταγράψουν τις ανάγκες, σε φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να διευκολύνουν τη μετακίνηση των ασθενέστερων και μοναχικών ανθρώπων και να λύσουν προβλήματα επείγουσας μορφής. Η ανάγκη δεν είναι μόνο ανθρωπιστικής υφής. Σε συνθήκες διάλυσης των πάντων, η συνοχή και επιβίωση της ομογένειας αποτελεί βασικό στόχο κάθε κοινής προσπάθειας. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών υποχρεούνται άμεσα να ενισχύσουν οικονομικά την ομογένεια, να επαναλειτουργήσουν το Προξενείο στη Μαριούπολη, για λόγους πρακτικούς αλλά και ηθικούς, να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την έκδοση του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς και την παροχή εθνικής βίζας σε όποιον έχει ανάγκη ασφαλούς μετακίνησης και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν όχι μόνο την ακεραιότητα των ομογενών, αλλά θα ενισχύσουν και τις κοινότητες, προκειμένου για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. Ας γίνει κάτι, επιτέλους!

Σχόλια

Exit mobile version