Αρχική πολιτική Νέος Αμερικανός πρέσβης

Νέος Αμερικανός πρέσβης

Αναβάθμιση παρουσίας και ενδιαφέροντος.

Ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Ελλάδα ο Ντάνιελ Σπέχαρντ, ο πλέον άχρωμος από τους Αμερικανούς πρέσβεις που πέρασαν από την Αθήνα. Στη θέση του ο Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, στέλεχος, επίσης, χωρίς ιδιαίτερο βιογραφικό, αλλά άνθρωπος του περιβάλλοντος της Χίλαρι Κλίντον.
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει να έχει μια αναβαθμισμένη παρουσία στις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Εξελίξεις που ξεκινούν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επεκτείνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο, το Κυπριακό, την υπόθεση της ΠΓΔΜ και στα Βαλκάνια, ενώ η Μέση Ανατολή συνεχίζει να βράζει. Κι όλα αυτά στο φόντο των γενικότερων ανακατατάξεων και ανταγωνισμών με τους ενεργειακούς αγωγούς, με την αναβαθμισμένη παρέμβαση της Ρωσίας αλλά και με την υλοποίηση του νέου ρόλου της Τουρκίας (στη βάση του νέου δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για «στρατηγικό βάθος»), όπως είδαμε με την εξελισσόμενη τουρκοϊσραηλινή αντιπαράθεση.
Ο νέος πρέσβης θα κληθεί να υπερασπίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τον προκάτοχό του τα ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα, οικονομικά και γεωπολιτικά. Πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση, αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της λαϊκής κυριαρχίας και περισσότερος ιμπεριαλιστικός κυνισμός. Η προϋπηρεσία του νέου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, στη δεκαετία του ’80, σε μια περίοδο που στην Τουρκία κυβερνούσε η χούντα του στρατηγού Εβρέν, ενώ ήταν ενεργός ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σίγουρα θα του είναι χρήσιμη.

Χ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version