Σχεδίαζαν προβοκάτσια στην εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα. Του Μάριου Διονέλλη

Ηχηρό «όχι» άκουσαν για μια ακόμα φορά τα μέλη της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη από την μαρτυρική Βιάννο, στα νότια του νομού Ηρακλείου. Αφορμή στάθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της περιοχής οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Σεπτέμβρη.
Η κόντρα της Βιάννου με τη Χρυσή Αυγή κρατά από την προεκλογική περίοδο οπότε οι κάτοικοι της περιοχής έστειλαν σαφές μήνυμα στην οργάνωση ότι δεν θα ανεχτούν ναζιστικές επισκέψεις στον τόπο τους, ακυρώνοντας τότε την «περιοδεία» που είχαν εξαγγείλει τα μέλη της Χρυσής Αυγής Κρήτης.
Οι πληροφορίες που έφτασαν στον Δήμο της Βιάννου ανέφεραν πως υπάρχει σχέδιο αντίπραξης από τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα ακριβώς στις εκδηλώσεις μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές πρόκλησης εναντίον των κατοίκων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου συνεδρίασε και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα-ανακοίνωση στην οποία, με τον πιο σαφή τρόπο, καλούσε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να μην τολμήσουν να εμφανιστούν στον τόπο των εκδηλώσεων.

«Είστε ανεπιθύμητοι»
Αναλυτικά, το ψήφισμα του Δ.Σ. αναφέρει: «Έχουμε την πληροφορία ότι μέλη και στελέχη κόμματος Χρυσή Αυγή, προτίθενται να παρασταθούν στις εκδηλώσεις μνήμης. Τους διαμηνύουμε, για μια ακόμη φορά, ότι είναι ανεπιθύμητοι στο μαρτυρικό μας τόπο. Η παρουσία τους εδώ αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.
Το γεγονός ότι εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για εμάς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εμείς τιμούμε τη μνήμη προσφιλών και αγαπημένων προσώπων, που έχασαν τη ζωή τους, με τον πλέον άνανδρο τρόπο από τους Ναζί κατακτητές και το αίμα τους είναι ακόμα νωπό στον τόπο των εκτελέσεων.
Οι ίδιοι αυτοί κατακτητές, αφού λεηλάτησαν τα σπίτια μας, τους έβαλαν φωτιά!
Επαναλαμβάνουμε: Είναι ανεπιθύμητος στη μαρτυρική, αιματοβαμμένη περιοχή μας κάθε φορέας ή πρόσωπο που διακατέχεται από ναζιστικές ιδέες. Ας μην επιχειρήσουν, λοιπόν, να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γιατί σύσσωμος ο λαός του μαρτυρικού μας Δήμου θα σταθεί σθεναρά απέναντί τους».

Το ολοκαύτωμα της Βιάννου
Η 14η Σεπτεμβρίου είναι μέρα οδύνης και μνήμης για τα χωριά της Βιάννου. Συνολικά 461 άνθρωποι έπεσαν θύματα του τριήμερου ολοκαυτώματος από τις ναζιστικές δυνάμεις, το 1943 σε αντίποινα για το σαμποτάζ που είχε πραγματοποιηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελλίου. Πολυπληθείς γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν από το Ηράκλειο προς τη Βιάννο και κυριολεκτικά διέλυσαν τα χωριά της (Αμιρά, Σύμη, Κάτω Βιάννος κ.ά.), ενώ έστησαν 361 άντρες και αγόρια μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και  στη συνέχεια τα χωριά παραδόθηκαν στην πυρά. Στο συνολικό αριθμό των νεκρών της περιοχής προστέθηκαν ακόμα 100 ντόπιοι που έπεσαν στα πεδία των μαχών την ίδια περίοδο. Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες από την περιοχή, οι γυναίκες των εκτελεσθέντων, έσκαβαν με τα νύχια τους για να θάψουν τους νεκρούς τους και να αποτρέψουν τις… ορέξεις των ορνέων που καιροφυλακτούσαν. Στις πόρτες των σπιτιών υπήρχαν τόσοι σταυροί όσοι ήταν και οι εκτελεσθέντες της οικογένειας. Αμέσως μετά τις εκτελέσεις ακολούθησε ανηλεής λεηλασία στα πολύτιμα αντικείμενα των θυμάτων.
Αναδίπλωση από τη Χρυσή Αυγή
Μπροστά στην αντίδραση των κατοίκων της Βιάννου και μετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου η Χρυσή Αυγή Κρήτης αναδιπλώθηκε εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δεν ήταν καν στον σχεδιασμό της η επίσκεψη στην τελετή μνήμης για τα θύματα της περιοχής…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!