Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Να δώσει η Εκκλησία τα οικόπεδά της για σχολεία

Να δώσει η Εκκλησία τα οικόπεδά της για σχολεία

Tι ζήτησαν σε συνέντευξη Tύπου ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
και ο Τάσος Κουράκης.

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για διεκδίκηση του οικοπέδου «Μάρμαρα Μόσχου», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Β. Χατζή και Μ. Αλεξάνδρου ως «χώρου σχολικής στέγης και κοινωνικής χρήσης» προέβαλαν την Τρίτη το πρωί σε συνέντευξη Tύπου, που έδωσαν στο χώρο του οικοπέδου, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την περιφερειακή παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε» Τάσος Κουράκης.

Στη συνέχεια, μέλη της περιφερειακής παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε» και μέλη της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» ανήρτησαν στο χώρο του οικοπέδου πανό στα οποίο αναγράφονταν «Χτίστε σχολεία τώρα-τέλος στη διπλοβάρδια» και «Να δώσει η Eκκλησία τα οικόπεδά της για σχολεία».
Το οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Β. Χατζή, αποτελεί ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδας στην οποία περιήλθε από ανταλλαγή με το Δημόσιο. Στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης το οικόπεδο ήταν χαρακτηρισμένο ως χώρος νηπιαγωγείου, αλλά λόγω της αδιαφορίας του δήμου για δύο δεκαετίες, η Εκκλησία κατάφερε με δικαστικά μέσα την άρση του χαρακτηρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, η Εκκλησία προσέφυγε στα δικαστήρια και το 2003 με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το οικόπεδο αποχαρακτηρίστηκε λόγω παρόδου μακρού χρονικού διαστήματος από την κηρυχθείσα απαλλοτρίωση και μη καταβολής στον ιδιοκτήτη των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Το 2006, με απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη μετατροπή του οικοπέδου αυτού σε οικοδομήσιμο και την πρόβλεψη ανέγερσης πολυώροφης οικοδομής.

Δύο χρόνια αγώνες
Εδώ και δύο χρόνια οι κάτοικοι πιέζουν προς την κατεύθυνση του επαναχαρακτηρισμού, αλλά ο δήμος δεν έχει υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον επαναχαρακτηρισμό και την απαλλοτρίωσή του από το δήμο. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η συνέλευση των κατοίκων μαζί με εκπροσώπους συλλόγων γονέων, μετά από τη διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο με ανάρτηση πανό, ήρθε σε συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης όπου του εξέφρασε την αντίθεσή της στην ανέγερση πολυκατοικίας στο χώρο του οικοπέδου και το αίτημα για δημιουργία νηπιαγωγείου στη θέση του.
Οι κάτοικοι υποστήριξαν ότι σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή η ανέγερση ακόμα μίας πολυώροφης οικοδομής και με δεδομένη την έλλειψη ελευθέρων χώρων θα συνιστούσε τραγικό λάθος.
Επιπλέον, όπως δηλώνουν στον Δρόμο, το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει μόνο ένα νηπιαγωγείο το οποίο, βεβαίως, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, καθιστά την απόφαση για απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το δήμο εκ των ουκ άνευ. Η Εκκλησία της Ελλάδας, από την πλευρά της, με έγγραφο που αποστέλλει στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις 27 Σεπτεμβρίου -λίγες μέρες μετά την παρέμβαση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο- κατηγορεί τους κατοίκους της περιοχής για ιδιοτέλεια και υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Επιπλέον, τοποθετεί το ποσό που απαιτείται για την πλήρη απαλλοτρίωση του οικοπέδου στα 15.000.000 ευρώ, καταστώντας σαφές ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατεί να καλύψει ένα τέτοιο ποσό. Επί της ουσίας, δηλαδή, η εκκλησία όχι μόνο δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση του οικοπέδου, αλλά σκληραίνει τη στάση της και κόβει κάθε περιθώριο διαλόγου με τις δημοτικές Αρχές.
Να πάρουν θέση οι αρχές
Ο υποψήφιος δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να λειτουργεί ως κράτος εν κράτη και να παζαρεύει τη δημοσία περιουσία ως ιδιοκτήτης της.
Πρέπει να προχωρήσει, αμέσως, στην παραχώρηση χωρίς αποζημίωση όσων οικοπέδων είναι δεσμευμένα για σχολική στέγη. Πρέπει να πάψει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με τις απαράδεκτες απαντήσεις της στο ζωτικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την κατασκευή νηπιαγωγείου στο οικόπεδο που κατέχει με τις ευλογίες της εξουσίας».
Ο Τάσος Κουράκης, από την πλευρά του, κατήγγειλε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία δηλώνοντας ότι «στο ζήτημα του οικόπεδου «Μάρμαρα Μόσχου» υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς έδειξαν κωλλυσιεργία για τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από τον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) και την κατασκευή του νηπιαγωγείου.
Επίσης, σημαντικές είναι οι ευθύνες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την σπουδή να αποχαρακτηρίσει το οικόπεδο με σκοπό την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα παιδιά της περιοχής στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια τα οποία επιβαρύνονται, επιπλέον, με το χρονίζον πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Το έργο αυτό δεν είναι, σίγουρα, θεάρεστο».

Σχόλια

Exit mobile version