Αρχική κοινωνία εργασία Νέες απολύσεις στη “Μακεδονία”

Νέες απολύσεις στη “Μακεδονία”

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι, αβέβαιο το μέλλον της εφημερίδας

Σε νέες απολύσεις προχώρησε η διοίκηση της εφημερίδας Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις και ο μέσος μισθός στην επιχείρηση έχει μειωθεί κατά 25% περίπου.
Οι εργαζόμενοι θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες από το λογιστήριο θα περάσουν ακόμη 12 συνάδελφοί τους, ώστε να εναρμονιστεί το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης με το στόχο που έχει θέσει η διοίκηση.
«Με τις απολύσεις αυτές, το δημοσιογραφικό δυναμικό των εφημερίδων μειώνεται σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο θα επέτρεπαν οι στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπιστίας ενημερωτικών Μέσων. Επιπλέον, απαξιώνονται διαδοχικές προσπάθειες των εργαζομένων που έγιναν με αποκλειστικό στόχο όχι μόνο να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων, αλλά να γίνει αυτό με όρους που αναλογούν σε γνήσια προϊόντα δημοσιογραφικού έργου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ ζητώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει αμέσως τις απολύσεις που ανακοίνωσε και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τις προδιαγραφές αξιοπιστίας και τον ενημερωτικό χαρακτήρα των εφημερίδων.  
Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, πλέον, είναι σχεδόν αδύνατη η έκδοση του καθημερινού φύλλου της Μακεδονίας, μετά και τις τελευταίες περικοπές προσωπικού. Η εργοδοσία της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, από τα μέσα του καλοκαιριού του 2011, όταν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο είχε αναστείλει την καταβολή της μισθοδοσίας, γεγονός που οδήγησε τους εργαζόμενους σε διαρκείς απεργιακούς αγώνες και σε επίσχεση εργασίας 2,5 μηνών, συνεχίζει την ίδια παράνομη και καταχρηστική τακτική αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «δεν είναι τυχαίο πως οι 7 συγκεκριμένοι συντάκτες, ανήκουν στην ομάδα των συντακτών που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να αποδεχθούν μειώσεις μισθών κατά 30%».  
Οι εργαζόμενοι ήδη ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, εάν η εργοδοσία δεν ανακαλέσει τις απολύσεις.
Ερωτηματικά προκαλεί, τέλος, η στάση αρκετών συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΜΘ που, ανεπίσημα, πιέζουν για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου να μπει τέλος στις απολύσεις.
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version