Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ξεπούλημα της φέτας και αποσάθρωση της κτηνοτροφίας

Ξεπούλημα της φέτας και αποσάθρωση της κτηνοτροφίας

Για τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. και του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φέτα, τη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τη μείωση εισφοράς στο εισαγόμενο γάλα, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την προτιθέμενη κατάργηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δείχνουν ότι λαμβάνονται μοιραίες και καταστροφικές αποφάσεις στο χώρο της κτηνοτροφίας. Το «ξεπούλημα» της ελληνικής φέτας, που κινδυνεύει να χάσει διεθνώς την αποκλειστική ονομασία, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι έχει χαραχθεί και ακολουθείται μια πορεία διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οι κτηνοτρόφοι όμως δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς, όπως λέει και ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης. «Οι διακηρύξεις περί ανάπτυξης της κτηνοτροφίας παραμένουν μετέωρες και οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βιώνουν την κρίση και να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η φέτα κινδυνεύει και μαζί της και η αγροτική οικονομία που θα μπορούσε να συμβάλει στην έξοδό μας από την κρίση». Ο κ. Καμπούρης επισημαίνει ότι η φέτα «εκτός από οικονομικό μέγεθος και παγκόσμιο προϊόν, λόγω της ζήτησής της, αποτελεί και πολιτισμικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, το οποίο δεν εκχωρείται. Εκτός αυτού, ποιος θα μας προστατεύσει από τη νοθεία στη διάθεση του γάλακτος χωρίς την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης; Ο συγχωνευμένος και προς κατάργηση ΕΛΟΓΑΚ, του οποίου τα εργαστήρια ελέγχου θέλουν να τα δώσουν σε ιδιώτες; Θα υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου; Πώς θα προστατευτούν παραγωγοί και καταναλωτές;»
Για όλους αυτούς τους λόγους, μαζί με την τραγική συνεχιζόμενη κατάσταση στο χώρο της γεωργίας, με τους κτηνοτρόφους να παραμένουν απλήρωτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, από την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, του ΦΠΑ, της εξισωτικής, του άρθρου 68, των παλιών πληρωμών αλλά και το φόβο της μη πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης εξαιτίας της έλλειψης βοσκοτόπων και των ευρωπαϊκών ελέγχων, οι κτηνοτρόφοι είναι σε αναβρασμό. Προαναγγέλλουν μάλιστα κινητοποιήσεις στο πλευρό των υπόλοιπων εργαζομένων, διευρύνοντας το κοινωνικό μέτωπο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα για την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας, για τη διάλυση των καρτέλ στο γάλα, το κρέας, τις ζωοτροφές, και για την απαλλαγή από τη μνημονιακή πολιτική. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Βέροια, όπου θα συνεδριάσει στις 28/9 το Δ.Σ. της ΠΕΚ.

Ρόζα Φωτοπούλου

Σχόλια

Exit mobile version