Αρχική κοινωνία Να σώσουμε τον Αμβρακικό Κόλπο

Να σώσουμε τον Αμβρακικό Κόλπο

Κυριακή πρωί 13 Ιουνίου. Τρία αλιευτικά, τρία ερασιτεχνικά και το σκάφος του Φορέα Διαχείρισης, ξεκίνησαν στις 10.30 από το λιμάνι της Κορωνησίας για τον καθαρισμό των νησιών του Αμβρακικού Κόλπου με επιβάτες ενεργούς πολίτες, ψαράδες της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.

Πριν την αναχώρηση μοιράστηκαν σε κάθε σκάφος σακούλες σκουπιδιών γίγας και γάντια μιας χρήσης. Στις 10.45 τα σκάφη προσέγγισαν τα νησιά Άγιος Αντώνιος, Παναγιά, Βλάχο, Βουσνάρα, Μητσόπουλοι και κατέληξαν όλα μαζί στο μεγαλύτερο νησί του Αμβρακικού την Βουβάλα.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 39 γεμάτες σακούλες γίγας και φορτώθηκαν στα δύο αλιευτικά που ήρθαν από το αλιευτικό καταφύγιο Σαλαώρας (και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους δύο προέδρους, Παναγιώτου Σωτήριο και Κοτσαρίνη Ανδρέα, των αλιευτικών συλλόγων Ανέζας που παρότι ξενύχτησαν συμμετείχαν σε αυτή τη δράση).
Το σύνολο των σκουπιδιών ήταν ως επί το πλείστον πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, γυάλινες φιάλες αλκοολούχων και κατεστραμμένα δίχτυα και σημαδούρες ψαράδων. Στα νη  σιά υπήρχαν πολλές φωλιές από θαλασσοπούλια και δόθηκε προσοχή να μη σπάσουν τα αυγά που υπήρχαν σε αυτές. Επειδή εξαντλήθηκαν όλες οι σακούλες σκουπιδιών, ο καθαρισμός σταμάτησε στις 13.30, οπότε έμειναν τα νησιά Κέφαλος, Γαϊδουρονήσι και Περανησί για ένα άλλο σαββατοκύριακο.
Το μήνυμα αυτής της δράσης μας, είναι να γίνουμε όλοι μας ενεργοί πολίτες και να προσθέτουμε κάθε φορά ο καθένας μας ένα μικρό πετραδάκι στο οικοδόμημα αυτό που λέγεται προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.
Βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να απομακρύνει τις δεξαμενές καυσίμων και τις ιχθυοκαλλιέργειες, να κατασκευάσει αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς καθαρισμούς και να αποφασίσει να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που διοχετεύουν τα υγρά τους απόβλητα ακατέργαστα στις τάφρους και τα ποτάμια. Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία δεν έχει επιβληθεί και υλοποιηθεί κανένα πρόστιμο από καμία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, και έτσι υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Ευχαριστούμε όλους όσους έλαβαν μέρος σ αυτή την δράση μας για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Παύλος Χαραλάμπους
https://amvrakikos-sos.blogspot.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version