Αρχική κοινωνία Να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις φοιτητών

Να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις φοιτητών

Ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής Πανεπιστήμιου Κρήτης

Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Μόνο 350 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Μόνο 50 φοιτητές δικαιούνται να μείνουν στην εστία. Οι τιμές των καθημερινών μεταφορών είναι απαγορευτικές και πολλοί φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το μόνο μέλημα των καθηγητών του Φυσικού είναι να περάσουν από πειθαρχικό 12 φοιτητές, ανασύροντας την υπόθεση αυτή ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, επειδή ουσιαστικά αγωνίζονται για να αλλάξουν την παραπάνω κατάσταση. Οι κατηγορίες είναι α) παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου και β) συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.

Η πραγματικότητα
Βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση ενός ακόμη πακέτου μέτρων από την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) η οποία έρχεται να αποτελειώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες. Το πακέτο αυτό θα σημάνει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου της χώρας (νησιά, λιμάνια, ΟΠΑΠ, Τ.Τ.) και την κοινωνική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού, την στιγμή που το 50% της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το 25% κάτω από τα όριο της ανέχειας. Σε αυτή την κατάσταση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία έννοια κοινωνικού κράτους, και αγαθά όπως η δημόσια Υγεία και Παιδεία οδεύουν ταχύτατα προς την διάλυση. Από την τροχιά αυτή δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο με προβλήματα όπως τις ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των βασικών αναγκών σίτισης και στέγασης των φοιτητών του. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση αποσταθεροποίησης και ανακατατάξεων η λαϊκή οργή αυξάνεται και οι κοινωνικές αντιστάσεις ενισχύονται προκαλώντας τριγμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο. Το πολιτικό σύστημα στην προσπάθεια του να επιβιώσει καταστέλλει οποιαδήποτε αντίδραση, φιμώνει κάθε αντικρουόμενη φωνή και οδηγεί σε συνθήκες χουντοποίησης. Σε αυτό το κλίμα βλέπουμε το κέντρο της Αθήνας να περιφρουρείται στις τελευταίες λαϊκές κινητοποιήσεις, να απαγορεύεται κάθε συνάθροιση και να συλλαμβάνονται απρόκλητα από την αστυνομία διαδηλωτές με στημένες και διάτρητες κατηγορίες, ενώ και μέσα στο Πανεπιστήμιο διώκονται καθηγητές όπως ο Δ.Πατέλης από το Πολυτεχνείο Κρήτης επειδή ουσιαστικά εξέφρασε δημόσια την διαφωνία του στον νόμο Διαμαντοπούλου και τις πολιτικές επιλογές του Πρύτανη του Πολυτεχνείου.

Παραπομπή στο Πειθαρχικό
Στο Φυσικό Κρήτης οι καθηγητές του τμήματος διώκουν 12 φοιτητές, καλώντας τους σε Πειθαρχικό Συμβούλιο, απειλώντας με αναστολές εξαμήνων, ένα χρόνο μετά, θέλοντας να στοχοποιήσουν στο πρόσωπο τους τον αγώνα μιας γενιάς που αρνείται να σταματήσει να ονειρεύεται. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και έχουν ως στόχο την καταστολή οποιουδήποτε αγωνίζεται σήμερα. Είναι χρέος όλων μας ο αγώνας για δημοκρατία και αξιοπρέπεια, για δουλειά, ο αγώνας για να μην χρειαστεί να μεταναστεύσει εκείνο το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου, για να μην μετατραπεί η μόρφωση σε προνόμιο για λίγους.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε συλλογικότητα, κάθε άτομο, όλο τον αγωνιζόμενο λαό να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του, απέναντι σε όσους επιλέγουν να καταστείλουν κάθε αγωνιζόμενη φωνή.
Απαιτούμε να σταματήσει η πολιτική δίωξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού και στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δ. Πατέλη. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές διώξεις που καταργούν την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης

 

Σχόλια

Exit mobile version