Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη «Να βοηθήσουμε τον κόσμο για να αγωνιστούμε»

«Να βοηθήσουμε τον κόσμο για να αγωνιστούμε»

Σημαντικά τα πρώτα βήματα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης. Του Τάσου Γκούβα

Από τις 7 Νοεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του στην Θεσσαλονίκη το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Ένα ιατρείο που παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες και στεγάζεται σε ένα χώρο παραχωρημένο από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ένα ιατρείο που, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των ημερών μας, κάνει πράξη την έννοια της αλληλεγγύης.
«Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε από τη συλλογικότητα των υγειονομικών που στήριξε πέρσι τη μεγάλη απεργία των μεταναστών απεργών πείνας. Σκεφτόμασταν πώς να δώσουμε μια δική μας απάντηση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά και πιο συγκεκριμένα στην επίθεση που δέχεται ο χώρος της υγείας. Έτσι λοιπόν πήραμε την πρωτοβουλία να στήσουμε ένα ιατρείο που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, Έλληνες και μετανάστες» μάς λέει ο Στρατής Πλωμαρίτης, ιατρός και μέλος της πρωτοβουλίας, και συνεχίζει: «Οι ανάγκες του κόσμου είναι τόσες πολλές και γι’ αυτό προσπαθούμε οι υπηρεσίες μας να δίνονται σε ανασφάλιστους, αυτούς που δεν καλύπτονται καθόλου από το εθνικό σύστημα υγείας, που τα κενά του κράτους τούς αφήνουν στην απόλυτη ανάγκη».
Από τον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας οι ενδείξεις λένε πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι τουλάχιστον αναγκαίες. «Η επισκεψιμότητα στα ιατρεία είναι πάρα πολύ μεγάλη, στο παθολογικό συγκεκριμένα πέρασαν τουλάχιστον 200 άτομα, ενώ ανάλογα κινούνται και τα υπόλοιπα ιατρεία. Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές, μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο.» Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η σύνθεση τον επισκεπτών: «Είχαμε κατά νου, ξεκινώντας, ότι η πλειοψηφία θα ήταν μετανάστες. Όμως διαψευστήκαμε. Η πλειοψηφία είναι Έλληνες άνεργοι, άτομα που έχουν βγει στην αγορά εργασίας ανασφάλιστοι και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.»
Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κίνησης είναι η αλληλεγγύη, η έμπρακτη αλληλεγγύη, που όπως φαίνεται ο λαός την έχει ανάγκη και την αγκαλιάζει. Ο κ. Πλωμαρίτης τονίζει: «Είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους το εθνικό σύστημα υγείας έχει ξεγραμμένους, σε όλους αυτούς για τους οποίους η υγεία είναι άπιαστο προνόμιο. Δεν πρόκειται για απλή φιλευσπλαχνία, αλλά για έμπρακτη αλληλεγγύη. Όταν λέμε έμπρακτη αλληλεγγύη εννοούμε ότι με αυτούς τους ανθρώπους είμαστε δίπλα, όχι μόνο στην ανάγκη αλλά στον αγώνα για την υγεία. Δεν είμαστε λοιπόν απλοί φιλάνθρωποι αλλά αλληλέγγυοι και στους αγώνες.»

Όπλο η αλληλεγγύη
Για τον συντονισμό και τη λειτουργία του εγχειρήματος, αλλά και την επαφή με άλλα κινήματα, αναφέρει κλείνοντας: «Σαν ομάδα, συμμετέχουμε στα κινήματα Δεν Πληρώνω, σε πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συνεργασία με άλλες ομάδες. Στην πόλη μας δεν υπάρχουν άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας. Μόνο σε επίπεδο ΜΚΟ δραστηριοποιούνται οι Γιατροί του Κόσμου. Υπάρχει εδώ μια βασική διαφορά με τις ΜΚΟ: το γεγονός της εθελοντικής προσφοράς από τον συνάνθρωπο. Αυτό που βλέπουμε απ’ την πρώτη στιγμή είναι πως οι συμπολίτες μας έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα. Το φαρμακείο που λειτουργεί είναι πλήρες (χρησιμοποιούμε και αποθήκη για τα φάρμακα πλέον) από συμπολίτες που φέρνουν ό,τι περίσσεψε στα ντουλάπια τους, ή που προσφέρουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους. Αυτό που μας έκανε αμέσως ευχάριστη εντύπωση είναι ο μεγάλος αριθμός συμπολιτών που προσφέρουν εθελοντική εργασία και συμπληρώνουν έτσι απαραίτητες ανάγκες, όπως στη γραμματεία, τα ραντεβού κ.λπ. Το μήνυμα που εμείς παίρνουμε από αυτόν τον πρώτο μήνα, και θέλουμε να το τονίσουμε, είναι πως η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών είναι εδώ, και είναι ισχυρή. Και αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα απέναντι στην αδιάκοπη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά».
Το ιατρείο στεγάζεται στην οδό Αισώπου 24. Καθημερινά λειτουργεί παθολογικό ιατρείο, τρεις φορές την εβδομάδα παιδιατρικό και οδοντιατρείο και από μια φορά νευρολογικό και ψυχιατρικό. Παράλληλα λειτουργεί και δωρεάν φαρμακείο για τους ασθενείς.

 

Σχόλια

Exit mobile version