Αρχική κοινωνία Να δεις τι σου ’χω για μετά…

Να δεις τι σου ’χω για μετά…

Στην απόλυση 19 συμβασιούχων καθηγητών προχώρησε το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την Τετάρτη, 16/2, στη συνέλευση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, έπειτα από εισήγηση του προέδρου Γ. Πανέτσου ελήφθη η απόφαση για περικοπή στις πιστώσεις του μεγαλύτερου ποσοστού των καθηγητών που εργάζονταν στη σχολή με το καθεστώς του προεδρικού διατάγματος 407/80, όπως αυτό υποδείχθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Ο πρόεδρος, μάλιστα, πρότεινε δύο «εναλλακτικές»: δίδακτρα ή κλείσιμο του τμήματος!
Το τμήμα απασχολεί 18 μέλη ΔΕΠ (3 ακόμη είναι σε αναμονή για διορισμό) και μέχρι πρότινος 45 καθηγητές με σύμβαση ΠΔ 407/80 (η σύμβαση από Σεπτέμβρη από ετήσια έγινε εξαμηνιαία). Ουσιαστικά, οι συμβασιούχοι καθηγητές αποτελούν πάνω από το 70% του διδακτικού προσωπικού του τμήματος, γεγονός που τους ορίζει αναγκαίο προσωπικό και σε καμία περίπτωση έκτακτο. Οι απολύσεις ή όπως θέλει να λέει ο πρόεδρος του τμήματος «Μη συνέχιση της συνεργασίας» αφορούν 19 καθηγητές 407 (σχεδόν το μισό των 407 του τμήματος), πράγμα που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της λειτουργίας του τμήματος, αφού πολλά μαθήματα εξαφανίζονται με τη δικαιολογία ξαφνικά ότι είναι άχρηστα (είτε αυτά, είτε οι διδάσκοντες)! Ουσιαστικά, πρόκειται για πραγματική απόλυση των συγκεκριμένων διδασκόντων με τον πρόεδρο σε ρόλο εργοδότη που συμμορφώνεται με τις προσταγές του υπουργείου Παιδείας, σαν να διαχειρίζεται μια επιχείρηση.
Με την προκλητική επιστολή που έστειλε ο Πανέτσος στους «απολυμένους», τονίζει πως δεν είχε άλλη επιλογή, ενώ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές για το έργο που έχουν προσφέρει στη σχολή (διώχνοντάς τους;). Πέρα από την υπολειτουργία και την υποβάθμιση των σπουδών που θα επιφέρει το γεγονός των απολύσεων στο τμήμα, ανοίγονται οι πόρτες για την υλοποίηση όλων των μέτρων, που επιβάλλονται από το Μνημόνιο, τα οποία αφορούν το πανεπιστήμιο συνολικά (νέος νόμος-πλαίσιο, manager, δίδακτρα κ.λπ.). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήδη στo τμήμα Φιλοσοφίας υπάρχουν περικοπές καθηγητών 407 πολύ πιο πάνω από το «προβλεπόμενο», καθώς και το ότι στο τμήμα της Επιστήμης των Υλικών, υπό την τρομοκρατία περικοπών συμβάσεων κατά 30%, μειώνονται οι μισθοί των συμβασιούχων δραματικά και μετατρέπεται η σύμβαση από εξάμηνη σε τρίμηνη.
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν άμεση απόρροια του οικονομικού στραγγαλισμού και της γενικότερης υποβάθμισης και απαξίωσης της δημόσιας παιδείας στη νέα εποχή του Μνημονίου. Με αφορμή την υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης -που είναι και το θύμα- το υπουργείο χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τρικ για να αποδείξει ότι είναι αναγκαίο το ξεπούλημα του Πανεπιστημίου. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι σαφές, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να συμπεριφερθούν ως εν δυνάμει μάνατζερ, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης όπως τα δίδακτρα και οι χορηγοί (επιχειρήσεις-τράπεζες). Η λογική είναι «απλή»: για να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία πρέπει πρώτα να τη χτυπήσουν βάναυσα, ξεκινώντας από τους αδύναμους κρίκους που είναι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, ακόμα και αν σε αρκετές περιπτώσεις τμημάτων αποτελούν το 80% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Το παζλ, λοιπόν, συμπληρώνεται με περικοπές κατά 15-20% διδασκόντων 407/80 που γίνονται πανελλαδικά, με το πάγωμα διορισμού μελών ΔΕΠ που μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια και τις συγχωνεύεις-καταργήσεις σχολείων με βάση τον «Καλλικράτη».
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα και υπερψηφίστηκε ψήφισμα το οποίο καταδικάζει την περικοπή πιστώσεων και συμβάσεων, καθώς και την πολιτική κυβέρνησης και τρόικας που επιτίθεται στη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Ως φοιτητικός Σύλλογος θα κινητοποιηθούμε άμεσα, επιδιώκοντας τη συμπόρευση με το προοδευτικό κομμάτι των καθηγητών μας (απολυμένων και μη) για την άμεση ανανέωση των συμβάσεων.
Ψήφισμα καταδίκης της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα πανεπιστήμια εξέδωσε και ο σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, διεκδικώντας να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις όπως αρχικά προβλέπονταν.

Χάρης Παρασκευόπουλος,
πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Πάτρας

 

Σχόλια

Exit mobile version