Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Ξεκίνησαν οι δικαστικές περιπέτειες για τους 27 της Χαλκιδικής

Ξεκίνησαν οι δικαστικές περιπέτειες για τους 27 της Χαλκιδικής

Φόβοι εφαρμογής της θεωρίας των δύο άκρων και συμψηφισμού με τους Χρυσαυγίτες. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να καταθέσουν χθες οι 23 από τους 27 υπόπτους για τα περιστατικά των τελευταίων μηνών στη Χαλκιδική σε σχέση με τα μεταλλεία χρυσού. Τέσσερις εκ των υπόπτων κατέθεσαν την Πέμπτη με υπομνήματα στα οποία αρνούνται κάθε εμπλοκή σε αξιόποινες πράξεις. Την ίδια πρακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι 23.
Όπως έγινε γνωστό, η ογκωδέστατη δικογραφία (πάνω από 2.500 σελίδες) περιλαμβάνει και συνομιλίες των εμπλεκόμενων προσώπων που καταγράφηκαν ύστερα από άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου. Οι βαρύτατες πράξεις που διερευνώνται –μεταξύ αυτών της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης– φέρονται να τελέστηκαν από τις αρχές του περασμένου Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, στην περιοχή Λάκκος Καρατζά στη Μεγάλη Παναγία και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού.
Ανάμεσα στους «υπόπτους» βρίσκεται και μια γυναίκα που φέρεται ότι… ανέβαζε κείμενα στο διαδίκτυο ενάντια στα μεταλλεία, καθώς και τέσσερα μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε «επεισόδια κατά της αστυνομίας και των μεταλλωρύχων».
Ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία καλούνται να καταθέσουν είναι η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άτομα και για πράγματα κατά συρροή, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης από άτομα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες και ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παράνομη οπλοφορία, για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής.
Στις «έκνομες» αυτές ενέργειες, όπως αναφέρεται στην κλήση, περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, καταγγελίες εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός για εμπρησμό αυτοκινήτων τους, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας και άλλα πολλά.

Περίεργη διαδικασία καταγγέλλουν κάτοικοι και δικηγόροι
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε κατοίκους της Χαλκιδικής και στους δικηγόρους η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει ο νέος γύρος διώξεων των αντιδρώντων στα μεταλλεία. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα δεν έχουν συμβεί επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων. Από τη δικογραφία γίνεται επίσης ξεκάθαρο πως στο στόχαστρο των αρχών τους τελευταίους έξι μήνες έχουν βρεθεί όλοι οι κάτοικοι της Ιερισσού –οι συνομιλίες τους παρακολουθούνται–, αλλά και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και κυρίως μέλη οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων. Μάλιστα από τη δικογραφία προκύπτει ένα διευρυμένο πρόγραμμα παρακολουθήσεων από την Κρατική Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης, που δημιουργεί ερωτηματικά για το ρόλο των δικαστικών αρχών που χορήγησαν τις άδειες. Όπως αναφέρουν δικηγόροι, αλλά και πηγές μέσα στην ΕΛΑΣ, η διαδικασία που ακολουθείται είναι περίεργη, καθώς δεν υπάρχει άμεση επέμβαση της Ασφάλειας όταν παρατηρείται ένα αδίκημα, αλλά επιλέγεται ο χρόνος που ξεκινούν οι διώξεις. Έτσι, οι νέες διώξεις κρίνεται ότι επιλέχτηκε να προκύψουν τη στιγμή που έχει φουντώσει η συζήτηση για την πολιτική βία και τα… δύο άκρα, και βρίσκονται σε εξέλιξη διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής.

 

_________________________________________________

 

Υγεία και Παιδεία στο επίκεντρο

Λαϊκή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Πυλαίας-Χορτιάτη

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πυλαίας-Χορτιάτη οργανώνει λαϊκή συγκέντρωση
με θέμα: Υγεία – Παιδεία.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 9/10 στις 7.30 μ.μ.,
στον Πεζόδρομο του Πολιτιστικού Κέντρου «Πέτρινο Πυλαία».
Θα μιλήσουν οι:
Χρήστος Λάσκος, οικονομολόγος, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Θόδωρος Ζδούκος, γιατρός ΕΣΥ
Άννα Ρογδάκη, εκπαιδευτικός φιλόλογος

Σχόλια

Exit mobile version