Αρχική διεθνή Ξεσηκωμός στη Στουτγάρδη

Ξεσηκωμός στη Στουτγάρδη

Από το καλοκαίρι έχει ξεσπάσει αναταραχή στη Στουτγάρδη, εξαιτίας ενός φαραωνικού σχεδίου για την υπογειοποίηση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, που θα κοστίσει από 7 ως 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα, αντίστοιχα, με την κυβέρνηση και με τις κινήσεις πολιτών που αντιτίθενται στο σχέδιο Στουτγάρδη 21).

Παρόλο που τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πέντε διαδηλώσεις με τεράστια συμμετοχή (100.000 είχε η μεγαλύτερη, σε μια πόλη 600.000 κατοίκων), τα διεθνή ΜΜΕ αποσιωπούν επιμελώς το θέμα. Ίσως επειδή μια ολόκληρη πόλη μιας «ευνομούμενης» χώρας αυτοοργανώνεται και επιμένει παρά την απίστευτη καταστολή, στέλνοντας τα παραδοσιακά κόμματα στο περιθώριο.
Προχτές πραγματοποιήθηκαν οι πιο βίαιες διαδηλώσεις από την έναρξη της αντιπαράθεσης, με ευθύνη της τοπικής χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης που εξαπέλυσε την αστυνομία (αυτή τη φορά ενισχυμένη και από τις αντιτρομοκρατικές μονάδες!) εναντίον της λαοθάλασσας που διαδήλωνε ειρηνικά. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν στην πορεία με τους γονείς τους, όταν οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με αντλίες νερού, δακρυγόνα και γκλομπς.
Όμως οι κάτοικοι της Στουτγάρδης δεν το βάζουν κάτω. Έχοντας την υποστήριξη μονάχα των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς και των Πράσινων (και οι δύο χώροι έχουν δει την επιρροή τους να εκτινάσσεται, σε βάρος των παραδοσιακών αστικών δυνάμεων), «υπόσχονται» στην κυβέρνηση δυναμική συνέχεια.
Ταυτόχρονα, όλη η Γερμανία είναι σοκαρισμένη από τη βιαιότητα της καταστολής αλλά και από το κόστος του «έργου» σε καιρούς άγριας λιτότητας. Σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση, το 76% των Γερμανών τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών της Στουτγάρδης, και το 71% θεωρεί ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει λόγω κόστους και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.                                
  Ε.Φ.
Σχόλια

Exit mobile version