Αρχική διεθνή Ναζλί Τοπ*: «Η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα ν’ απελάσει τον αδελφό μου»

Ναζλί Τοπ*: «Η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα ν’ απελάσει τον αδελφό μου»

Συνέντευξη στον Ερρίκο Φινάλη

Πληθαίνουν και στην Ελλάδα οι περιπτώσεις συλλήψεων κατ’ απαίτηση της Άγκυρας, που έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε βιομηχανία αιτήσεων έκδοσης Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων. Ένας από τους αγωνιστές που έχουν συλληφθεί είναι ο Ζεκί Γκιουρμπούζ, που παραμένει φυλακισμένος στην Πάτρα παρά την πρωτόδικη απόφαση απόρριψης της αίτησης έκδοσης. Μιλήσαμε με την Ναζλί Τοπ, αδελφή του Ζεκί, που έχει κι αυτή τη δική της ιστορία…

Γιατί ήρθατε στην Ελλάδα;
Ήρθα να συμπαρασταθώ στον αδερφό μου, Ζεκί Γκιουρμπούζ, που έχει συλληφθεί κατ’ απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης και βρίσκεται φυλακισμένος στην Πάτρα. Σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειάς μας αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην Τουρκία λόγω της συμμετοχής μας στη λαϊκή αντίσταση. Ο Ζεκί, ενεργός αγωνιστής και υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καταζητούνταν εδώ και χρόνια. Αναγκάστηκε τελικά να έρθει στην Ελλάδα και να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Όταν εγώ, ο αδερφός μου και ο Μπουλέντ Τζομέρτ πήγαμε στην Ασφάλεια, σε προκαθορισμένο ραντεβού ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το αίτημα ασύλου, ενημερωθήκαμε ότι μία μέρα πριν είχε βγει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον αδερφό μου και ότι υπήρχε παλιότερο ένταλμα για τον Μπουλέντ Τζομέρτ. Ύστερα από την ταυτοποίηση στοιχείων άφησαν μόνο εμένα ελεύθερη. Να υπενθυμίσω ότι το ένταλμα για τον Τζομέρτ είχε βγει πριν από μήνες. Οι ελληνικές Αρχές το γνώριζαν, όμως το έβαλαν σε εφαρμογή μόνο τώρα, κάτω από την πίεση της Τουρκίας.

Εννοείτε ότι αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν και Σαμαρά;
Φυσικά και συζητήθηκαν, αφού και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι συζητήθηκε το θέμα της «τρομοκρατίας». Το ζήτημα είναι πώς εννοούν την «τρομοκρατία». Στην Τουρκία όποιος αγωνίζεται ακόμα και για τα πλέον αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να χαρακτηριστεί «τρομοκράτης». Φαίνεται ότι υπάρχει μία συνεννόηση για την απέλαση των αγωνιστών. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι, ενώ υπάρχει απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου που απορρίπτει την απέλαση, το ανώτατο δικαστήριο επεμβαίνει και την ακυρώνει;

Γιατί η Τουρκία ζητά την απέλαση του αδελφού σας;
Εδώ και δεκάδες χρόνια οι λαοί της Τουρκίας αγωνίζονται για δημοκρατικές ελευθερίες. Σ’ αυτή την περίοδο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν, μπήκαν στις φυλακές, αντιμετώπισαν απαγορεύσεις. Το καθεστώς πάντοτε θεωρούσε και θεωρεί τη λαϊκή αντιπολίτευση όχι σαν ένα δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά σαν «τρομοκρατική δραστηριότητα που απειλεί με διαμελισμό την τουρκική δημοκρατία»… Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις φυλακές χιλιάδες συνδικαλιστές, διανοούμενοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακόμη και βουλευτές. Αυτή είναι η «τουρκική δημοκρατία» και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ζητούν την απέλαση του αδερφού μου και άλλων αγωνιστών, για να περιορίσουν τον αγώνα μας και να νομιμοποιήσουν την παρανομία τους σε διεθνές επίπεδο. Η Τουρκία πιέζει και απειλεί τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι αγωνιστές.

Μάθαμε ότι μια ανάλογη περιπέτεια είχε και ο σύζυγός σας…
Ναι, όντως. Ο άντρας μου βίωσε έξι μαρτυρικά χρόνια στη φυλακή και αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό και να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Η Τουρκία ζήτησε από τις βελγικές Αρχές, με ένταλμα της Ιντερπόλ, την απέλασή του. Φυσικά οι βελγικές Αρχές απέρριψαν την απαίτηση της Τουρκίας και η Ιντερπόλ ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης.

Τι μήνυμα στέλνετε στην ελληνική κοινή γνώμη;
Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατικές και αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη θα αγκαλιάσει τους αγωνιστές και η Ελλάδα θα απορρίψει τις απαιτήσεις των καταπιεστών. Το πρόβλημα του αδερφού μου δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Είναι θέμα ελευθερίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό καλούμε την ελληνική κοινή γνώμη και τους δημοκρατικούς φορείς να συμπαρασταθούν στον αδερφό μου και στον αγώνα των λαών μας. Η απελευθέρωση του Ζεκί θα σημάνει μια μικρή έστω νίκη εναντίον του τουρκικού καθεστώτος.

*Η Ναζλί Τοπ είναι και η ίδια πολιτική πρόσφυγας σε ευρωπαϊκή χώρα από το 2002. Σχεδόν όλη η οικογένεια Γκιουρμπούζ στοχοποιήθηκε εδώ και δεκαετίες από το καθεστώς της Άγκυρας. Η Ναζλί ήταν συνδικαλίστρια. Συνελήφθη το 1992, ούσα τριών μηνών έγκυος. Η υπόθεσή της απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη και η ίδια έγινε σύμβολο των αγώνων των γυναικών στην Τουρκία.

 

Άμεση απελευθέρωση της Γκιονούλ Γιλμάζ

«Δώστε μας “τρομοκράτες”, αλλιώς επενδύσεις γιοκ από Τουρκία»

Στο κυνήγι πολιτικών προσφύγων, ειδικά από την Τουρκία, επιδίδονται το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Η κατάσταση αυτή έχει, μάλιστα, κορυφωθεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή, η κατάσταση αυτή συσχετίστηκε με ειδήσεις από τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εκβιάζει ότι εάν δεν εκδοθούν «οι τρομοκράτες» που έχει ζητήσει, τότε δεν θα γίνουν τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής δόθηκε την περασμένη Τετάρτη, για να γνωστοποιηθεί και να καταγγελθεί η σύλληψη της αγωνίστριας πολιτικής πρόσφυγα Γκιονούλ Γιλμάζ, που έγινε προ δεκαημέρου στο κέντρο της Αθήνας με μέθοδο που θύμιζε απαγωγή. Η Γκιονούλ, που βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα κι έχει πάρει πολιτικό άσυλο, προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Ήταν η συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων γεγονότων, αφού όπως καταγγέλλει η Επιτροπή, το μοντέλο που τελευταία ακολουθείται είναι «η Ιντερπόλ να εκδίδει ένταλμα σύλληψης πολιτικών προσφύγων λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή τους στις αρμόδιες Αρχές ασύλου – κι έτσι συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ παράλληλα προωθούνται και διαδικασίες έκδοσής τους στο τουρκικό φασιστικό κράτος, με βάση αστήρικτες κατηγορίες που κατασκευάζει η τουρκική αστυνομία. Τον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν με τον τρόπο αυτό 4 άτομα».
Η άμεση απελευθέρωση της Γκιονούλ Γιλμάζ και όλων των πολιτικών προσφύγων που κρατούνται, καθώς και η λήξη των διώξεών τους είναι, μαζί με την άρνηση να γίνει η Ελλάδα εντολοδόχος της τουρκικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση των απελάσεων και των εκδόσεων, αυτά που ζητεί η Επιτροπή σε κείμενο το οποίο συνυπογράφουν δεκάδες ελληνικές συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Σχόλια

Exit mobile version