Αρχική κοινωνία Νέο φασιστικό πογκρόμ στην Αθήνα

Νέο φασιστικό πογκρόμ στην Αθήνα

Μιλά στον Δρόμο ένα από τα θύματα της Χρυσής Αυγής. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Τρομοκρατώντας, τραμπουκίζοντας και χτυπώντας ανυποψίαστους πολίτες ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση της νεοναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή το περασμένο Σάββατο με αφορμή την επέτειο από τα Ίμια. Με πρόσχημα την εθνική τραγωδία για το χαμό των Ελλήνων πιλότων, οι πατριδοκάπηλοι νεοφασίστες του Μιχαλολιάκου, αφού παραποίησαν την πραγματικότητα πολλαπλασιάζοντας τη παρουσία των περίπου δύο χιλιάδων νεοναζί στη συγκέντρωση κάνοντας λόγο για 10-15 χιλιάδες, με το τέλος της πορείας χτύπησαν μετανάστες και ένα κύπριο που ζει στην Αθήνα.
«Ήταν γύρω στις 10 το βράδυ ενώ βρισκόμουν στο μετρό της Ομόνοιας, στους διαδρόμους μεταξύ των εκδοτηρίων και των συρμών κατευθυνόμενος προς Εξάρχεια όταν άκουσα ξαφνικά κάτι φωνές από το βάθος», περιγράφει μιλώντας στο Δρόμο ένα από τα θύματα εκείνης της βραδιάς ο Κύπριος Ο.Μ. «Ήταν τελικά μία ομάδα μαυροφορεμένων κυρίως νεαρών αποτελούμενη από περίπου 30 άτομα τα οποία φώναζαν “έξω οι ξένοι από την Ελλάδα” ενώ σταματούσαν το κόσμο, πολίτες που περνούσαν ανάμεσά τους και τους ρωτούσαν αν είναι Έλληνες ή ξένοι».
Ο Ο.Μ. γυρνάει και κοιτάει προς το μέρος τους, ενστικτωδώς, όπως δηλώνει: «Έγραφα ένα μήνυμα στο κινητό μου θυμάμαι, όταν όλη αυτή η φασαρία με έκανε να στρέψω το βλέμμα μου προς την ομάδα αυτή. Μέσα σε δευτερόλεπτα ένας από αυτούς καταφτάνει δίπλα μου και με ρωτάει: “Τι κοιτάς ρε”. Και εκείνη την ώρα άρχισε η επίθεση. Με χτύπησε πρώτα αυτός και μετά ακολούθησαν 6-7 μαζί».
Ένας ηλικιωμένος τους φωνάζει να σταματήσουν. Μετά από μερικά λεπτά σταματούν, πιθανότατα γιατί δεν είχαν με ποιον άλλο τρόπο να τον χτυπήσουν. Τα σημάδια από τις μπουνιές και τις κλωτσιές ήταν φανερά στο σώμα του και στο κεφάλι του. Ο Ο.Μ. μεταφέρεται με το ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό όπου διαπιστώνονται σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κάποιο κίνδυνο η ζωή του. Δίπλα του στο νοσοκομείο ένας μετανάστης από το Πακιστάν βαριά χτυπημένος επίσης από τους χρυσαυγίτες με ράμματα στο πρόσωπο και αδυναμία όρασης λόγω του οιδήματος στα μάτια.
«Νομίζω πως με χτύπησαν όχι γιατί τους κοίταξα ή γιατί τους θύμιζα ή μοιάζω με μετανάστη. Αλλά λόγω του αντισυμβατικου, αντιφασιστικού παρουσιαστικού που έχω», μας λέει ο Κύπριος στην εύλογη απορία, αν τελικά η χρυσή αυγή θεωρεί και τους Κύπριους «ξένους».
Ο Ο.Μ. μετά από τουλάχιστον 5 ώρες νοσηλείας κατευθύνεται στη ΓΑΔΑ για κατάθεση. Τα χτυπήματα, το σοκ και ο αιφνιδιασμός στάθηκαν αρκετά για να μην μπορεί να θυμηθεί κανέναν από τους 30 που του έδειξαν για αναγνώριση. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτοί οι 30 είχαν πραγματικά κάποια σχέση με το περιστατικό. Κάποιοι εξ’ αυτών ίσως. Διότι από τις 42 προσαγωγές που τελικά έγιναν, καμία δεν μετατράπηκε σε σύλληψη. Κανείς δεν πλήρωσε για ένα ακόμη ρατσιστικό πογκρόμ.

Καταγγελία από εργαζόμενους του ΗΣΑΠ
Σε καταγγελία ότι ομάδα 20 ακροδεξιών, που επιβιβάστηκε σε συρμό του ηλεκτρικού το περασμένο Σάββατο, φορώντας κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα, περνούσε από βαγόνι σε βαγόνι, φωνάζοντας συνθήματα και βρισιές, χτυπώντας μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στους συρμούς, προχώρησαν εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ.
Όπως επισημαίνουν, οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ «καταδικάζουν την εγκληματική και φονική ενέργεια όλων αυτών που κινήθηκαν χωρίς λόγο σε βάρος της ζωής των μεταναστών. Για τα Συνδικάτα των ΗΣΑΠ αποτελεί θεμελιώδη αρχή η υπεράσπιση των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις. Είμαστε απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας».

 

Σχόλια

Exit mobile version