Αρχική κοινωνία Οι άθλιες συνθήκες της θητείας

Οι άθλιες συνθήκες της θητείας

Αμέτρητες οι καταγγελίες για την κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Σωρεία καταγγελιών για το τρόπο αντιμετώπισης της νεολαίας που βρίσκεται στα ελληνικά στρατόπεδα, υπηρετώντας τη θητεία της, έχει ξεσπάσει μετά και τους θανάτους-δολοφονίες των 3 φαντάρων (οι δύο από παθολογικά αίτια και ο ένας από αυτοκτονία) στα τέλη του περασμένου μήνα.
Παράλληλα, το ΔΝΤ, ο μηχανισμός «στήριξης της χώρας», έχει δώσει τα πρώτα δείγματά του και στις ένοπλες δυνάμεις, αφού το φαγητό έχει μειωθεί, τα αεροπορικά εισιτήρια για τους δικαιούχους έχουν κοπεί, όπως και οι καταστάσεις επιβίβασης, με αποτέλεσμα το κόστος της στρατιωτικής θητείας να μετακυλίεται στον ίδιο το στρατιώτη και την οικογένειά του.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος», δέχεται καθημερινά επιστολές, από αγανακτισμένους στρατιώτες, οι οποίοι καταγγέλλουν τις συνθήκες στα ελληνικά και κυπριακά στρατόπεδα, κάνοντας λόγο για περικοπές ακόμη και στο φαγητό, καψόνια και 3μηνη υπηρεσία χωρίς άδεια!

«Η αίσθηση των οικονομικών περικοπών είναι παντού στην καθημερινότητά μας.
Το φαγητό είναι άθλιο και σε ποσότητα και σε ποιότητα», αναφέρουν στρατιώτες από το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας: «Έκοψαν ακόμη και το στρατιωτικό σάκο! Μόνο για το νερό χρειαζόμαστε 2 ευρώ την ημέρα, αν δεν θέλουμε να πίνουμε από τις τουαλέτες. Προκλητικά οι αξιωματικοί διαφημίζουν τις χαμηλές τιμές στο ΚΨΜ σε σχέση με έξω, ξεχνώντας πως οι νέοι που υπηρετούν δεν μπορούν να δουλέψουν και άρα τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα».

ΕΛΔΥΚ: Το κάτεργο του φαντάρου
Η κατάσταση στην 35η μοίρα καταδρομών (Σταυροβούνι) της Κύπρου προαναγγέλλει ακόμη πιο επίφοβες καταστάσεις. Εκεί, οι φαντάροι εδώ και 3 μήνες, δεν έχουν πάρει ακόμη την κανονική τους άδεια, «επειδή δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες». «Αν θέλετε τώρα άδεια, ο στρατός δεν θα σας μεταφέρει στο αεροδρόμιο και θα πληρώσετε οι ίδιοι το κόμιστρο του ταξί, που αγγίζει τα 40 ευρώ!», είναι η συγκλονιστική απάντηση πού παίρνουν οι στρατιώτες για την χορήγηση της άδειάς τους από τον διοικητική του στρατοπέδου.
Παράλληλα, και όπως καταγγέλλεται από τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, οι έξοδοι έχουν κοπεί, καταρρίπτοντας τον «παράδεισο της θητείας στη Κύπρο», βγαίνοντας 1 φορά στις 15 ημέρες. Στην 35η Μοίρα Καταδρομών στο Στραυροβούνι, τα πλυντήρια και στεγνωτήρια απλώς δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να αναγκάζονται να πληρώνουν σε κάθε έξοδο τους 20 ευρώ για το πλύσιμο, σιδέρωμα και ράψιμο των στολών, αφού διαφορετικά τους περιμένει καμπάνα εξαιτίας της άσχημης εμφάνισης της στολής!
Αγαπημένο μότο των εκπαιδευτών υπαξιωματικών και αξιωματικών είναι «τα κομάντο δεν πάνε στο γιατρό». Οι αξιωματικοί και ο διοικητής δεν κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των τραυματισμένων φαντάρων για να επισκεφτούν τους γιατρούς, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τους την ζωή.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση φαντάρου, ο οποίος μολύνθηκε στο χέρι καθώς τους απαγόρευαν να επισκεφτεί γιατρό για να εξετάσει το τραύμα του.
Άλλος φαντάρος που παραπονιόταν για πόνους στη μέση και ζήτησε 3 φορές από τον ίδιο το διοικητή να πάει στα ιατρεία, όχι μόνο συνάντησε την άρνηση του, αλλά διατάχθηκε να πέσει μπρούμυτα, επειδή υπέφερε να κάνει έρπην με την πλάτη. Αποτέλεσμα, να λιποθυμήσει από τους αφόρητους πόνους κατά τη διάρκεια της άσκησης.
«Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι τεράστια απόσταση χωρίζει τις ψεύτικες υποσχέσεις των διαφόρων κλιμακίων προεπιλογής, που και αυτή την εποχή περιοδεύουν στα Κέντρα Εκπαίδευσης, υποσχόμενοι “λαγούς με πετραχήλια”, για να “ψαρώσουν” τους φαντάρους να δεχτούν τη μετάθεση στην Κύπρο. Και τι δεν υπόσχονται: άδεια κάθε δύο μήνες και πληρωμένο ταξίδι στους γονείς για να ανταμώσουν τα σταλμένα στο εξωτερικό παιδιά τους.
Σύγχρονες εγκαταστάσεις, γήπεδα, ίντερνετ και καλό μισθό», σχολιάζει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων, υπογραμμίζοντας πως οι μεταθέσεις στη Κύπρο χωρίς τη θέληση του στρατιώτη είναι παράνομες: «Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις από τους διοικητές των Κέντρων Εκπαίδευσης, τους αξιωματικούς και τα διάφορα Κλιμάκια του ΓΕΣ, που τα επισκέπτονται, προς τους πρόσφατα ορκισμένους φαντάρους, προκειμένου να δεχτούν τη μετάθεση στην Κύπρο. Στους προεπιλεγέντες δεν ανήκουν φυσικά τα κομματικά βύσματα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ούτε οι γόνοι των πλουσίων που με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις αλλάζουν (Ι) και ετοιμάζουν τους σάκους τους για Πεντάγωνο!
Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που μας γίνονται από φαντάρους που υπηρετούν στην Καλαμάτα, την Κόρινθο, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Τρίπολης η λίστα των προεπιλεγμένων περιλαμβάνει στρατιώτες με Σωματική Ικανότητα Ι3-Ι4, μεγαλύτερους των 25 χρόνων και παιδιά που οι γονείς τους έχουν χωρίσει.
Οι αξιωματικοί και οι διοικητές παραβιάζουν με ωμό τρόπο το νόμο και τις σχετικές διαταγές. Καλούμε για μια ακόμη φορά το ΓΕΣ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δημοσιεύσουν το νόμο και τη διαταγή που επικαλούνται. Ας μην ψάχνουν: Δεν υπάρχει! Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο μοναδικός όρκος που υποχρεώθηκαν να δώσουν οι συνάδελφοι όριζε ότι οφείλουν να φυλάνε την Άμυνας της χώρας, το Σύνταγμα και τους Νόμους. Ούτε να βγαίνουν εκτός ελληνικής επικράτειας, ούτε να κυνηγάνε μετανάστες, ούτε να κάνουν αστυνόμευση των συνόρων απέναντι σε εγκληματίες λαθρεμπόρους», καταλήγει το δίκτυο «Σπάρτακος».

 

Σχόλια

Exit mobile version