Αρχική κοινωνία εργασία Νέο χτύπημα κατά των δημοσίων υπαλλήλων

Νέο χτύπημα κατά των δημοσίων υπαλλήλων

Τα σχέδια κυβέρνησης και Ραγκούση θα επιδεινώσουν τις υπηρεσίες στους πολίτες.

Της Δέσποινας Σπανού.

Όσοι παρακολουθήσαμε την συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ραγκούση, στην πρωινή εκπομπή ιδιωτικού καναλιού αντιληφθήκαμε πλήρως πώς εννοεί τη Δημόσια Διοίκηση και τα κοινωνικά αγαθά η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο.
Συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά καταργούνται οι προσλήψεις, δεδομένου ότι δεν ισχύει ούτε καν το «5 φεύγουν – 1 προσλαμβάνεται», αλλά στην πραγματικότητα έχουμε φτάσει στο «10 προς 1» και εάν. Ακόμη και οι προσλήψεις των ήδη επιτυχόντων του ΑΣΕΠ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και απλώς θα προτιμώνται οι επιτυχόντες έναντι άλλων.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το προσωπικό στο Δημόσιο μέσα στα επόμενα χρόνια κατά 200.000(!) εργαζόμενους.
Το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο έχει εξαγγελθεί στους δημοσίους υπαλλήλους θα περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις αποδοχών για μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αφού η κυβέρνηση (όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό που η ίδια έχει ψηφίσει) με άλλοθι το μισθολόγιο και τον εξορθολογισμό των αμοιβών μεθοδεύει νέες μειώσεις στους μισθούς.
Προωθείται αύξηση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε 40 από 37,5, χωρίς αύξηση των μισθών και λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών και απογεύματα, τάχα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από τα παραπάνω μέτρα προκύπτει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την ύπαρξη ενός Δημοσίου με πολύ λίγο προσωπικό, το οποίο δεν θα ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και τους πολίτες που θα αναγκάζονται (όσοι θα έχουν και μπορούν φυσικά) να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα (υγεία, εκπαίδευση κ.ά.) για να εξυπηρετηθούν.
Για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της κοινωνίας προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της εκμεταλλεύεται τη γενικότερη εικόνα των δημοσίων υπηρεσιών, όπως έχουν απαξιωθεί επί χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων και όπως παρουσιάζονται καθημερινώς από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων περιμένουν να αναλάβουν τους τομείς που θα ιδιωτικοποιηθούν.
Ο πολίτης δηλαδή, ο οποίος καθημερινώς βομβαρδίζεται από τον Τύπο ότι για όλα φταίει το Δημόσιο, το οποίο είναι δαπανηρό και βασικά υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μεγάλο (σε αριθμό υπαλλήλων) και αναποτελεσματικό, εύκολα μπορεί να αποδεχτεί ως θετικές τις προτάσεις Ραγκούση αγνοώντας βέβαια, ότι η υποβάθμιση του Δημοσίου και των κοινωνικών αγαθών ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του, αφού ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει από το πενιχρό εισόδημά του τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Α. Το ελληνικό Δημόσιο που χρησιμοποιήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά ως λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών και ως μέσο εξυπηρέτησης των πολιτικών τους φίλων με άμεση συνέπεια στην αποτελεσματικότητά του, σήμερα περιορίζεται ή ξεπουλιέται εντελώς, αδιαφορώντας αν η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα μπορεί να έχει ούτε καν αυτές τις υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχε.
Β. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που παρουσιάζεται ως πολύ μεγάλος, στην πραγματικότητα σύμφωνα και με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και της Eurostat είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη (8,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, όταν στη Σουηδία είναι 33% και στη Δανία 27%) και συνεπώς η μείωσή του κατά 50% θα σημάνει διάλυση των υπηρεσιών και εξόντωση του Έλληνα πολίτη
Γ. Η αύξηση των ωρών εργασίας και η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών όχι μόνο οδηγεί σε παραπέρα μείωση των αποδοχών και σε ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού για τους εργαζόμενους, λλά δεν εξυπηρετεί ούτε τους πολίτες, οι οποίοι δεν χρειάζονται περισσότερες ώρες αναμονής στα γκισέ των υπηρεσιών, χρειάζονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες με διάθεση πόρων, σωστή στελέχωση με επαρκές προσωπικό, χτύπημα του κομματισμού, της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας. Η αλήθεια, βέβαια, είναι αυτή που ο ίδιος ο υπουργός με θράσος παραδέχτηκε. Η παράταση του ωραρίου γίνεται για να εξοικονομηθούν 45.000 θέσεις εργασίας!
Σε μια εποχή δηλαδή που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20% και η ανεργία των νέων φτάνει το 37% ο υπουργός μας λέει ότι με αύξηση των ωρών εργασίας των ήδη εργαζομένων θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες.
Γνωρίζοντας τι έχει νομοθετηθεί για τον ιδιωτικό τομέα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί μια κοινωνία που η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 50%, που όσοι εργάζονται θα εργάζονται περισσότερες ώρες και θα αμείβονται λιγότερο, που δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε βασικές μας ανάγκες, μια κοινωνία, δηλαδή, φτώχειας και εξαθλίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε!

* Η Δέσποινα Σπανού είναι μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

 

Σχόλια

Exit mobile version