Αρχική κοινωνία Να σηκώσουμε το γάντι!

Να σηκώσουμε το γάντι!

Του Σωτήρη Αθανασίου

Ο Πρωθυπουργός, με την συνέντευξη του «έριξε το γάντι» στην ίδια την κοινωνία και ακόμη περισσότερο στην εκλογική και κοινωνική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είναι προφανές πως η αναμενόμενη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος επαναφέρει στο προσκήνιο τη λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων σε βάρος των μη προνομιούχων στρωμάτων. Μπορεί ο Παπανδρέου να το αρνείται αλλά πόσοι μπορούν πια να τον πιστέψουν όταν η Τρόικα μας προετοιμάζει για το αντίθετο;

Εκείνο που ουσιαστικά εκβιάζει η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι οι εκλογές αλλά η πλήρης συνθηκολόγηση και υποταγή της κοινωνίας με όχημα μια εκλογική νομιμοποίηση των μέχρι τώρα σκληρών ταξικών επιλογών της, ώστε από την επομένη των Αυτοδιοικητικών εκλογών να αποδυναμώσει κάθε εστία κοινωνικής αντίστασης.

Όλα στη λογική «της κρίσης που αποτελεί ευκαιρία» για να μας πάρουν πίσω όσα κατακτήσαμε με αιματηρούς αγώνες. Όλα υποταγμένα στο «μονόδρομο» ενός εργασιακού Μεσαίωνα με κύριο συστατικό τη φθηνή εργατική δύναμη που διασφαλίζει και αυξάνει τα υπερκέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών ομίλων.
Και η κοινωνία; Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία; Αυτή η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει παρά να «σηκώσει το γάντι» που της πετά ένα πανικόβλητο πολιτικό προσωπικό που έχει μετατραπεί σε υπηρέτη της άρχουσας τάξης, σε υπάκουο υπάλληλο των δανειστών, της Τρόϊκα και του Δ.Ν.Τ. Όχι απλώς μαυρίζοντας σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια τους υποψηφίους που – με ή χωρίς χρίσμα – στηρίζουν ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και όλους όσους υπερασπίζονται είτε το Μνημόνιο ως «αναγκαίο κακό», είτε τον «Καλλικράτη» ως «θετική μεταρρύθμιση».
Χρειάζεται να ισχυροποιήσουμε παντού ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια και Δημοτικές ή Περιφερειακές Παρατάξεις που επαναφέρουν με έμφαση το πρόταγμα του απελευθερωτικού χαρακτήρα μιας Αυτοδιοίκησης που με ισχυρά δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερασπίζεται μαχητικά το Κοινωνικό Κράτος απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Που δεν υποτάσσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών στις ανάγκες της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Που αναδεικνύει ως βασικό διακύβευμα την ύπαρξη κοινωνικών κινημάτων αλλά και αμεσο-δημοκρατικών θεσμών λαϊκής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων.
Χρειαζόμαστε εν τέλει, Δήμους και Περιφέρειες – μικρογραφίες ενός νέου κοινωνικού υποδείγματος, ανάχωμα στην λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, στον νέο εργασιακό μεσαίωνα, στο κύμα ιδιώτευσης και συλλογικής ενοχής που επιβάλει παντού η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

* Ο Σωτήρης Αθανασίου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με το συνδυασμό Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι

 

Σχόλια

Exit mobile version