Αρχική διεθνή Νέο ρεκόρ για τον δείκτη ανισοτήτων στις ΗΠΑ

Νέο ρεκόρ για τον δείκτη ανισοτήτων στις ΗΠΑ

Εν μέσω συνεχόμενης πτώσης η μεσαία τάξη

Παρά τη σταθεροποίηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, η κοινωνική ανισότητα δεν παρέμεινε σταθερή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η πορεία της οικονομίας κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τα πλήγματα που δέχεται η μεσαία τάξη, εκτοξεύοντας για ακόμη μια φορά τον δείκτη ανισοτήτων ανάμεσα στους πλουσιότερους και φτωχότερους πολίτες των ΗΠΑ.
Μπορεί μεν ο αριθμός και το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να μην μεταβλήθηκε σε σχέση με το 2010 (ύστερα από τέσσερα διαδοχικά έτη αύξησης της εξαθλίωσης), όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε κατά 1,5% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στα 50.054 δολάρια, μια μείωση της τάξης του 8,1% σε σχέση με το εισόδημα του 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη πίεση και πτώση των εισοδημάτων τους ένιωσαν οι ομάδες χαμηλών και μέσων εισοδημάτων, ενώ τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα υψηλότερα οικονομικά κλιμάκια ουσιαστικά διατήρησαν τα κεκτημένα τους, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανισότητας να ανέλθει σε επίπεδα που έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με το Γραφείο Δημογραφικών Ερευνών των ΗΠΑ.
Η δημιουργία όλο και περισσότερων μισθωτών θέσεων εργασίας από το 2010 και έπειτα δεν δείχνει να βοηθά ιδιαίτερα στη βελτίωση της κατάστασης, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων εργασίας είναι κακοπληρωμένες, ωθώντας άτομα με μέχρι πρότινος αξιοπρεπή εισοδήματα πιο κοντά στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Σύμφωνα με τον Sheldon Danziger, ειδικό στα θέματα φτώχειας και καθηγητή πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, «Η μεσαία τάξη πλέον φαίνεται να παλεύει περισσότερο και από τους φτωχούς», ενώ ο Timothy Smeeding, υπεύθυνος του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη φτώχεια στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον αναφέρει ότι τα νοικοκυριά που κερδίζουν 25.000 με 70.000 δολάρια το χρόνο αντιμετωπίζουν πλέον τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Exit mobile version