Αρχική κοινωνία Να μην πέσει σε κώμα η δημόσια υγεία

Να μην πέσει σε κώμα η δημόσια υγεία

Συσπειρώνονται οι γιατροί και ξεκινούν απεργίες διαρκείας

Του Νίκου Ταυρή.

Είναι η πρώτη φορά που οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), των νοσοκομείων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συντάσσονται σε κοινό μέτωπο απέναντι στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Ο χώρος της υγείας δεν λείπει από τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη ολόκληρης της κοινωνίας στις επιταγές του μνημονίου, μετατρέποντας έτσι και το καθολικό δικαίωμα της υγείας του κάθε πολίτη σε προνόμιο μόνο για τους «έχοντες».

Απεργίες διαρκείας και κατάληψη του υπουργείου Υγείας
Οι πολυήμερες απεργίες των ιατρών του ΙΚΑ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) συνεχίζονται, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προχωρά σε απεργία την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη ενώ η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εξήγγειλε απεργία διαρκείας μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει τους γιατρούς του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στη διάθεση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Ελευθερίου απάντησε πως οι ιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που θα σπάσουν την απεργία των ιατρών του ΙΚΑ, κινδυνεύουν με παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου. Για «απεργοσπαστικό μηχανισμό των υπουργείων Υγείας και Εργασίας απέναντι στο μαζικό κίνημα των γιατρώ»» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Από την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου οι γιατροί έχουν καταλάβει το αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Κάτι που δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από τον υπουργό Α.Λοβέρδο, ο οποίος δηλώνει ανυποχώρητος στο θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου αλλά ανοιχτός στο «διάλογο».

Με πρότυπο την Αμερική των 45.000.000 ανασφάλιστων
Παρά τα δεδομένα προβλήματα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες, αλλά την παραπέρα μονοπώλησή τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τα πρώτα δείγματα απαξίωσης της υγείας έχουν ήδη φανεί με μια σειρά ενεργειών που αποδεικνύουν τον κίνδυνο που διατρέχει το ελληνικό σύστημα υγείας αν ακολουθήσει τα αμερικανικά πρότυπα-τέρατα.
Ενδεικτικές είναι οι μειώσεις λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε βασικά υλικά όπως γάντια και καθετήρες. Παράλληλα με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, η κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί την αποπληρωμή του συνόλου των εφημεριών που απαιτούνται ενώ το πάγωμα των προσλήψεων έχει οδηγήσει ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό σε τριψήφια νούμερα ωρών εβδομαδιαίας εργασίας.
Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται εντείνουν αυτή την εξευτελιστική κατάσταση αφού μεταφέρει μέρος του κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ στους πολίτες , αποσύρει εν μέρει το κράτος από τη χρηματοδότηση των εφημεριών, επιβάλει την πληρωμή 5 ευρώ για την εξέταση στα τακτικά ιατρεία νοσοκομείων και κέντρων υγείας, διευρύνει τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εξετάσεων που δεν καλύπτονται από τα ταμεία και μια σειρά άλλων διατάξεων που καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη δημόσια υγεία.

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας για δωρεάν δημόσια υγεία»
Μιλώντας στο Δρόμο, ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρούργος, εκπρόσωπος των γιατρών νοσοκομείου Νίκαιας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κινητοποίηση όλων των γιατρών της χώρας, των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα γίνεται με τους εξής στόχους. α) Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του κ. Λοβέρδου και συνολικά τα κυβερνητικά μέτρα για την υγεία, τα οποία στερούν κάθε δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης από τους πολίτες της χώρας, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και τα οποία εξαθλιώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων γιατρών της χώρας, ενώ αντίθετα δίνουν κίνητρα στους διεφθαρμένους, στους μεγαλοφακελάκηδες. Ο αγώνας μας είναι αγώνας, πρώτα και κύρια, για τον ελληνικό λαό, για ένα νέο δημόσιο σύστημα, που θα προσφέρει αποκλειστικά δωρεάν, ισότιμη, καθολική, πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλο τον ελληνικό λαό χωρίς κανέναν αποκλεισμό.»
Σχετικά με την συνέχιση των κινητοποιήσεων δήλωσε: «Οι φορείς έχουν ήδη αποφασίσει απεργία διαρκείας μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου η οποία μάλλον θα είναι την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και για τις ίδιες ημέρες συνέχιση της κατάληψης του αμφιθεάτρου του υπουργείου υγείας. Μετά θα δούμε. Καλούμε τον Υπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί και να αποσύρει τα αντιλαϊκά μέτρα, να γυρίσει την πλάτη στην τρόικα και στο μνημόνιο και να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό.»

 

Σχόλια

Exit mobile version