Αρχική κοινωνία εργασία Νέες στρατιές συμβασιούχων δημιουργεί ο κ. Καμίνης

Νέες στρατιές συμβασιούχων δημιουργεί ο κ. Καμίνης

Κατάληψη στο Δημαρχείο της Αθήνας.

«Απόψε πεθαίνει ο φασισμός», «Μια μεγάλη, ακομμάτιστη νίκη της ‘‘κοινωνίας των πολιτών’’» και άλλα παρεμφερή από τους πολυποίκιλους υποστηρικτές του, κυριαρχούσαν τη βραδιά της εκλογικής νίκης του κ. Καμίνη στον Δήμο της Αθήνας. Όμως, οι δυσάρεστες εκπλήξεις τον τελευταίο καιρό ακολουθούν η μία την άλλη. Μετά την εξαγγελία για «περιορισμό» των διαδηλώσεων (που ως γνωστόν ευθύνονται για όλα τα δεινά του κέντρου της πόλης), ακολούθησε η προκήρυξη πλήρωσης περίπου 570 θέσεων εργασίας στον Δήμο, διάρκειας 8 μηνών, διαιωνίζοντας το καθεστώς επισφάλειας και ενδεχόμενης ανεργίας για τους 2.500 συμβασιούχους που εργάζονται ήδη στον Δήμο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μνημονιακές επιταγές μεταφέρονται και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Αθηνών.
Ποια είναι, όμως, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται;
Η κυριαρχία και συνεχής εξάπλωση, κατά τα τελευταία χρόνια, ελαστικών μορφών εργασίας, οδήγησε μεγάλο μέρος του έργου του Δήμου να εξυπηρετείται από συμβασιούχους, οι οποίοι στερούνταν εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και οποιασδήποτε αίσθησης εργασιακής ασφάλειας. Οι διαδοχικές εξαγγελίες κυβερνήσεων για τακτοποίηση του θέματός τους, φυσικά, έμειναν μόνο στα χαρτιά. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν αρκετές και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, και με απτά δικαστικά αποτελέσματα. Η νέα δημοτική Αρχή παρά τις εξαγγελίες της για λύση της ομηρίας τους, με τις προκηρύξεις νέων συμβασιούχων διαιωνίζει το πρόβλημα. Αποκλείοντας τους ήδη συμβασιούχους από τον διαγωνισμό, είτε επιδεινώνοντας τους όρους συμμετοχής τους, επιβεβαιώνεται η διαφαινόμενη απόλυσή τους με άμεση επίπτωση στους τομείς καθαριότητας, πρασίνου, άθλησης, δημοτικού βρεφοκομείου, αλλοδαπών, μουσικών συνόλων.
Το αίτημα των εργαζομένων να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη από το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, συνάντησε την άρνηση του δημάρχου, ο οποίος επέμενε να παραμείνει το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να αναβληθεί η συνεδρίαση, εξαναγκάζοντας τους συμβασιούχους να προχωρήσουν σε κατάληψη της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συμβασιούχοι κατήγγειλαν ότι ο νόμος Ραγκούση ουσιαστικά τους αποκλείει από τις νέες διαδικασίες προσλήψεων, καθώς δεν βρίσκονται επί 2 έτη εκτός δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι ο νόμος μοριοδοτεί την ανεργία κατά 800 μόρια και τους ίδιους μόλις με τα μισά. Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους από τον Άρειο Πάγο.
Το αίτημα που προβάλλουν, λοιπόν, είναι η μονιμοποίησή τους, με την έννοια ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολλοί από αυτούς για 8 συνεχή χρόνια.  Σε αυτό το αδιέξοδο ο δήμαρχος Αθηναίων προσπαθεί να απεμπλακεί αρνούμενος να «ανανεώσει συμβάσεις που έχουν λήξει» και παραπέμποντας το θέμα της μοριοδότησης στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε κάθε ευνοϊκή μοριοδότηση. Άκαρπη απέβη και η συνάντηση των σωματείων των εργαζομένων με το δήμαρχο (23/3) με τη μεσολάβηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα το συντονιστικό των σωματείων να αποφασίσει τη συνέχιση της κατάληψης.

Ηλίας Σταθάκης
Σχόλια

Exit mobile version