Αρχική κοινωνία Ξεπουλάνε και το Ελαφονήσι στα Χανιά

Ξεπουλάνε και το Ελαφονήσι στα Χανιά

Ετοιμάζουν γυψάδικο με τις ευλογίες του διορισμένου περιφερειάρχη. Του Μάριου Διονέλλη.

«Στα όπλα» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι στο Ελαφονήσι των Χανίων, εξαιτίας των μεθοδεύσεων που ακολουθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την αδειοδότηση λατομείου γύψου έκτασης 270 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν το διορισμένο περιφερειάρχη Θανάση Καρούντζο για σκόπιμη κωλυσιεργία που αποβαίνει προς όφελος του ιδιώτη ο οποίος επιβουλεύεται την περιοχή του Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισσα για την κατασκευή του λατομείου.

Το ιστορικό
Η ένταση στην περιοχή σοβεί από το 2010, όταν από τον τότε Δήμο Ινναχωρίου καταρτίστηκε το Σχέδιο Χωρικής Οικονομικής και Οικιστικής Ανάπτυξης (ΣΧΟΟΑΠ) της περιοχής, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Το σχέδιο, ασφαλώς, αποκλείει την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και επιβαρυντικές δράσεις όπως τα λατομεία στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εφαρμογή του σχεδίου απαιτεί την έγκριση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο οποίος όμως σε διάφορα προσκόμματα επί 2,5 χρόνια δεν το έχει υπογράψει. Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, στην περίπτωση των λατομείων γύψου μεθοδεύεται η ταχύτατη αδειοδότησή τους για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα.

Αναβολή μετά από πίεση…
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα την Τετάρτη, καθώς ο επίδοξος επιχειρηματίας ζήτησε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων λατομείου επιφανειακής εξόρυξης γύψου με χρήση εκρηκτικών σε έκταση περίπου 270 στρ. Μάλιστα η ίδια εταιρία έχει ήδη πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για άλλα 180 στρέμματα στην περιοχή, παρά την αρνητική απόφαση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, η οποία όμως μετά την πίεση των κατοίκων που βρέθηκαν στη συνεδρίαση ανέβαλε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες το θέμα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι του νέου Δήμου Κισσάμου, που δημιουργήθηκε στην περιοχή μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Κερδοσκόποι
Οι καταγγελίες για κερδοσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή πυκνώνουν όλο και περισσότερο, καταλήγοντας όλες στο γραφείο του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης. Με νόημα το δίκτυο Οικοκρήτη τονίζει πως όταν το ΣΧΟΟΑΠ του Ελαφονησίου θεσμοθετηθεί «δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στην ευαίσθητη περιοχή ούτε λατομείο, ούτε να χτιστούν τεράστια ξενοδοχεία, για τα οποία πιέζουν ισχυρά συμφέροντα. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν προωθείται η υπογραφή του…». Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης θυμίζουν πως πέραν όλων των άλλων στην περιοχή υπάρχει Ζώνη Ειδικής Προστασίας Πουλιών και υπέρ της προστασίας της μέσω του ΣΧΟΟΑΠ έχουν ταχθεί τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο, όσο και το πρώην και το νυν Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνες αποφάσεις τους.

Με το όπλο παρά πόδα…
Στη συνεδρίαση της επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου επικράτησε ένταση όταν ο ιδιώτης απαίτησε να προωθηθεί άμεσα η έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λέγοντας πως έχει ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο για την κατασκευή του έργου. Ωστόσο, το Συμβούλιο έκρινε πως το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και ενημέρωσης και τελικά ανέβαλε τη συζήτησή του. Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να ξαναδώσουν δυναμικό παρόν, όποτε και αν οριστεί η νέα συζήτηση του θέματος, εμποδίζοντας και πάλι την καταστροφή της περιοχής τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version