Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ξεκίνησε η δίκη των 4 του Ιούνη του 2003

Ξεκίνησε η δίκη των 4 του Ιούνη του 2003

Ξεκίνησε χθες η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης των τεσσάρων διαδηλωτών, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003. Οι τέσσερεις διαδηλωτές καταδικάστηκαν, πρωτόδικα, σε πολύχρονες ποινές κάθειρξης με αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης: Ο Βρετανός Simon Chapman, o Σύριος Κάστρο (Dakduk Soleiman), o Ισπανός Perez-Corraiz Fernando και ο Έλληνας Μ. Τραϊκάπης καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε 8, 6 έτη, 7 έτη, 7 έτη και 5,6 έτη κάθειρξης με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθεροι έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε προγραμματιστεί για τις 24/9/10, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την αναβολή της καθώς μόλις 3 ημέρες πριν συνελήφθη ο Μιχάλης Τραϊκάπης για ένοπλη ληστεία στη Χαλκίδα.
Το ιστορικό
της υπόθεσης
Το απόγευμα της 21/06/2003 δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά την πορεία ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής και στερήθηκαν της συνδρομής δικηγόρων, καθώς κρατήθηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας χωρίς να επιτραπεί στους δικηγόρους του Legal Team να έχουν επικοινωνία μαζί τους. Πολλά «ορφανά» πεταμένα σακίδια, τα οποία συλλέγησαν από το δρόμο, «διανεμήθηκαν» στους συλληφθέντες και τους χρεώθηκαν, χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί ότι (δεν) ανήκαν στους συλληφθέντες. Οι υπόδικοι-προφυλακισμένοι (7 αρχικά) παρέμειναν έγκλειστοι στη φυλακή για 6 μήνες και αποφυλακίστηκαν μετά από 2μηνη, περίπου, απεργία πείνας.
Η δικηγόρος του Κάστρο (Dakduk Soleiman) Έφη Τέλη δηλώνει στον Δρόμο ότι «όλος ο κόσμος παρακολούθησε το video της σύλληψης του Βρετανού Simon Chapman, ο οποίος φορούσε κατά τη σύλληψή του ένα μπλε ανοιχτό σακίδιο, ενώ κατά το κατηγορητήριο φορούσε ένα μαύρο σακίδιο. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο video, αστυνομικός μεταφέρει το μαύρο σακίδιο με τις μολότοφ και τα σφυριά και το εναποθέτει δίπλα στον Chapman. Μετά την παγκόσμια προβολή του video, 12 αστυνομικοί, μάρτυρες κατηγορίας, «θυμούνται» 14 μήνες μετά, ότι ο Chapman είχε 2 σακίδια (και όχι ένα μπλε όπως έδειχνε το video ή ένα μαύρο, όπως ισχυρίζονταν αρχικά 2 μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί), ώστε να δικαιολογηθεί έτσι η σύλληψη. Ο Κάστρο (Dakduk Soleiman) κατηγορήθηκε ότι έριχνε μολότοφ σε σημείο (Αριστοτέλους, Άγαλμα Βενιζέλου) όπου δεν έγιναν συγκρούσεις, ούτε ρίψη μολότοφ, καθώς εκεί βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων (επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό 5 εφημερίδες της επόμενης ημέρας). H δικογραφία είναι γεμάτη αντιφάσεις, ως προς τις κατηγορίες που αποδίδονταν σε όλους τους διαδηλωτές».
Σε περίπτωση που οι διαδηλωτές καταδικασθούν, θα οδηγηθούν στη φυλακή καθώς οι ποινές έχουν ανασταλεί έως την έκδοση απόφασης από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

Λ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version