Αρχική πολιτισμός Οι Έλληνες ανακαλύπτουν ξανά το βιβλίο

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν ξανά το βιβλίο

Για το Συνέδριο Bookcrossing μιλά στον Δρόμο ο συγγραφέας Δημήτρης Αλεξίου. Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο

Γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Bookcrossing που θα πραγματοποιηθεί 28 με 30 Ιουνίου στη Σκύρο. Ο συγγραφέας Δημήτρης Αλεξίου, κάτοικος Σκύρου και εκ των πρωτεργατών του Συνεδρίου μίλησε στον Δρόμο για τη διοργάνωση, αλλά και για το ρόλο που μπορεί αν παίξει μέσα στην κρίση η πρακτική του Bookcrossing.

 

Τι ακριβώς είναι το bookcrossing; Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και από πότε συμβαίνει και στην Ελλάδα – πόσα περίπου μέλη υπάρχουν;
Το Bookcrossing είναι μία παγκόσμια ιστοσελίδα (www.bookcrossing.com), διαδικτυακή δράση και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη τα μέλη της οποίας πιστεύουν ότι τα βιβλία που δεν σκοπεύουμε να ξαναδιαβάσουμε πρέπει να τα αφήνουμε να ταξιδεύουν ελεύθερα στον κόσμο, ώστε να βρουν καινούργιους αναγνώστες για να μοιραστούμε μαζί τους τις εμπειρίες μας από το βιβλίο ή το ταξίδι του. Κάθε βιβλίο καταχωρείται στην ιστοσελίδα, παίρνει ένα δικό του μοναδικό αριθμό και αποκτά δικό του ηλεκτρονικό ημερολόγιο στο οποίο θα γράψουν όλοι οι επόμενοι παραλήπτες και αναγνώστες του βιβλίου (εφόσον ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουμε γράψει στο εσώφυλλο του βιβλίου ακόμα κι ανώνυμα). Το βιβλίο μετά το «απελευθερώνουμε» σε κάποιο δημόσιο χώρο, για να το βρει κάποιος άλλος αναγνώστης τυχαία. Από τα σχόλια των επόμενων αναγνωστών στο διαδικτυακό ημερολόγιο του βιβλίου εμείς μαθαίνουμε το ταξίδι του και τις απόψεις και εμπειρίες τους.
Σαν ιδέα ξεκίνησε το 2001 από την Αμερική (Idaho) αλλά γρήγορα επεκτάθηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αριθμώντας σήμερα περί το ενάμισι εκατομμύριο μέλη. Στην Ελλάδα η πρώτη Bookcrosser εγγράφηκε ήδη από το 2002 και σήμερα είμαστε πάνω από 7.500 εγγεγραμμένα μέλη.

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί το συνέδριο και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του;
Η επικοινωνία των μελών του Bookcrossing είναι κυρίως διαδικτυακή, μέσα από το ελληνικό φόρουμ : https://www.bookcrossing.com/forum/28. Βέβαια, αρκετές πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Λιβαδειά έχουν κοινότητες που συναντιούνται σε τακτικές ή έκτακτες συναντήσεις για βιβλιοφιλικό socializing. Όμως, μία φορά το χρόνο αισθανόμαστε την ανάγκη να βρεθούμε μαζί οι Bookcrossers από ολόκληρη την Ελλάδα (και το εξωτερικό ίσως) να γνωριστούμε και να γνωρίσουμε μία διαφορετική κοινότητα κάθε φορά και τη σχέση της με τα βιβλία. Έχουν ήδη γίνει 7 ετήσια Συνέδρια στις πόλεις που προανέφερα και της Σκύρου είναι το 8ο που θα διεξαχθεί 28-30/6/2013.
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουμε πάρτι υποδοχής και γνωριμίας, περιήγηση στο νησί, γνωριμία με το μοναδικό στον κόσμο σκυριανό αλογάκι, εργαστήρι καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και εργαστήρι γραφής, μαζικές απελευθερώσεις βιβλίων, μία θεατρική παράσταση και την κεντρική εκδήλωση με τις καλεσμένες συγγραφείς του Συνεδρίου, κυρίες Έφη Βενιανάκη, Ιφιγένεια Θεοδώρου, Αγγέλα Καστρινάκη, Νοέλ Μπάξερ και Victoria Hislop με θέμα «Θάλασσα-Γυναίκα-Λογοτεχνία».

Γιατί στη Σκύρο; Θα συνδεθεί με κάποιες δράσεις της τοπικής κοινωνίας;
Σκοπός είναι πάντοτε το Συνέδριο να έχει αντίκτυπο στη ζωή της τοπικής κοινωνίας και ως πολιτιστική δράση με τις εκδηλώσεις του αλλά και ως πόλος έλξης για το βιβλίο. Εξάλλου το τριήμερο του Συνεδρίου θα απελευθερωθούν στο νησί πάνω από 1.000 βιβλία δωρεάν. Φυσικά η συμμετοχή των Σκυριανών είναι ζητούμενο και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το πετυχαίνουμε και ως συμμετοχές και ως χορηγίες, αφού πραγματικά οι Σκυριανοί αγκάλιασαν την ιδέα και την υποστηρίζουν.

Ποια είναι η δική σου εμπλοκή;
Εγώ από πέρυσι μετακόμισα στο νησί με την οικογένειά μου και προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τη ζώνη της Σκύρου. Είμαι λοιπόν μέλος της οργανωτικής επιτροπής και ως συγγραφέας βρήκα την αφορμή να γράψω ένα θεατρικό έργο, μία κωμωδία καταστάσεων με θέμα τα βιβλία και το Bookcrossing.
Η κωμωδία Άσε κάτω το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο νησί από τη Θεατρική Ομάδα Ζω του Δήμου Ζωγράφου και σε συνεργασία με το ΠΕΑΠ του Δήμου Σκύρου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κρασαδάκη στο πλαίσιο του Συνεδρίου στο νησί.
Ως συγγραφέας πώς θα έβλεπες κάποιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους του βιβλίου;
Στη συγκεκριμένη φάση δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα. Παρ’ όλο που οικονομικά και ο τομέας του βιβλίου αντιμετωπίζει προβλήματα, έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος στρέφεται συνεχώς περισσότερο προς το βιβλίο, ειδικά όπου μπορεί να το βρει φθηνά ή δωρεάν. Όμως η φιλαναγνωσία είναι δωρεάν πλούτος που τώρα μπορούμε πιο εύκολα από ποτέ να αποκτήσουμε, αφού έχουμε εξ ανάγκης αποστασιοποιηθεί από τα πολλά και αχρείαστα υλικά αγαθά. Γυρίζοντας προς το ουσιαστικό, οι Έλληνες ανακαλύπτουν ξανά το βιβλίο. Ας είναι και δωρεάν. Κέρδος είναι.

 

info:

Οι εγγραφές για το Συνέδριο συνεχίζονται μέχρι τις 30 Μαΐου Περισσότερες πληροφορίες: https://bcgreece2013.zohosites.com/

Σχόλια

Exit mobile version