Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Νέο όργιο καταστολής για τη ΜΑΤωμένη επένδυση

Νέο όργιο καταστολής για τη ΜΑΤωμένη επένδυση

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στη Χαλκιδική, μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, μετά την απόφαση προφυλάκισης των δύο κατηγορούμενων για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Οι δύο άντρες κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να περάσουν από τα Δικαστήρια Πολυγύρου άλλα 5 άτομα, τα ονόματα των οποίων εμπεριέχονται στη σχετική δικογραφία.
Έξω από τα Δικαστήρια του Πολυγύρου τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για να συμπαρασταθούν στους δύο συγχωριανούς τους, που κλήθηκαν χθες να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές και αποδοκίμασαν έντονα την απόφαση για την προφυλάκισή τους.
Η ομάδα δικηγόρων των δύο προφυλακισμένων κάνουν λόγο για εξάντληση της αυστηρότητας των δικαστών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, δεν προκύπτουν λόγοι προφυλάκισης των δύο. Μάλιστα επισημαίνουν πως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και προειδοποιούν πως πρόκειται για κεντρική επιλογή του κυβέρνησης να εξαντλήσει με δικονομικά μέτρα το κίνημα των κατοίκων.
Μάλιστα, τα ΜΑΤ προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός ανήλικου, που όπως αποδείχτηκε ήταν ο γιος του ενός εκ των δύο που κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν σε άλλες περιοχές της Βόρειας Χαλκιδικής, με επίκεντρο τη Μεγάλη Παναγία. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της προφυλάκισης των δύο ανδρών, κάτοικοι έστησαν μπλόκα στους δρόμους της Χαλκιδικής εμποδίζοντας την είσοδο στα χωριά. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έπειτα από περίπου δύο ώρες πραγματοποίησαν επέμβαση στη Μεγάλη Παναγιά, με τους κατοίκους να επιδεικνύουν την πλέον ώριμη συμπεριφορά και να αποφεύγονται τα χειρότερα. Χαμηλής έντασης συγκρούσεις διατηρήθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, με τα ΜΑΤ να εξαπολύουν ανεξήγητες και δίχως καμία αφορμή επιθέσεις σε κατοίκους που παρέμεναν στους δρόμους του χωριού.

Οικονομικό σκάνδαλο
Αγνοούνται τα 15,34 εκατ. ευρώ που οφείλει η Ελληνικός Χρυσός στο Δημόσιο από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Πέρα από το μείζον ζήτημα που προκύπτει σε δικαιωματικό επίπεδο, με μια ολόκληρη περιοχή να αστυνομοκρατείται, συνεχίζεται το διαρκές οικονομικό έγκλημα ενάντια στο ελληνικό Δημόσιο και υπέρ της Ελληνικός Χρυσός.
Η Κομισιόν μετά από έρευνα, το 2011 είχε κρίνει ότι η διαδικασία πώλησης των μεταλλείων ήταν σκανδαλώδης, αφού η πώληση έγινε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα πώλησης μεταλλείων και γης και με φοροαπαλλαγές που συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση εκ μέρους του κράτους στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Η Κομισιόν υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει ποσό ύψους 15,34 εκατομμυρίων ευρώ συν τόκους από την Ελληνικός Χρυσός, γιατί αλλιώς θα θεωρούσε την πώληση ως παράνομη κρατική ενίσχυση και θα παρέπεμπε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ρωτούσε αν έχει μέχρι σήμερα η Ελλάδα ανακτήσει, έστω αυτό το μικρό ποσό της κρατικής ενίσχυσης και τους τόκους που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ελληνικός Χρυσός.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος κ. Αλμούνια αφού ενημέρωσε ότι «στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία διατάσσεται η ανάκτηση παράνομης ενίσχυσης ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» τόνισε ότι η εταιρία «αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και οι ελληνικές αρχές όφειλαν να ανακτήσουν την ενίσχυση εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην απόφαση της Επιτροπής» (Μάιος 2011).
Συνεχίζοντας ο Επίτροπος τονίζει: «Δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές δεν ανέκτησαν την ενίσχυση… η Επιτροπή κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η δικαστική προσφυγή εκκρεμεί».
Τέλος ο κ. Αλμούνια, απαντώντας σε υπο-ερώτημα του Ν. Χουντή αν η κυβέρνηση έχει εκδώσει υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση σχετικού νόμου, για την είσπραξη τελών από τα μεταλλεία, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δίνει δωρεάν τους μεταλλευτικούς της πόρους, απαντά ότι πρόκειται για χωριστή υπόθεση και ότι «η Επιτροπή δεν γνωρίζει εάν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, και ποιο θα ήταν το επίπεδο των τελών που αυτός θα καθόριζε».

 

____________________________________________________

 

Δεν με νοιάζει τι λέει ο Αλμούνια…

Στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ν. Χουντή σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, η Κομισιόν αναφέρει με λίγα λόγια ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εισπράττει ούτε καν αυτά που δικαιούται από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός.
Αυτά είναι γνωστά σε όλους. Πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι σε αγαστή συνεργασία, έχουν το σχέδιο από χρόνια καταστρωμένο και τώρα το εκτελούν. Τεράστια κέρδη για τους ολίγους. Αρπαγή του δημόσιου πλούτου. Και για εμάς τους κοινούς θνητούς, δωράκι για μια ζωή τα απόβλητα και ο κρανίου τόπος.
Για εμάς που είμαστε σε αυτό τον αγώνα έχει την αξία του να λέει η Κομισιόν ότι η «επένδυση στις Σκουριές» δεν είναι ακριβώς επένδυση, αλλά επιδότηση και χάρισμα. Έχει την αξία του να επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα γιατί κάνει συμφωνίες που δεν είναι συμφέρουσες για το ελληνικό κράτος. Όχι γιατί περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μας σώσουν…, αλλά γιατί ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, ακόμα και οι πιο τεχνοκράτες, ακόμα και οι πιο ευρωλάγνοι ακούγοντάς τα διά στόματος Αλμούνια και όχι από τους «περιθωριακούς», τους «τρομοκράτες» και τους «περίεργους αριστερούς» θα πειστούν ευκολότερα για τη μεγάλη καταστροφή που λέγεται μεταλλεία χρυσού.  Έλα όμως που η ελληνική πραγματικότητα μας έχει προσπεράσει και φαίνεται σα να μην υπάρχει χρόνος για προσπάθειες να πειστούν αυτοί που ακόμα δε βλέπουν. Γιατί την ίδια ώρα που έβγαινε η απάντηση αυτή στη δημοσιότητα, την ίδια ώρα δύο ακόμα συναγωνιστές μας από την Ιερισσό κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Την ίδια ώρα ο 17χρονος γιος του ενός εκ των δύο προφυλακισθέντων, που αντέδρασε στο άκουσμα της προφυλάκισης του πατέρα του συλλαμβάνεται κι αυτός. Την ίδια ώρα ένα σωρό συναγωνιστές μας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου τρώνε χημικά και δακρυγόνα. Την ίδια ώρα οι καθηγητές τρώνε χημικά έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα εκπέμπουν το σήμα της ΕΡΤ από ιδιωτικά στούντιο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απολύει σαν στυγνός εκτελεστής για να πιάσει τα νούμερα.
Ε, λοιπόν, αυτή την ώρα, αδέλφια, λίγο με νοιάζει τι λέει ο Αλμούνια και η Κομισιόν και όλοι οι διάολοι μαζί… Αισθάνομαι ότι δεν με χωράει το σπίτι μου… Αισθάνομαι έναν κόμπο στο λαιμό μου… Αισθάνομαι ότι κλέβουν τη ζωή μας και την ελευθερία μας μέσα από τα χέρια μας κι εμείς τους αφήνουμε…

Αναστασία Πάγκου,
μέλος του Μετώπου Αγώνα ενάντια
στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο

Σχόλια

Exit mobile version