Αρχική πολιτική Να ακουστεί μυριόστομο το «φύγετε» σε όλες τις συγκεντρώσεις

Να ακουστεί μυριόστομο το «φύγετε» σε όλες τις συγκεντρώσεις

Του Βασίλη Χατζηλάμπρου. Όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν αμφιβολία ότι κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο.

Η χαμηλή σύνταξη θα γίνει χαμηλότερη, ο μικρός μισθός θα γίνει μικρότερος. Την ίδια στιγμή που η κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές, για λόγους «ανταγωνιστικότητας», γιατί δεν τους βγαίνουν τα νούμερα, όπως έδειξαν οι συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου. Πάλι θα πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες. Πάλι θα την «πληρώσουν» οι κοινωνικές δαπάνες που αφορούν τα λαϊκά στρώματα.
Συγχρόνως, τα τμήματα της κοινωνίας που αγωνίζονται αντιμετωπίζουν την επιστράτευση, την επίταξη, τα ΜΑΤ, με την καταστολή να αποτελεί βασικό μοχλό υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Το «μικρότεροι μισθοί» συνοδεύεται από το «λιγότερα δικαιώματα». Η μόνη απάντηση στη σκλήρυνση που υπάρχει απέναντι στην αγωνιζόμενη κοινωνία είναι ο ενιαίος μαζικός αγώνας του εργατικού κινήματος, ο συντονισμός με τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο. Πραγματικά, δηλαδή, βήματα ενότητας του λαϊκού κινήματος απέναντι σε κάθε προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού και καταστολής.
Η απεργία στις 20 Φλεβάρη πρέπει να είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικού συντονισμού των αγώνων, δεδομένου ότι ο παρονομαστής είναι κοινός: η χειροτέρευση υλικών όρων επιβίωσης της κοινωνίας.
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί, άνεργοι, αγρότες, νεολαία μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους, και να ακουστεί μυριόστομο το «φύγετε» σε όλες τις συγκεντρώσεις. Η τρικομματική κυβέρνηση κινείται στην ίδια ρότα με τους προηγούμενους. Συνεχίζουν τη λάθος συνταγή της τρόικας, φτωχοποιούν την κοινωνία. Οργανώνουν την ανωμαλία και την εκτροπή. Κάτω οι τρόικες και τα μνημόνια. Πραγματική δημοκρατία ως λύση στο αδιέξοδο που έχει το πολιτικό σύστημα να εφαρμόσει πολιτική που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού.
Αυτή η απεργία είναι σταθμός. Πρέπει να προετοιμαστεί καλά. Η ενότητα κερδίζει στη συνείδηση του κόσμου. Να κερδίσει και σε υπαρκτές μορφές οργάνωσης του αγροτικού, του εργατικού, του νεολαιίστικου κινήματος.
Είναι απεργία σημαντική και σημαδιακή. Μπορεί να δώσει απάντηση στο ψευδές κλίμα που πήγε να διαμορφωθεί, ότι τάχα μπορεί να υπάρξει λύση μέσα από την τήρηση των συμφωνιών του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.
Η λύση βρίσκεται στην άλλη όχθη: στη διάλυση των μνημονίων και τον αγώνα για πραγματική δημοκρατία.

* Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχόλια

Exit mobile version