Αρχική διεθνή Ξανά στη Γάζα: Στόλος 20 πλοίων ετοιμάζεται για την πολιορκημένη πόλη

Ξανά στη Γάζα: Στόλος 20 πλοίων ετοιμάζεται για την πολιορκημένη πόλη

Την αποστολή 20 πλοίων στην πολιορκημένη Γάζα ετοιμάζει ένας συνασπισμός οργανώσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μία ομάδα που αυτοαποκαλείται Εβραίοι της Ευρώπης για μια Δίκαιη Ειρήνη. Ο στόλος πρόκειται να αποπλεύσει τους ερχόμενους μήνες.

«Ελπίζουμε ότι θα σχηματίσουμε έναν ευρύ συνασπισμό από την Ευρώπη και ίσως από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Ντρορ Φέιλερ, Ισραηλινός μουσικός που κατοικεί στη Στοκχόλμη και ένας από τους βασικούς διοργανωτές. «Θέλουμε να έχουμε διπλάσια πλοία από τον τελευταίο στολίσκο, τουλάχιστον δέκα και πάνω από χίλιους ανθρώπους».
Σύμφωνα με την   Jerusalem Post (7/9) που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ, ο ισραηλινός στρατός παρακολουθεί, εκ του σύνεγγυς, την προετοιμασία του στολίσκου και καταστρώνει πολλά σενάρια μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο, λόγω του μεγάλου αριθμού των πλοίων, να τα σταματήσει έξω από τα ισραηλινά χωρικά ύδατα.
«Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να σταματήσει 12 ή 50 πλοία αν το θελήσει, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά πλοία, αφού υπάρχουν  πολλοί άνθρωποι που θέλουν να δράσουν από κοινού για να σταματήσουν την πολιορκία, η οποία αποτελεί συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας, και αυτό είναι απαράδεκτο», λέει ο Φέιλερ.
Στο συνασπισμό συμμετέχει το Τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Ανακούφισης και το Κίνημα «Ελευθερώστε τη Γάζα», τα πλοία των οποίων δέχτηκαν ισραηλινή επίθεση, τον περασμένο Μάιο, στα διεθνή ύδατα, μια επίθεση που άφησε πίσω της εννέα νεκρούς, οκτώ Τούρκους πολίτες και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής.
Η ισραηλινή επιτροπή υπό τον συνταξιούχο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιακόβ Τιρκέλ, που ερευνά την επίθεση στο στολίσκο της ελευθερίας, ζήτησε από το βοηθό του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες στο δικαστήριο για την επιδρομή της 31ης Μαΐου. Επίσης, ζήτησε ηλεκτρονικά δεδομένα και άλλα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες τις οποίες διεξήγαγε επιτροπή του στρατού  για τη στρατιωτική πλευρά της επιδρομής. Ζήτησε, ακόμα, εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών πάνω στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», όπου δολοφονήθηκαν οι εννέα ακτιβιστές, καθώς και απαντήσεις σε θέματα που δεν διερεύνησε η επιτροπή του στρατού. Την εβδομάδα που πέρασε αναμενόταν η κατάθεση του Ούζι Αράντ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ και του Μέιρ Ντάγκαν, αρχηγού της Μοσάντ. Επίσης, την περασμένη Τετάρτη κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών.
Ενώπιον της επιτροπής έχουν ήδη καταθέσει ο Β. Νετανιάχου, ο Εχούντ Μπάρακ, υπουργός Άμυνας, καθώς και ο Γ. Ασκενάζι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (13/9) μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ότι η Επιτροπή Τιρκέλ κάλεσε, με επιστολή μέσω της τουρκικής πρεσβείας στο Ισραήλ, τον καπετάνιο του «Μαβί Μαρμαρά» να καταθέσει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της επιτροπής Όλεφ Λέφλερ. Ο Λέφλερ ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει χρονικός περιορισμός, αν ο καπετάνιος αποφασίσει να καταθέσει.
Η πενταμελής Επιτροπή Τικέλ έχει περιορισμένη αρμοδιότητα η οποία εξαντλείται στη διερεύνηση της νομιμότητας της ισραηλινής επιδρομής στο στολίσκο της ελευθερίας και των πράξεων του Ισραήλ στο πλαίσιο της υπεράσπισης του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.

 

Σχόλια

Exit mobile version