Αρχική κοινωνία εργασία Νέο μπόνους στην εργοδοσία

Νέο μπόνους στην εργοδοσία

Οι μειώσεις εισφορών στους εργοδότες στερούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.

Από τα μέσα του 2011 οι «συνεπείς» εργοδότες θα απολαμβάνουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ξεκινήσει από 10% για να φθάσει και στο 25%. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας πρόσφατα σε συνέδριο, ανοίγοντας την πόρτα για να «φύγουν» κι άλλοι πόροι από το έτσι κι αλλιώς καταχρεωμένο και καταληστευμένο ασφαλιστικό σύστημα. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι δίνοντας μπόνους στους εργοδότες θα συγκεντρώσει πόρους, ή τουλάχιστον έτσι δηλώνει. Γιατί στην πράξη αυτό που επιτυγχάνεται με όλα αυτά τα χαριστικά μέτρα είναι η παγίωση της απώλειας εσόδων.
Ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία γνωρίζει πολύ καλά ότι όλες αυτού του είδους οι χαριστικές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν αποδίδουν πόρους, αλλά λειτουργούν και ως δίοδος εισφοροαποφυγής. Το έχουμε δει με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών. Αυτός που ωφελείται είναι ο εργοδότης, που καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό έναντι των χρεών του, λαμβάνει την τόσο αναγκαία για την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασφαλιστική ενημερότητα.
Το μπόνους του 10%-25% απλά θα λειτουργήσει ως άλλο ένα στοιχείο μείωσης του κόστους εργασίας, άρα θα συμβάλλει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Φανταστείτε πόσους τρόπους θα εφεύρουν οι επιχειρηματίες για να τύχουν αυτού του οφέλους. Οι χρεωμένες με μη καταβεβλημένες εισφορές επιχειρήσεις, θα δώσουν τη θέση τους σε νέες «συνεπείς» επιχειρήσεις, που θα πληρώνουν έτσι μειωμένες εισφορές.
Αυτή η κυβέρνηση, στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παροχών στους εργοδότες. Πρόσφατα τους χάρισε 2,5 δισ. ευρώ μέσω ΟΑΕΔ για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Δεν αρκεί, όμως, αυτό όπως φαίνεται και καταφεύγουν σε νέα… κόλπα.
Πού οδηγούν όμως τέτοιου είδους μέτρα;
Στην αποστέρηση εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα οποία με την αυξημένη ανεργία, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις έτσι κι αλλιώς φέτος έχουν στερηθεί εισφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η μείωση αυτή των εσόδων θα σημάνει ακόμη μικρότερες συντάξεις, ακόμη χειρότερες παροχές υγείας.
Ακόμα, θα αποφέρουν νέες μειώσεις στα έσοδα των άλλων κοινωνικών οργανισμών (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ), που αποκλειστική πηγή εσόδων τους είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Άρα θα περικοπούν επιδόματα ανεργίας, επιδότηση ενοικίου και όσες άλλες παροχές δίνουν αυτοί οι φορείς.
Κι ο φαύλος κύκλος ολοκληρώνεται με την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Πραγματικά εφευρετικοί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων αυτοί οι… σοσιαλιστές!
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version