Αρχική κοινωνία Νομοσχέδιο «στο πόδι» για τον Αγροτουρισμό

Νομοσχέδιο «στο πόδι» για τον Αγροτουρισμό

Διαμαρτυρίες από τους «μικρούς» ξενοδόχους. Του Μάριου Διονέλλη

Σοβαρές αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις Αγροτουρισμού επιφέρει η κατάθεση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας αντίστοιχων μονάδων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το θέμα αφορά όλη την Ελλάδα με τους ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων αλλά και εκπροσώπους άλλων συναφών κλάδων όπως οι τουριστικοί πράκτορες να τονίζουν ότι δεν κλήθηκαν στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και δεν ερωτήθηκαν για θέματα που τους αφορούν.  Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου και ήταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη. Οι κυριότερες ρυθμίσεις που προκαλούν την αντίδραση των επαγγελματιών είναι οι ρυθμίσεις για το μέγεθος των μονάδων και για την επαγγελματική ιδιότητα των ιδιοκτητών τους. Συγκεκριμένα, προτείνεται πως στο εξής ως επιχειρήσεις «Τουρισμού υπαίθρου» θα θεωρούνται καταλύματα μέγιστης δυναμικότητας 40 κλινών, και μόνο εάν ανήκουν τουλάχιστον κατά 50% σε αγρότη ή αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

«Μας κλείνουν»
Όπως λένε οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, το όριο των 40 κλινών είναι απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα των αγροτουριστικών μονάδων, καθώς οι μονάδες αυτές λειτουργούν μεν όλο το χρόνο αλλά με σχετικά χαμηλή δυναμικότητα, κάτι που συνεπάγεται αυξημένα λειτουργικά έξοδα. «Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.  Και εμείς συμφωνούμε με τον περιορισμό των κλινών και δεν μιλάμε για μονάδες των 200 κλινών αλλά το νούμερο 40 είναι απαγορευτικό», τόνισε σε έκτακτη σύσκεψη του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εναλλακτικού Τουρισμού στο Ηράκλειο, ο πρόεδρός του Γιάννης Παπαδάκης και πρότεινε το διπλασιασμό, τουλάχιστον, του ορίου αυτού.

Χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό
Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία πρόβλεψη για τη χωροταξία, καθώς δεν βάζει όριο στον αριθμό των (μικρών έστω) μονάδων που θα κατασκευαστούν σε μια αγροτική περιοχή, χωρίς να αποκλείει το φαινόμενο π.χ. σε ένα ορεινό χωριό 200 κατοίκων να ξεφυτρώσουν παράλληλα 20 μικρά αγροτουριστικά καταλύματα. Επίσης, με το γενικό όρο της υπαίθρου δεν αποκλείει τη δημιουργία «αγροτουρισμού» ακόμα και σε υπερκορεσμένους τουριστικά τόπους όπως το Φαληράκι στη Ρόδο, η Χερσόνησος και τα Μάλια στην Κρήτη ή ο Λαγανάς της Ζακύνθου.

Αγρότες με το ζόρι
Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική ιδιότητα των ιδιοκτητών, ο περιορισμός της δυνατότητας για δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων μόνο από αγρότες δημιουργεί ακόμα ένα «κλειστό επάγγελμα», όπως τονίζουν οι επαγγελματίες που αναφέρουν ότι ξαφνικά όλοι οι μικροί ξενοδόχοι των καταλυμάτων θα πρέπει να γίνουν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα ή να συνεταιριστούν με κάποιον αγρότη, προκειμένου να διατηρήσουν το χαρακτηρισμό της επιχείρησής τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version