Αρχική πολιτική Ξεσηκωμός σε όλες τις πόλεις της χώρας

Ξεσηκωμός σε όλες τις πόλεις της χώρας

Ρεπορτάζ: Ξένια Πηρούνια

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15/6, κατά της κυβερνητικής πολιτικής , της τρόικας και του ΔΝΤ. Τα τοπικά γραφεία βουλευτών «στολίστηκαν» καταλλήλως από τους διαδηλωτές, οι συνδικαλιστές ενώθηκαν με τους Αγανακτισμένους, ενώ το κυρίαρχο σύνθημα σε όλες τις συγκεντρώσεις ήταν «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από ΄δώ! Ούστ!»

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 15.000 πολίτες διαδήλωσαν  στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της γενικής απεργίας .Οι Αγανακτισμένοι που συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία φώναζαν συνθήματα κατά του μνημονίου, έκαναν φασαρία με σφυρίχτρες και κατσαρόλες απτόητοι από τη βροχή. Η πορεία τους ενώθηκε με αυτή του Εργατικού Κέντρου μετά από αμοιβαία καλέσματα για κοινό αγώνα ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση. Νέα πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έπειτα από κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης και με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 2.000 πολιτών και 500 μηχανών που ακολουθούσαν τους διαδηλωτές και αναστάτωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι έμποροι της πόλης κράτησαν κλειστά τα καταστήματά.

Πάτρα: Σε μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων, οι Αγανακτισμένοι ενώθηκαν με την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Η κίνηση των «αγανακτισμένων» να τεθούν επικεφαλής της πορείας δυσαρέστησε την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις των συγκεντρωμένων η ηγεσία του αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πορεία των Αγανακτισμένων.

Ηράκλειο : Την οργή των χιλιάδων εργαζομένων που κατέκλυσαν το κέντρο του Ηρακλείου αντιμετώπισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης. Οι πολίτες του Ηρακλείου «φιλοδώρησαν» με αυγά και νεράντζια, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ενώ στο στόχαστρο μπήκε και το γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου, και μέχρι πρότινος υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Η πορεία των εργαζομένων και οι χιλιάδες Αγανακτισμένοι κατέληξαν στην Πλατεία Ελευθερίας όπου προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας. Ο παλμός της συγκέντρωσης ανάγκασε τους ιερείς του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά να χτυπήσουν τις καμπάνες μετά από απαίτηση του πλήθους ενώ μετά τη συγκέντρωση ομάδες περιφρούρησης της 24ωρης απεργίας βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς (κυρίως πολυεθνικές και μεγάλες αλυσίδες) και απαίτησαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Χανιά: Περισσότεροι από 3.500 διαδηλωτές κάθε ηλικίας συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου μετά από ανοιχτή συνέλευση αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου η οποία και έληξε το βράδυ της Παρασκευής. Το 90% των καταστηματαρχών της πόλης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, συμμετείχε στην απεργία κλείνοντας τα καταστήματα. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Πλατεία 1866 των Χανίων.

Ρέθυμνο: Με πρώτο το πανό των Αγανακτισμένων του Ρεθύμνου οι εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά υπουργών, κυβέρνησης και ΔΝΤ. Το πανό των Αγανακτισμένων ακολούθησαν αυτά του ΤΕΙ, του Εργατικού Κέντρου και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από τα γραφεία των βουλευτών του Ρεθύμνου και ιδιαιτέρως έξω από το γραφείο του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα φωνάζοντας συνθήματα.

Καλαμάτα: Με πανό των Αγανακτισμένων, «Δεν πουλάμε, δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» και «Δε φεύγουμε αν δε φύγουν», η πορεία ενώθηκε με αυτή του Εργατικού Κέντρου φτάνοντας τους 2.000 διαδηλωτές. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή πορεία. Η πορεία πέρασε από τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπου και τοιχοκολλήθηκε εξώδικο προς τους βουλευτές του νομού και μπροστά από τις τράπεζες. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στη Νομαρχία, την οποία κατέλαβαν υλοποιώντας την απόφαση της συνέλευσης. Οι περισσότεροι υπάλληλοι είχαν ήδη φύγει, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Μαλαπάνης (ΠΑΣΟΚ) αποχώρησε εν μέσω γιουχαϊσμάτων.

Λάρισα: Παρά τη βροχή πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στην πόλη με δυναμικότερη αυτή του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν οι Αγανακτισμένοι και οι αντιεξουσιαστές. Κλειστά παρέμειναν και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ενώ μέλη της ΕΛΜΕ κατέλαβαν τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Γιάννενα:
Ενώ το συλλαλητήριο στα Γιάννενα εξελισσόταν, ομάδα διαδηλωτών πολιόρκησε την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη. Δεν κατάφερε να διαφύγει χωρίς να γίνει αντιληπτός από την πίσω πόρτα αφού και εκεί υπήρχαν διαδηλωτές που του επιτέθηκαν.
Μετά την παρέμβαση πολιτών και αστυνομίας η κατάσταση αποκλιμακώθηκε.

Λαμία:
Παρά την ισχυρή βροχή στην πλατεία Πάρκου συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, Αγανακτισμένοι και έμποροι οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους. Οι συγκεντρωμένοι παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά.

Βόλος: Μετά την απεργιακή πορεία, μια ομάδα Αγανακτισμένων κατευθύνθηκε στο δημαρχείο απαιτώντας από τον δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη να παραιτηθεί. Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν αποχώρησαν ενώ νωρίτερα είχαν καταλάβει και το κτίριο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας όπου έκαψαν σημαία της Ε.Ε.

Δράμα: Οι Αγανακτισμένοι της Δράμας συμμετείχαν στη απεργιακή πορεία πάρα τη βροχή ενώ από το πρωί συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών κατά του μνημονίου.

Αγρίνιο: Στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας η συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν Αγανακτισμένοι αλλά και το ΠΑΜΕ. Mετά το τέλος της συγκέντρωσης, γνωστοποίησαν την απόφαση  για την αποστολή εξωδίκων στους βουλευτές του νομού.

Καβάλα: Πάνω από 1.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στις ξεχωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα από το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο και τους Αγανακτισμένους.

Σχόλια

Exit mobile version